Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 15:33

Πολεμικό κλίμα στο Δήμο Καλαμάτας για τις "συστημένες" απευθείας αναθέσεις

Πολεμικό κλίμα στο Δήμο Καλαμάτας για τις "συστημένες" απευθείας αναθέσεις

ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 
Μια πρώτη μάχη για το θέμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, με τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου στο εστιατόριο «Κεντρικόν» (πρώην δημοτικό αναψυκτήριο), δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ το βράδυ αναμένεται να δοθεί συνέχεια, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το μεσημέρι η πλειοψηφία απάντησε στη μείζονα μειοψηφία, που άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα, ότι οι απευθείας αναθέσεις που κάνει καλύπτονται από τη νομιμότητα και «αντεπιτέθηκε» κατηγορώντας το σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Φαββατά, ότι ως αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Θουρίας είχε διαπράξει παρανομίες με αναθέσεις έργων και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται να ομιλεί…

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ο Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε εκ νέου στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου και νομικών του προσώπων, μιλώντας για «πάρτι απευθείας αναθέσεων» και επαναλαμβάνοντας ότι γίνονται αναθέσεις σε συγκεκριμένους επαγγελματίες σε βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων τους.
«Ειδικά εσείς δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για απευθείας αναθέσεις», του απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, ενώ ο Δημήτρης Φαββατάς ανταπάντησε ότι «καταλαβαίνω την αντίδρασή σας γιατί η υπόθεση αυτή αφορά και εσάς ως πρόσωπο».
Ακολούθως πήρε το λόγο ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Φάρις, που ανέφερε ότι η επιχείρηση στην οποία προεδρεύει, από το 2007 έως και το 2015 έχει αναθέσει σε επιχειρήσεις για γεύματα και εκδηλώσεις, με την απευθείας διαδικασία, το συνολικό ποσό των 16.136,44 ευρώ. Όπως σχολίασε, πρόκειται για ποσό μικρότερο των 2.000 ευρώ ανά έτος και επιπλέον τόνισε ότι οι αναθέσεις αυτές έχουν γίνει σε διάφορες επιχειρήσεις και όχι μόνο στο «Κεντρικόν».
Ο Δημήτρης Φαββατάς σχολίασε τότε ότι το «Κεντρικόν» άνοιξε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα στο άθροισμα να φαίνεται ότι δεν έχει πάρει περισσότερες αναθέσεις από άλλες επιχειρήσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι το 2015 στην επιχείρηση αυτή έγιναν αναθέσεις 2.500 ευρώ από το Δήμο, 2.000 ευρώ από τη Φάρις, καθώς και άλλες από την Περιφέρεια και από το Δήμο Ηρακλείου, σχολιάζοντας ότι η δημοτική αρχή κατευθύνει άλλους οργανισμούς ώστε να προχωρούν σε αναθέσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος από την άλλη σχολίασε ότι ο πρώην Δήμος Θουρίας, από τον οποίο προέρχεται ο Δημήτρης Φαββατάς, έκανε «φοβερά πράγματα», όπως είπε χαρακτηριστικά και ειδικότερα μίλησε για κατατμήσεις έργων και αναθέσεις σε συγκεκριμένο εργολάβο, κάτι που πρόσθεσε ότι στοίχισε πολλά χρήματα αργότερα στο Δήμο Καλαμάτα όταν κλήθηκε να πληρώσει τις συνέπειες.
Ο Παύλος Μπουζιάνης, σύμβουλος της πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, είπε ότι υπάρχει έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που καταλογίζει στο Δημήτρη Φαββατά παρανομίες. Χαρακτήρισε την έκθεση αυτή ως «καταπέλτη» κατά του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και τόνισε ότι εάν δεν είχε γίνει παραγραφή ενδεχομένως σήμερα δεν θα μπορούσε να είναι δημοτικός σύμβουλος.
Ο Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την έκθεση στην οποία αναφέρεται ο Παύλος Μπουζιάνης, ωστόσο εμμέσως παραδέχθηκε ότι ο πρώην Δήμος Θουρίας ενδεχομένως δεν ήταν τυπικός σε κάποια ζητήματα, μιλώντας για μικρό Δήμο που δεν διέθετε επαρκείς υπηρεσίες.
Ο Τάσος Νιάρχος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχολίασε ότι οι ενδεχόμενες ατασθαλίες του παρελθόντος δεν απαλλάσσουν τη σημερινή δημοτική αρχή για τις δικές της ευθύνες και ζήτησε όλες οι προμήθειες και όλες οι αναθέσεις να γίνονται με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και με σφραγισμένες προσφορές.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο Δήμο ένα μητρώο προμηθευτών, εργοληπτών και μελετητών, όπως υπάρχει σε άλλους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης και μέσα από αυτό να γίνονται οι επιλογές για τις αναθέσεις του Δήμου.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο Δημήτρης Φαββατάς μπορεί να παρέμβει προς την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το νόμο για τις αναθέσεις. Για το ίδιο θέμα ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, τόνισε ότι ο νομοθέτης παρέχει τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης προκειμένου να αντιμετωπίζονται επείγουσες ανάγκες.
Τέλος, ο Δημήτρης Μπούχαλης ανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνέχεια επί του θέματος το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία από τη δημοτική αρχή. Σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις προς το «Κεντρικόν», επανέλαβε ότι είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να αναθέτει σε επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με το Δήμο με συμβατικό αντικείμενο και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η συμβατική σχέση που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι ότι το «Κεντρικόν» έχει μισθώσει το πρώην Δημοτικό Αναψυκτήριο και καταβάλλει στο Δήμο για ενοίκιο ποσό περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο.
Στ.Μ.