Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 03:20

Αντιθέσεις, αντιστάσεις, Ρίπεσι!

Αντιθέσεις, αντιστάσεις, Ρίπεσι!

Σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ ο Δήμος Τριφυλίας έχει διοργανώσει συναυλία με τον Βασίλη Τερλέγκα στα Φιλιατρά. Επίσης σήμερα, στο Ρίπεσι ή Κεφαλόβρυση, του Δήμου Τριφυλίας, θα πραγματοποιηθούν οι τελετές ολοκλήρωσης δύο σπουδαίων, μοναδικών, ιδιαίτερα για μια μικρή κοινότητα, πολιτιστικών δράσεων. Έτσι είναι η ζωή, με αντιθέσεις και αντιστάσεις. Και οι Ριπεσιώτες αντιστέκονται κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους του πολιτισμού σε δύσκολες εποχές…

Ολοκληρώνεται λοιπόν σήμερα στο Ρίπεσι το Συμπόσιο Γλυπτικής με την ονομασία “ΜΝΗΜΕΣ από την Πέτρα στο Μάρμαρο” και η Έκθεση Φωτογραφίας και Έργων Τέχνης “Η Μύρτις στο Ρίπεσι”. 

Επισκεφθήκαμε χθες τις δύο εκδηλώσεις και νιώσαμε έναν απέραντο θαυμασμό για τους ανθρώπους του χωριού Ρίπεσι παρότι ξέραμε από πριν ότι ξεχωρίζουν. 

Το Συμπόσιο Γλυπτικής γίνεται στο παλιό σχολείο. Εκεί συναντήσαμε καταξιωμένους γλύπτες να δημιουργούν, πίσω βέβαια από ένα σύννεφο μαρμαρόσκονης που σηκωνόταν όταν οι καλλιτέχνες χρειαζόταν να δουλέψουν τα έργα τους με τα ηλεκτρικά τριβεία, τους τροχούς και τα άλλα εργαλεία τους.

Τα έργα είναι σχεδόν έτοιμα και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψή τους. Είναι γλυπτά και άλλες δημιουργίες που θα μείνουν στο Ρίπεσι. 

Οι γλύπτες είναι ο Στέλιος Γαβαλάς, ο Αλέξιος Ξενίας, ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Σταματόπουλος. 

Εκεί συναντήσαμε και τον Ριπεσιώτη Σταύρο Σταθόπουλο, επιμελητή του πληρέστατου τόμου “Ντρέδες - Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας” και κάτοχο των δικαιωμάτων επανέκδοσής του. Η πραγματοποίηση του Συμποσίου Γλυπτικής ξεκίνησε από τον Σταύρο Σταθόπουλο με τον εξής τρόπο: Απευθύνθηκε στον γλύπτη και χαράκτη, Γιώργο Σταματόπουλο, προκειμένου να δημιουργήσει το μετάλλιο της ορκωμοσίας των Ντρέδων για την Επιτροπή Ρίπεσι 1821-2021, κάτι που εκείνος ανέλαβε αφιλοκερδώς. Μέσα από αυτή τη συνεργασία γεννήθηκε η ιδέα για το Συμπόσιο Γλυπτικής, ενώ επίσης από αυτή προέκυψε και η έκθεση για τη Μύρτιδα.

Στο χώρο του Συμποσίου συναντήσαμε και την εθελόντρια της διοργάνωσης, Ελένη Μαρκοπούλου. Μας ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο του Συμποσίου έγιναν και σεμινάρια για παιδιά, ένα ψηφιδωτού από τα σπαράγματα των μαρμάρων που χρησιμοποιούν οι γλύπτες και από πέτρα και ένα σεμινάριο κεραμικής. 

Από το σεμινάριο ψηφιδωτού έχει δημιουργηθεί ένα έργο που απεικονίζει μαθήτριες και μαθητές από μια παλιά φωτογραφία του σχολείου στο Ρίπεσι. Το ψηφιδωτό αυτό έχει τοποθετηθεί στο προαύλιο του σχολείου. Στο σεμινάριο κεραμικής τα παιδιά δημιούργησαν έργα με ελεύθερο θέμα αλλά και με θέμα τα φυτά και τα φύλλα. Τα έργα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του χωριού. 

Σε ό,τι αφορά τα γλυπτά έργα του Συμποσίου, αυτά είναι τρία, μας είπε η κ. Μαρκοπούλου, εκ των οποίων τα δύο είναι αφιερωμένα στους Ντρέδες. Σκοπός του Συμποσίου είναι η ενεργοποίηση ενός διαλόγου ανάμεσα στη δημόσια γλυπτική και την ιστορική μνήμη. Για την ιστορική μνήμη της περιοχής και τους Ντρέδες μίλησε στους γλύπτες, οι οποίοι αναζητούσαν ενημέρωση προκειμένου να εμπνευστούν, ο Σταύρος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει αφιερώσει μεγάλη πνευματική προσπάθεια για την αναζήτηση και καταγραφή της ιστορίας. 

Επίσης, από τα σπάργανα των μαρμάρων που χρησιμοποιήθηκαν, ο γλύπτης Στέλιος Παναγιωτόπουλος δημιούργησε τη Μύρτιδα, έργο που επίσης θα τοποθετηθεί στο σχολείο. 

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή με 63 άτομα από το χωριό στον Επικούριο Απόλλωνα, όπου ενημερώθηκαν για το μνημείο και τα έργα από τους εργαζόμενους στο Τμήμα Συντήρησης. 

Η κ. Μαρκοπούλου σημείωσε επίσης ότι το Συμπόσιο είχε μεγάλη απήχηση στους κατοίκους του χωριού και πως κάθε μεσημέρι οι γλύπτες προσκαλούνταν σε διαφορετικό σπίτι για φαγητό, κάτι που είναι όμορφο και περιγράφει την έννοια της φιλοξενίας. 

Όλα αυτά τα τόσο σημαντικά θα έπρεπε να έχουν την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας. Το σημαντικό πάντως είναι η υπήρξε υποστήριξη από χορηγούς και ειδικότερα της εταιρίας Αφοί Ι. Παπαγιανούλη Α.Ε., που πρόσφερε όγκους από μάρμαρο για να δημιουργήσουν οι γλύπτες, καθώς και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Τη βούληση του να βοηθήσει σημαντικά εκδήλωσε το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, ωστόσο γραφειοκρατικοί λόγοι στο Δήμο Τριφυλίας εμπόδισαν να υλοποιηθεί η χορηγία έγκαιρα. Στήριξη δόθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόσφερε την αιγίδα της και μικρή χρηματοδότηση, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφερε μόνο την αιγίδα του. 

ΜΥΡΤΙΣ

Στο Ρίπεσι όμως θα βρίσκεται μέχρι το βράδυ και η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι από την Αρχαία Αθήνα, που πέθανε το 430 π.Χ από το λοιμό και βρέθηκε σε ομαδικό τάφο. Το κρανίο της Μύρτιδος ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, από έρευνα που έγινε στα δόντια της τεκμηριώθηκε η αιτία του θανάτου της, ενώ ο “πατέρας της”καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναδημιούργησε το πρόσωπό της. Η Μύρτις λοιπόν και ο “πατέρας της” αποχαιρετούν απόψε το Ρίπεσι, στο οποίο φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα με Έκθεση Φωτογραφίας και Έργων Τέχνης, η οποία λειτούργησε στο Κοινοτικό Γραφείο και έξω απ’ αυτό.

Όλα αυτά στο μικρό αλλά τόσο μεγάλο Ρίπεσι από την Κοινότητα, το Σύλλογο των Αποδήμων και τους φίλους και εθελοντές. Συγχαρητήρια!

Στ.Μ.