LEONIDAS MPALIKHS
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 19:05

Αποκαλύψεις από το φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Αποκαλύψεις από το φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ 
Αποκαλύψεις, έστω και με το σταγονόμετρο, έκανε το μεσημέρι ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, Έκτωρ Τσατσούλης, σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και την κεντρική ιδέα, που παρουσιάστηκαν στην ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής…

Ο Έκτωρ Τσατσούλης, το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, κλήθηκε από το μέλος του συμβουλίου, Μιχάλη Αντωνόπουλο, να περιγράψει το σκοπό της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Καλαμάτα, πιθανότατα στα μέσα Νοέμβρη, η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής αλλά και το τι θα δείξει στα μέλη της επιτροπής το Γραφείο Υποψηφιότητας.
Χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ρώτησε, μεταξύ άλλων, το αν μπορεί να επηρεάσει την κρίση της επιτροπής για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, ένας σεισμός στην πόλη την ώρα που τα μέλη της θα πραγματοποιούν την επίσκεψή τους!
Ο Έκτωρ Τσατσούλης στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι το θέμα των σεισμών αποτελεί μέρος της κεντρικής ιδέας της υποψηφιότητας της Καλαμάτας. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της Kalamata Journal, η κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας βασίζεται στο πως ενώθηκαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986 προκειμένου να ξαναστήσουν τις ζωές τους και να κρατήσουν όρθια την πόλη τους, επενδύοντας στον πολιτισμό, διασώζοντας τα παραδοσιακά κτήρια, υποστηρίζοντας πολιτιστικές δομές και στήνοντας νέους πολιτιστικούς θεσμούς. Το σύνθημα η Καλαμάτα εγείρεται («Kalamata Rising») και σε αυτή την ενότητα και τον αγώνα δημιουργίας φαίνεται ότι αναφέρεται, παρά στην υπερπροβεβλημένη από το δήμαρχο Επανάσταση του ’21 και την προκήρυξη της μεσσηνιακής γερουσίας προς τις ευρωπαϊκές αυλές.
Επίσης, ο Έκτωρ Τσατσούλης, όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αποκάλυψε ότι έχει σχεδιαστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά τη μόδα, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίδειξη στο λεγόμενο «χιλιόμετρο», στον λιμενοβραχίονα! Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες της Kalamata Journal, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνδεθεί και με την τοπική παράδοση μέσω των παραδοσιακών φορεσιών από σπουδαία ιδιωτική συλλογή.
Πάντως, ο Έκτωρ Τσατσούλης τόνισε ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το φάκελο που κατέθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής. Σχολίασε δε ότι αυτό το κάνει για λόγους τακτικής απέναντι στις άλλες δύο πόλεις που προκρίθηκαν στον τελικό, την Ελευσίνα, που ήδη δημοσιοποίησε το δικό της φάκελο και τη Ρόδο. Αφού οι άλλοι άνοιξαν τα χαρτιά τους εμείς θα τα κρατήσουμε κρυφά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ενέκρινε το μεσημέρι κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση για τη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα συμβαλλόμενα μέρη είναι ο Δήμος, η Φάρις και το Πνευματικό Κέντρο, ενώ ο προϋπολογισμός είναι 175.000 ευρώ, συν άλλα 175.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν έχουν μπει στον προϋπολογισμό και θα καταβληθούν από ιδιώτες χορηγούς.
Λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, που τόνισε ότι η παράταξή του στηρίζει, κριτικά, το εγχείρημα, έχοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό εφόσον συνεχίσει να μην αξιοποιείται το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει η πόλη. 
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, ψήφισε υπέρ, ωστόσο σημείωσε ότι έχει κάποιες ενστάσεις και επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να αποτελέσει μια επανάληψη των όσων έγιναν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Στ.Μ.