Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 11:37

Ανώνυμη εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων και στην Πελοπόννησο ζητάει ο περιφερειάρχης Δ.Πτωχός

Ανώνυμη εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων και στην Πελοπόννησο ζητάει ο περιφερειάρχης Δ.Πτωχός

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι διεκδικεί από την κυβέρνηση να είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων, μιλώντας ειδικότερα για την άρδευση. Στη Θεσσαλία ιδρύεται ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση των υδάτων, μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στα τέλη Απριλίου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μεταξύ των άλλων κομμάτων υπάρχει από ανησυχία μέχρι βεβαιότητα ότι η ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας είναι το αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού και όχι μόνο για την άρδευση…

Ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός δήλωσε ότι θεωρεί πως αυτός ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα ήταν σημαντικό να αφορά όχι μόνο την περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά ολόκληρη την Πελοπόννησο, συυμπεριλαμβανομένων της Ηλείας και Αχαΐας, που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πτωχός τόνισε ότι για την περιφερειακή αρχή τα θέματα άρδευσης είναι “ύψιστης προτεραιότητας και θέμα, αν θέλετε, επιβίωσης για το μεγαλύτερο τμήμα του πρωτογενή τομέα”. Είπε ότι η περιφερειακή αρχή στους πρώτους μήνες της θητείας της έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά ζητήματα έργων άρδευσης, ενώ ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν “πολλοί ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, είναι ανάγκη να υπάρχει ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων, ενδεχομένως πέρα από τα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να ακουμπήσει και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά τους νομούς που συνορεύουν. Έχουμε ζητήσει προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση και διεκδικούμε να είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια που θα σχεδιάσει τέτοιο φορέα μετά τη Θεσσαλία, εφόσον εκεί βρεθεί ο τρόπος που εκεί θα λειτουργήσει”. 

“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟ”

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός τόνισε, αναφερόμενος πάντα στα έργα άρδευσης, ότι “πιέζουμε όσο μπορούμε να επανεκκινήσουμε ή να επιταχύνουμε οτιδήποτε έργο υπάρχει προκειμένου να υλοποιηθεί πιο γρήγορα”

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι “προσπαθούμε πάρα πολύ για το Μιναγιώτικο, το οποίο δεν είναι σίγουρο. Είναι έργο ΣΔΙΤ που θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει”. 

ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ, ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ-ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

Για τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος ο περιφερειάρχης κ. Πτωχός ανακοίνωσε ένα νέο πρόβλημα και συγκεκριμένα ότι ο υπό κατασκευήν δρόμος Φιλιατρών-Γαργαλιάνων δεν έχει προβλέψει πως θα περνούν τα δίκτυα άρδευσης με νερό από το φράγμα από τα ανάντη στα κατάντη του δρόμου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πτωχός δήλωσε ότι για το “Φιλιατριανό πιέσαμε και εμείς πάρα πολύ για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και η προκήρυξη για το κλειστό δίκτυο. Υλοποιείται εκεί δρόμος που δεν έχει την πρόβλεψη των δικτύων. Ο δρόμος Γαργαλιάνων-Φιλιατρών δεν έχει την πρόβλεψη πως θα περάσουν κάθετα οι αγωγοί. Κάνουμε προσπάθεια”. 

Επισημαίνεται, τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού άρδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι ο κ. Πτωχός σημείωσε πως οι αγρότες αντιμετωπίζονται από τους ΓΟΕΒ και του ΤΟΕΒ με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική τιμολόγιο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα “πλαίσιο ισότητας και δικαιοσύνης όλων των παραγωγών”. 

Την αντίθεσή του με όσα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, για τη ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, τόνισε με παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Κελάρης.

Στ.Μ.