Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 20:58

Το πιο σημαντικό “τεχνικό μνημείο” του Ταϋγέτου προς αποκατάσταση 15 χρόνια μετά την ολοσχερή καταστροφή

Φωτό αρχείο από εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ταϋγετο με τη συμμετοχή του Δασαρχείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ.ά Φωτό αρχείο από εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Ταϋγετο με τη συμμετοχή του Δασαρχείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ.ά

ΞΥΛΟΠΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ

23 Αυγούστου 2007. Το προσωπικό του Δασαρχείου Καλαμάτας και της Διεύθυνσης Δασών έχουν καθαρίσει την πολύ μεγάλη επιφάνεια περιμετρικά του Ξυλοπριστηρίου της Αρτεμισίας και προσδοκούν ότι αυτό το μνημείο θα διασωθεί αν η φωτιά περάσει από εκεί. Η ανελέητη φωτιά δυστυχώς έφτασε και σε αυτή την περιοχή και κατέκαψε το εργοστάσιο. Οι άνθρωποι της Δασικής Υπηρεσίας πάνθησαν για αυτή την καταστροφή. Το πιο σημαντικό “τεχνικό μνημείο” του Ταϋγέτου, το εργοστάσιο που κράτησε ζωντανά τα χωριά της Αλαγονίας για πολλές δεκαετίες, δεν υπήρχε πια. Δέκα πέντε χρόνια μετά το ξυλοπριστήριο, ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτό, παραμένει  στην ίδια κατάσταση. Ωστόσο σύντομα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης…

Η μελέτη είναι έτοιμη, αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας και το έργο θα ξεκινήσει. Θα χρηματοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί από εταιρία που συνδέεται με το έργο της Costa Navarino, ως “ωφειλόμενο αντάλλαγμα” για την παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο δασικής έκτασης στην περιοχή του Κυνηγού, για το γήπεδο γκολφ της τουριστικής μονάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 780.000 ευρώ…

Όπως είπε στην Kalamata Journal ο Δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, το ξυλοπριστήριο θα αποκατασταθεί πλήρως. Θα φτιαχτεί το τριώροφο κτίριο για τη λειτουργία του Δασονομείου Αλαγονίας, θα φτιαχτεί το εργοστάσιο, θα γίνουν παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο, θα αντικατασταθεί η περίφραξη κ.ά Σε ό,τι αφορά τη χρήση του παλιού ξυλοπριστηρίου ο Δασάρχης σημείωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια θα είναι αυτή. Είπε όμως ότι ο χώρος με τα έργα που θα γίνουν θα διαθέτει τις βασικές υποδομές ώστε να φιλοξενήσει όποια χρήση αποφασίσουν οι αρμόδιοι. Από τα μηχανήματα του παλιού ξυλοπριστηρίου υπάρχουν μόνο τα μεταλλικά τους μέρη, γιατί τα υπόλοιπα απανθρακώθηκαν. Θα συντηρηθούν και θα εκτεθούν και αυτά.

Τη μελέτη έχει εκπονήσει η εταιρία “Πανόραμα Α.Ε.”. Μετά την παραχώρηση από το Δημόσιο της έκτασης στου Κυνηγού για το γήπεδο γκολφ της Costa Navarino, η εταιρία της τουριστικής μονάδας θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει έργο αναδάσωσης ή δάσωσης στα όρια του Δασαρχείου Καλαμάτας. Όμως το Δασαρχείο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη αναδάσωσης ή δάσωσης, ανέθεσε στην εταιρία να μελετήσει και χρηματοδοτήσει το έργο της αποκατάστασης του ξυλοπριστηρίου. 

Το ξυλοπριστήριο βρίσκεται σε υψόμετρο 794 μέτρα, είναι στα όρια της Κοινότητας Αρτεμισίας και κατασκευάστηκε το 1939, από την τότε κυβέρνηση, με σκοπό την αξιοποίηση του δασικού πλούτου της χώρας. Την ίδια περίοδο φτιάχτηκαν ανάλογα εργοστάσια στο Περτούλι Τρικάλων, στο Χρυσοβίτσι Μαινάλου (ολόιδιο με της Αρτεμισίας) και στα Φουρνά της Ευρυτανίας. 

Στην Κατοχή το ξυλοπριστήριο επιτάχτηκε από τους Ιταλούς, ενώ εκεί έγινε και η πρώτη καταδρομική αντάρτικη επίθεση εναντίον οχυρωμένων κατακτητών. 

Στη μελέτη σημειώνεται, μεταξύ άλλων, “ότι σκοπός είναι η αξιοποίηση, προβολή και ανάδειξη του παλαιού εργοστασίου για λόγους λειτουργικούς και ιστορικής μνήμης. Να γίνει το ξυλοπριστήριο στα πλαίσια του εφικτού πόλος έλξης επισκεπτών και λοιπών χρηστών”. 

Σε ό,τι αφορά το τριώροφο κτίριο του Δασονομείου, στο ισόγειο θα είναι τα γραφεία, χώροι υγεινής και κουζινάκι, ενώ στους ορόφους θα είναι χώροι διημέρευσης και ύπνου και χώροι υγιεινής με λουτρό. 

Σε ό,τι αφορά το χώρο του παλιού εργοστασίου η μελέτη επισημαίνει ότι “οι χώροι του εργοστασίου-ισόγειο κύριου χώρου εργοστασίου και υπόγειο- μπορούν με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις που δεν θα αλλοιώσουν τη μορφή τους και το πνεύμα του τόπου να ξαναγίνουν επισκέψιμοι. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, στο βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί, θα διατηρηθεί, προσδίδοντας ιστορικότητα, χαρακτήρα και αναμνήσεις στο χώρο”. 

Στ.Μ.