Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 09:47

Τριήμερο περιβαλλοντικό φόρουμ για τη ανάδειξη των μονοπατιών στη Νότια Μεσσηνία

Τριήμερο περιβαλλοντικό φόρουμ για τη ανάδειξη των μονοπατιών στη Νότια Μεσσηνία

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Περιβαλλοντικό φόρουμ για τη δημιουργία και την ανάδειξη μονοπατιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη Νότια Μεσσηνία, θα πραγματοποιηθεί από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας. Θα γίνουν συναντήσεις στους Κάτω Αμπελόκηπους, στην Καλλιθέα, στο Βασιλίτσι και στη Φοινικούντα…

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «η εκδήλωση επιδιώκει το δημόσιο διάλογο σχετικά με τη δημιουργία και ανάδειξη μονοπατιών καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Νότιας Μεσσηνίας.  Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε την φύση και να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι σημαντικό να την γνωρίσουμε, να μάθουμε να την αγαπάμε και να την απολαμβάνουμε.

      Με βάση το γνώμονα αυτό και επηρεάζοντας τη, το λιγότερο δυνατό, θα θέλαμε να μελετήσουμε και να ανιχνεύσουμε τις μεθόδους υλοποίησης δικτύων μονοπατιών & περιβαλλοντικών πάρκων, να περιγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να δούμε επιτυχημένα παραδείγματα, βασιζόμενοι σε αντίστοιχες καλές πρακτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Στόχος είναι να μετρήσουμε θετικά βήματα στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών φορέων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της νότιας Μεσσηνίας.

# Πρόγραμμα εκδηλώσεων (ελεύθερη συμμετοχή):

Παρασκευή, 29.03.2024

  • Κάτω Αμπελόκηποι: Πεζοπορική ξενάγηση μαθητών 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου και Δημοτικού Σχολείου Φοινικούντας, Ώρα 9:00 πμ (Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης - Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο – Αιωνόβια Δέντρα Ελληνικής Επανάστασης - Μονοπάτι παλιών νερόμυλων).
  • Καλλιθέα: Ξενάγηση των εν λόγω μαθητών στο νέο Μουσείο Λαογραφίας, Ώρα 11:30 πμ.

Σάββατο, 30.03.2024

  • Βασιλίτσι: Ξενάγηση στο όρος Μαυροβούνι στο πλαίσιοτης προοπτικής δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου από το Δήμο Πύλου Νέστορος, Ώρα 11:00πμ.
  • Φοινικούντα (Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου): Ανοιχτή συζήτηση, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, της ομάδας Paths of Greece και άλλων φορέων, για τη δημιουργία και ανάδειξη μονοπατιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Νότιας Μεσσηνίας (Θεσμικό πλαίσιο, υφιστάμενη κατάσταση, επιτυχημένα παραδείγματα, σχεδίαση προοπτικών), Ώρα 19:00 μμ.