Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 23:58

Αρμονία και Απόκριες στην Αλαγονία

Αρμονία και Απόκριες στην Αλαγονία

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

Μια αρμονία ήταν η επίσκεψη της Κυριακής, για όσους την έκαναν, στην Αλαγονία. Αρμονία μουσική με παραδοσιακούς σκοπούς από την Πελοπόννησο, από την Ήπειρο και άλλες περιοχές, αλλά και με σκωπτικά τραγούδια για να πάνε καλά οι Αποκριές! Ήταν μια αρμονική συνύπαρξη των ντόπιων, μικρών, μεγάλων και πολύ μεγάλων Αλαγόνιων με τους επισκέπτες από την Καλαμάτα. Αυτά και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα στη “μικρή” γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας…

 

Η γιορτή περιείχε αφιέρωμα στην παραδοσιακή φλογέρα, πολυφωνική χορωδιακή μουσική, με τη συνοδεία τοπικών παραδοσιακών οργάνων, δημοτικά και άλλα παραδοσιακά τραγούδια, παραδοσιακή φασολάδα και τηγανόπιτες, αλλά και “νεωτερικό” κέικ, υγιεινό δηλαδή χωρίς συστατικά που επιβαρύνουν τον οργανισμό, καθώς και παιδικό εργαστήριο για την κατασκευή μουσικών οργάνων με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Και εκτός από αυτά, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στην Αλαγονία και να κάνουν τη βόλτα τους στο ηλιόλουστο την Κυριακή ορεινό χωριό. 


Χρήστος Βρυώνης,  Ελένη Λούρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με την πρόεδρό του, Ελένη Λούρα και η Κοινότητα Αλαγονίας, με τον πρόεδρό της, Γιώργο Καζάκο, υποδέχτηκαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες με τον Χρήστο Βρυώνη, που παρουσίασε έκθεση με παραδοσιακές φλογέρες που έχει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτεται προκειμένου να προμηθευτεί αγροτικά προϊόντα, κυρίως όσπρια, για το μαγαζί του, “Το Σπίτι του Αγρότη”, απέναντι από την Αγορά. 

Στη συνέχεια ο ίδιος έφτιαξε μπροστά στον κόσμο μια παραδοσιακή Μωραΐτικη φλογέρα, από καλάμι, αποκαλύπτοντας διάφορα μυστικά της τέχνης, την οποία έμαθε, όπως είπε, από τον Αλαγόνιο Κώστα Ψυχογιό. Από εκείνον ακούσαμε, μεταξύ άλλων, ότι η καλή φλογέρα φτιάχνεται από καλάμι που έχει κοπεί στις αρχές του χειμώνα και μάλιστα από καλάμι θηλυκό, δηλαδή όχι χοντρό. 


Οι Τζαμάλες

Ακολούθησε το τραπέζι με τη φασολάδα, με φασόλια προσφορά από τον Χρήστο Βρυώνη και το “Σπίτι του Αγρότη” και με τις τηγανόπιτες, που φτιάχτηκαν από γυναίκες και άνδρες του Πολιτιστικού Συλλόγου, της Κοινότητας και του χωριού. 

Μετά τραγούδησαν οι Τζαμάλες πολυφωνικά τραγούδια, ενώ συνόδευσαν ο Χρήστος Βρυώνης με τη φλογέρα του, ο Παρασκευάς Κακκαβάς και ο Αντώνης Καζάκος με το νταούλι του. 


Εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων με τον Δημήτρη Σαρρή

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν νέοι μαθητές-μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Ο κόσμος χόρεψε, τραγούδησε, διασκέδασε, θαύμασε τους νέους μουσικούς, ενώ τα μικρά παιδιά έφτιαξαν τα μουσικά τους όργανα στο εργαστήριο με τον εκπαιδευτικό και μουσικό Δημήτρη Σαρρή και μετά έπαιξαν στο θεατράκι και στις κούνιες της Αλαγονίας. 

Ήταν μια Κυριακή που κάποιοι ή κάποιες ένιωσαν την αρμονία, αποφορτίστηκαν από την καθημερινότητα για να ξαναμπούν από την επομένη στη ρουτίνα τους. 

Σημειώνεται ότι οι Τζαμάλες είναι η Μαριάννα Μαγιαμπού, η Μαρία Γιαννακέα, η Γιώτα Σαλτάρη, η Ερατώ Αλτόκα και η Ελένη Λούρα. 

Τα παιδιά που έπαιξαν μουσική ήταν ο Θανάσης Καρατζάς στο κλαρίνο, η Ιωάννα Αγγελή στην κιθάρα, ο Δημήτρης Βρυώνης στο λαούτο, η Φανούλα Μπούρα στο τραγουδι και η Σοφία Βρυώνη στα κρουστά. 

Στ.Μ. 


Χρήστος Βρυώνης και κατασκευή παραδοσιακής Μωραΐτικης φλογέρας
Τμήμα της έκθεσης με τις παραδοσιακές φλογέρες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας του Χρήστου Βρυώνη