Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 13:14

Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τους κατοίκους του Ασπροχώματος

Από την πρώτη ενημέρωση που έγινε στους κατοίκους του Ασπροχώματος, από τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Από την πρώτη ενημέρωση που έγινε στους κατοίκους του Ασπροχώματος, από τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ 
Να ενημερωθούν και να κρίνουν οι ίδιοι το μέλλον που θα έχει ο τόπος τους, καλούνται την Κυριακή το πρωί οι κάτοικοι του Ασπροχώματος. Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου έχει διοργανωθεί συνέλευση ενημέρωσης για την πολεοδομική μελέτη και τις επιλογές που υπάρχουν ως προς την εισφορά σε γη. Θα παραστούν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο ενημερώνει ότι με τις εισφορές του Προεδρικού Διατάγματος του 1985 σχεδόν τα μισά οικόπεδα θα είναι μη οικοδομήσιμα!...

Η συνέλευση θα γίνει στο σχολείο του χωριού, στις 11 το πρωί.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, λόγω ελλείμματος 130 στρεμμάτων που δημιουργείται, θα προκληθούν τα εξής:
      Η πολεοδομημένη γη του Ασπροχώματος θα εξελιχθεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή  μετά τον αποχαρακτηρισμό των κοινοχρήστων (δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου κτλ) και κοινωφελών χώρων (παιδικοί σταθμοί, σχολεία κτλ) που θα επακολουθήσει.
      Μεγάλο ποσοστό οικοπέδων (ενώ θα έχει εκπληρωθεί η υποχρέωση σε εισφορά σε γη) δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί (έκδοση άδειας δόμησης κτλ) διότι δεν θα έχουν διανοιγεί καθ’ όλο το μήκος του προσώπου τους πλήρως οι κοινόχρηστοι χώροι.
      Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα θα έχουν το οποιοδήποτε έλλειμμα, και αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό 50% περίπου, θα επιβαρυνθούν όλο το κόστος για τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού, που προϋποθέτουν  οι τροποποιήσεις του σχεδίου. Επίσης μέχρι το 2020 μόνο με δικαστικές αποφάσεις μπορεί να γίνει άρση του βάρους για τις μη τακτοποιούμενες ιδιοκτησίες επιβαρύνοντας  το κόστος των αποχαρακτηρισμών.
      Πέρα από το κόστος των ιδιοκτητών δημιουργείται επί πλέον κόστος και άσκοπη τελικά και μακρόχρονη ενασχόληση στη δημόσια διοίκηση για την διεκπεραίωση όλων αυτών των διαδικασιών.
      Θα απαιτηθεί μεγάλο κόστος της τάξης των 15.000.000€ για την απόκτηση των απαραίτητων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων  προκειμένου να εφαρμοστεί η πολεοδομική μελέτη. Η επιβάρυνση αυτή θα επιμεριστεί στο σύνολο των δημοτών του Δήμου Καλαμάτας.
      Τυχόν μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα που έχει αναφερθεί σαν λύση ενώ δεν επιλύει το πρόβλημα στερεί την δυνατότητα κατασκευής των έργων υποδομής σε μια περιοχή που έχει ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.
Αντίθετα, η Ν.Ε. του ΤΕΕ σημειώνει ότι με το νέο νόμο, (Ν.4315/2014) δεν θα υπάρχει έλλειμμα γης και οι συνέπειες θα είναι θετικές. Ειδικότερα:
      Θα εφαρμοστεί πλήρως η πολεοδομική μελέτη και θα εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενοι  κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.
      Οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών θα είναι λιγότερες.
      Οι ιδιοκτήτες που τακτοποιούνται ελλειμματικά με τις διατάξεις του Π.Δ. 1985 δεν θα επιβαρυνθούν το κόστος των άσκοπων τελικά διαδικασιών αποχαρακτηρισμού.
      Δεν θα υπάρχει διοικητική επιβάρυνση για τις τροποποιήσεις.
      Δεν θα χρειαστεί ο Δήμος να εξασφαλίσει 15.000.000€ για απαλλοτριώσεις ενώ αντίθετα θα μπορεί αυτά τα χρήματα να τα διαθέσει για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην πόλη.Η επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτησιών ανέρχεται στο  13%  κατά μέσο όρο   (από 5%-17%)  στο κάθε οικόπεδο.
Στ.Μ.