Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 10:41

Μιχαήλ Κοσμόπουλος: Η ανασκαφή στην Ίκλαινα είναι ελληνική, έχω αρνηθεί επίμονα να είναι αμερικανική

Από την ανασκαφή στην Ίκλαινα Από την ανασκαφή στην Ίκλαινα

ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ! 

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας ενδιαφέρει ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση γιατί από την έρευνα εξάγονται νέα συμπεράσματα για την ίδρυση των μυκηναϊκών κρατών, που είναι οι πολιτικοί θεσμοί από τους οποίους προέρχονται τα κράτη της δύσης. Γι’ αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση είναι μεταξύ των χρηματοδοτών της αρχαιολογικής έρευνας. Είναι εντυπωσιακό αλλά για την τόσο σημαντική και διεθνούς ενδιαφέροντος αυτή έρευνα το ελληνικό κράτος δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ! Ο ανασκαφέας της Ίκλαινας, αρχαιολόγος παγκόσμιου κύρους, ακαδημαϊκός Μιχαήλ Κοσμόπουλος,...

 

...την περασμένη εβδομάδα, στην ομιλία του στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας, κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. 


Μιχαήλ Κοσμόπουλος

Είπε ότι ελληνική έρευνα στην Ίκλαινα έγινε το 1954 από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, “είχε κάνει μόνο μια 4ημερη ανασκαφή. Βρήκε μεγάλα κτίρια, κυκλώπεια τείχη, ωραία κεραμική, αλλά ποτέ δεν ξαναγύρισε και η θέση ξεχάστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν ο κ. Γεώργιος Κορρές την ενέταξε στον κατάλογο των παλαιών ανασκαφών του Μαρινάτου οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έτσι ήρθα εγώ το 1999”. 

Όπως συνέχισε ο καθηγητής κ. Κοσμόπουλος, “έτσι ιδρύθηκε το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Ικλαινας, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Είναι ελληνική ανασκαφή, έχω αρνηθεί επίμονα και τα έχω καταφέρει να μην είναι αμερικανική ανασκαφή. Αλλά χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε η Αρχαιολογική Εταιρεία γι’ αυτή την ανασκαφή. Υπολόγισα ότι το κόστος έχει ανέλθει πάνω από 2.000.000 ευρώ. Όλα αυτά έχουν καλυφθεί από πόρους από το εξωτερικό, από αυτά τα ιδρύματα (σ.σ. τα έδειξε σε διαφάνεια), συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανικής κυβέρνησης, γιατί βλέπουν και οι ίδιοι ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως ξεκίνησε ο θεσμός του κράτους στον δυτικό πολιτισμό”.