Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 18:43

«Γιατί τόση βιασύνη;» ρωτούν τον περιφερειάρχη Φιλιατρινοί – Ανάπλαση της πλατείας χωρίς διαβούλευση και με τεράστιο κόστος

«Γιατί τόση βιασύνη;» ρωτούν τον περιφερειάρχη Φιλιατρινοί – Ανάπλαση της πλατείας χωρίς διαβούλευση και με τεράστιο κόστος

ΖΗΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ

Την αντίδρασή τους για την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών, με τον τεράστιο προϋπολογισμό των 3.200.000 ευρώ περίπου, χωρίς να προηγηθεί η διαβούλευση που η ίδια η Περιφέρεια είχε υποσχεθεί και ενώ με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα που θα οδηγούσαν στην ουσιαστική αστική ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της πόλης, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών και τα Ανυπότακτα Φιλιατρά, συλλογικότητα που στην προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε κατέβει στις εκλογές και εκπροσωπούνταν στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας…

 

Η Επιτροπή ζητά αντί της ανάπλασης στην πλατεία να γίνουν, με το ίδιο κονδύλι, τα έργα που ζητούν με προηγούμενες αποφάσεις τους η Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ ακόμη αιτείται να γίνει δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της μελέτης για την ανάπλαση, σε δημόσιο χώρο στα Φιλιατρά.

Τα Ανυπότακτα Φιλιατρά καλούν τον περιφερειάρχη να απαντήσει «γιατί τόση βιασύνη να “αναπλάσετε” την πλατεία Φιλιατρών κ. Πτωχέ;» και σχολιάζουν ότι «κάποια άλλα συμφέροντα ενδιαφέρονται ώστε να εκταμιευθούν τόσα πολλά χρήματα για ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ έργο βιτρίνας, άχρηστο για την πόλη των Φιλιατρών».

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών ανακοίνωσε:

«Για τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της Πλατείας Καποδιστρίου

          Πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογεί ΑΜΕΣΑ τη δημοπράτηση του έργου ανάπλαση πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Όσον αφορά την περιβόητη μελέτη, την οποία ακόμη περιμένουμε να παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία, αντί να κάνουν ουσιαστική διαβούλευση προτίμησε, ο Περιφερειάρχης, να την «αναρτήσει» στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 31/1/2024. Αυτό είναι πέρα για πέρα αντιθεσμικό, γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, συλλόγων και φορέων δηλαδή εν κρυπτώ και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

   Έχουμε τονίσει πολλάκις ότι το επιχείρημα: «τα λεφτά είναι μόνο για την πλατεία», έχει καταρρεύσει στην δημόσια αντιπαράθεση. Η χρηματοδότηση του προγράμματος Α. Τρίτσης αφορά στην Αστική Αναζωογόνηση των Φιλιατρών και δεν θα έπρεπε να ξοδευτούν τα 3,3 εκατ. ευρώ σε ένα και μόνο έργο, αλλά να γίνει μια ολοκληρωμένη ανάπλαση της πόλης των Φιλιατρών. Που θα συμπεριλαμβάνει την Πλατεία, τα Ιστορικά Κτίρια του Δημαρχείου, το Ρολόι, το Παλαιό Λύκειο, πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους κλπ. Η πόλη των Φιλιατρών έχει πολύ πιο σοβαρές ανάγκες από το να χαλαστούν τόσα χρήματα σε αυτό, το ένα και μοναδικό πολυδάπανο έργο.

