Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 16:53

Ξεκίνημα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με λουλούδια στην κενή θέση του Πέτρου Θέμελη

Ξεκίνημα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με λουλούδια στην κενή θέση του Πέτρου Θέμελη

Με τη φωνή του Πέτρου Θέμελη, ανάμεσα σε χαρούμενες παιδικές φωνές και με την ευχή του για “καλό μέλλον”… Έτσι ξεκίνησε το πρωί, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το 11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”. Είναι το πρώτο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του καθηγητή και ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρου Θέμελη, στη θέση του οποίου κορίτσια από τη “Χαρά του Παιδιού”, άφησαν λουλούδια…

 

Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν σήμερα μαγική. Οι αρχαιότητες μέσα στην αχανή ανοιξιάτικη βλάστηση, με κυρίαρχα χρώματα το πράσινο, το κίτρινο και το φούξια και μέσα στη ζωντάνια της κίνησης και της φωνής των μαθητών. 


Η κενή θέση του Πέτρου Θέμελη δίπλα στον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο

Την κήρυξη της έναρξης του 11ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έκανε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, επί των ημερών του οποίου, ως δημάρχου Μεσσήνης, ξεκίνησε αυτή η σημαντική διοργάνωση. Από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας χαιρέτησε η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου. Η εναρκτήρια παράσταση δόθηκε από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, με το έργο “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, ενώ προηγήθηκε μουσικό κάλεσμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και καλωσόρισμα από το Σύλλογο της Μεσσήνης “Χαρά του Παιδιού”. 


Από την παράσταση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Ο Πέτρος Θέμελης μπορεί να μην είναι πια ανάμεσά μας αλλά το πνεύμα του θα είναι αιώνιο στο χώρο, τόνισε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη ανέδειξε αυτό το αρχαιολογικό πάρκο ως μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης για την άρτια αναστηλωτική εικόνα. Στόχος του Φεστιβάλ, είπε ακόμη ο δήμαρχος, είναι η διαφύλαξη και η διάδοση της κληρονομιάς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τέλος ο κ. Αθανασόπουλος για άλλη μια φορά δήλωσε τις θερμές ευχαριστίες του προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ένταξη της διοργάνωσης στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και την εξασφάλιση οικονομικής στήριξης, όπως επίσης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, για τη στήριξη του Φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. 


Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή και την παρουσία πολλών μαθητών σε αυτή τη διοργάνωση, τονίζοντας ότι αυτό ήταν και το όνειρο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, δηλαδή το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων σε εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τα συγχαρητήρια και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.