Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 20:09

Αίτημα χαρακτηρισμού του συνόλου της πλατείας Φιλιατρών ως Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου

Αίτημα χαρακτηρισμού του συνόλου της πλατείας Φιλιατρών ως Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου

Να κηρυχθεί συνολικά η πλατεία Καποδιστρίου στα Φιλιατρά, στοιχεία της οποίας είναι ήδη χαρακτηρισμένα, ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο,  ζητά εγγράφως από το υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η Επιτροπή «Φίλων Πλατείας και πεζόδρομου Φιλιατρών». Η πλατεία έχει επιχειρηθεί αλλεπάλληλες φορές από τον Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναπλαστεί, κάτι που έχει συναντήσει την αντίδραση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, που θεωρούν ότι μια επέμβαση ανάπλασης θα αλλοιώσει αλλοιώσει τον ιστορικό χαρακτήρα της και την αισθητική της…

Στο αίτημα της Επιτροπής προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου έχει ως εξής: «Αιτούμαστε όπως χαρακτηρίσετε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο την Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών. Η ιστορική κεντρική πλατεία των Φιλιατρών περιλαμβάνει τα ήδη χαρακτηρισθέντα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία – κτίρια: ορειχάλκινο σιντριβάνι, ρολόι, τα δύο κτίρια του Δημαρχείου και περιβάλλεται επίσης από ιστορικά διατηρητέα κτίρια πχ κτίριο κληρονόμων Σπέντζα. Η μελέτη, εξάλλου, της πλατείας ως έχει σήμερα, βραβεύθηκε το έτος 1983 στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Bienalle της Σόφιας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο.

   Αιτούμεθα την κήρυξη της, ως ενιαίο σύνολο σύνδεσης της Πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου, στο πλαίσιο διαφύλαξης της ιστορικότητας της πλατείας, δημιουργίας αρμονικού περιβάλλοντος με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και διασφάλισης της γεωμετρίας της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας.

  Πρόσφατα και επανειλημμένως έχουν γίνει προσπάθειες για την ανακατασκευή της πλατείας, οι οποίες απερρίφθησαν με τις υπ' αριθ. πρώτ. 464152/22.10.2021 και 278629/14.06.2022 αποφάσεις της υπηρεσίας σας.

    Πιστεύουμε ότι με την κήρυξη της πλατείας συνολικά και την σύνδεσή της με τα ήδη κηρυχθέντα διατηρητέα μνημεία θα είναι προς όφελος της πλατείας των Φιλιατρών και θα διαφυλαχθεί από κάθε ανεξέλεγκτη επέμβαση ή ανάπλαση».