  Τέλος τονίζουμε ότι αν μιλάμε για διαβούλευση και για σεβασμό στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, αυτό θα έπρεπε να γίνει με την προϋπόθεση να συμπεριληφθούν και τα έργα που αποφάσισαν τα συλλογικά όργανα Δήμου και Περιφέρειας και όχι τα μονοπρόσωπα όργανα Δήμαρχος - Περιφερειάρχης. Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων αφορούν πολλά έργα για την πόλη και όχι το ένα και μοναδικό. Ποιο “υπερόργανο” γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων: του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου;

   Ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών, απορρίπτουμε τη μελέτη με το ένα και μοναδικό έργο ανάπλασης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών. Εν προκειμένω, ζητούμε από την Περιφερειακή αρχή όπως αποσύρει τη μελέτη αυτή και να μας παρουσιάσει άλλη, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Φιλιατρών, όπως είχαν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα.

   Να οριστεί χρόνος διαβούλευσης και να γίνει δημόσια παρουσίαση της μελέτης (προκειμένου δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις) και διάλογος επ’ αυτής σε δημόσιο χώρο των Φιλιατρών».

 

Τα Ανυπότακτα Φιλιατρά στη δική τους ανακοίνωση τονίζουν:

«ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ κ. ΠΤΩΧΕ;

    Μάθαμε ότι τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη 2024 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κι ένα απ΄ τα θέματα είναι η έγκριση των όρων Δημοπράτησης του έργου “Ανάπλαση Κεντρικής πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, προϋπολογισμού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ερωτούν το νέο Περιφερειάρχη: γιατί τόση βιασύνη να “αναπλάσετε” την πλατεία Φιλιατρών κ. Πτωχέ;

  Γιατί αθετείτε τις υποσχέσεις σας προς τον λαό των Φιλιατρών; Που είναι η δημόσια διαβούλευση προς την τοπική κοινωνία; Οι μεθοδεύσεις σας δείχνουν πολιτική ασέβεια – ανεντιμότητα, είναι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ. Ο προκάτοχός σας έδειξε μια ΕΜΜΟΝΗ αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, ώστε να πραγματοποιηθεί ΕΝΑ και μοναδικό έργο στα Φιλιατρά τεράστιου προυπολογισμού. Έργο που έχουν απορρίψει με τις αποφάσεις τους ως ΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, το Κοινοτικό συμβούλιο Φιλιατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. κ. Περιφερειάρχη υπάρχει αντιπρόταση στην χρηματοδότηση Α. Τρίτσης με άλλα έργα ψηφισμένα από όλα τα συμβούλια την οποία εσείς δεν αποδέχεστε.

   Το μόνο που μπορεί να εξηγήσει αυτή τη βιασύνη, είναι η εκτίμηση ότι κάποιοι θα επωφεληθούν. Κάποια άλλα συμφέροντα ενδιαφέρονται ώστε να εκταμιευθούν τόσα πολλά χρήματα για ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ έργο βιτρίνας, άχρηστο για την πόλη των Φιλιατρών. Που επιπλέον είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα στενάξει να αποπληρώσει ο πτωχευμένος Έλληνας. κ. Πτωχέ, γνωρίζετε ότι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχουν καταστήσει ΠΑΜΠΤΩΧΗ οι πολιτικές τις οποίες εσείς υπηρετείτε; Οι πολιτικές τύπου ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου Αθηνών, που μόνο ρημάδια άφησε πίσω της; Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η πολιτική σας αναλγησία.

   Δρομολογείτε τα πράγματα, ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ και με ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Τα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ, πιστά στον αγώνα που έχουμε δώσει τα τελευταία 3 συνεχόμενα χρόνια μαζί με τους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς σας λέμε ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ σε οποιαδήποτε δεσμευτική ενέργεια πχ δημοπρασία ή σύμβαση, γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας. ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ! Να δοθούν η μελέτη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια στη δημοσιότητα. Είναι ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. 

Φιλιατρινές/οι, η πλατεία των Φιλιατρών χρήζει επεμβάσεων, δεν χρειάζεται ξήλωμα.

Το έργο που μας ετοιμάζουν θα καταστρέψει την πλατεία και θα επιφέρει αλλαγές  στην καθημερινότητά μας.

Μην ξεχνάτε τον στόχο μας ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ: ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ».

 

 

 

 

 

ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