Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 03:06

Ανατροπή από τους κληρονόμους Παπαλόη στην υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στην Πυλία

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Η εταιρεία που θέλει να εξορύξει τους λιγνίτες από το Χωματερό και τη Φαλάνθη ενδεχομένως δεν έχει αποκτήσει με τρόπο αναμφισβήτητο τα σχετικά δικαιώματα! Αυτή την αποκάλυψη έκανε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης. Ειδικότερα, η σύζυγος και οι δύο κόρες του Ηρακλή Παπαλόη, που κατείχε τα δικαιώματα μεταλλειοκτησίας, δεν αναγνωρίζουν το συμφωνητικό του Γιώργου Παπαλόη με την εταιρεία «Curva Holdings LTD», για την παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτων, έναντι του ποσού των 100.000.000 ευρώ!
Ήδη η σύζυγος και οι δύο κόρες έχουν αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία, καλώντας την να ακυρώσει τη συμφωνία της με τον  Γιώργο Παπαλόη, ενώ κοινοποίησαν το εξώδικο στον εισαγγελέα Αθηνών και στον υπουργό Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για αποκάλυψη που φέρνει την ανατροπή στην υπόθεση της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη, για την οποία έχει εκδηλωθεί η καθολική αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Άμεσα ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Θανάσης Πετράκος, ζήτησε εγγράφως να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέμα για την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει παραδώσει η «Curva Holdings LTD» και να γνωμοδοτήσει αρνητικά το Σώμα για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων.
Όπως αποκαλύπτει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης, στις 7 Φεβρουαρίου η Αρτέμιδα χα Ηρακλή Παπαλόη και οι κόρες της Φρένια και Καλλιόπη απέστειλαν την εξώδικη δήλωση-πρόσκληση στην «Curva Holdings LTD», που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου.
Οι τρεις γυναίκες ισχυρίζονται ότι «είχαν πλήρη άγνοια του προσυμφώνου και όταν έλαβαν αντίγραφο από τη συμβολαιογράφο διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι ο Γεώργιος Παπαλόης, γιος της πρώτης και αδελφός της δεύτερης και τρίτης, κάνοντας χρήση ενός πληρεξουσίου τους έτους 2009, υπέγραψε με την παραπάνω εταιρεία προσύμφωνο αγοραπωλησίας ή προσύμφωνο μισθώσεως των δικαιωμάτων τους μεταλλειοκτησίας στην ως άνω περιοχή με τίμημα 100.000.000 ευρώ, χωρίς να έχει τέτοια εντολή. Ακόμη, επισημαίνεται στο εξώδικο, ότι το έτος 2010 είχε υπογραφεί και άλλο προσύμφωνο με το ίδιο αντικείμενο, αλλά αυτό αφορούσε την πώληση των ιδίων δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας στην εν λόγω περιοχή στην ίδια εταιρεία αντί του 1/3 του ανωτέρω τιμήματος. Ότι οι εξωδίκως δηλούσες έχουν προβεί στην ανάκληση του πληρεξουσίου του 2009 προς τον Γεώργιο Παπαλόη την οποία έχουν κοινοποιήσει αρμοδίως. Δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν ως έγκυρες και ισχυρές τις συμφωνίες που περιέχονται στο προσύμφωνο αγοραπωλησίας ή προσύμφωνο μισθώσεως του 2011, διότι ο εντολέας προέβη σε ενέργειες εκτός των ορίων της πληρεξουσιότητας, χωρίς την έγκριση ή συναίνεσή τους. Ότι θα ενεργήσουν τα δέοντα ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων για την ακύρωσή του. Ότι θα προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές για την απόδοση των ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται στην εν λόγω συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πετράκος στην  αίτησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο τονίζει: «Από την Κίνηση των Ενεργών Πολιτών του Δήμου Κορώνης ενημερώθηκα για μια σημαντική αποκάλυψη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και αφορά δικαστική εμπλοκή σε σχέση με την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχουν γίνει με την εταιρεία “Curva Holdings LTD”.
Η εξέλιξη αυτή είναι φανερό ότι ανατρέπει τα σχέδια της εταιρείας “Curva Holdings LTD” για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης.
Τα νέα αυτά δεδομένα επιβάλλουν να προσδιοριστεί άμεσα η συζήτηση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και συνολικότερα της απόρριψης της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης.
Για μια ακόμη φορά, θέλουμε να τονίσουμε, πέραν της δικαστικής εμπλοκής και της ανατροπής που δημιουργεί αυτή, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να απορρίψει και επί της ουσίας για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς και συνολικά δημοσίου συμφέροντος, τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων και τα αποθέματα στη Φαλάνθη και στο Χωματερό να χαρακτηριστούν «στρατηγικά αποθέματα» και να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας.
Μετά από όλα αυτά, ζητούμε να προσδιοριστεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου, με θέμα «Απόρριψη της ΜΠΕ και απόρριψη της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης».