Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 12:03

Απεργεί ο Τύπος ενάντια στο "ασφαλιστικό έκτρωμα", συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή, αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσoυν εκ νέου για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις…

Την ίδια ημέρα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των Προέδρων των Ενώσεων του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματά μας.
Κατά το τριήμερο της απεργίας επιτρέπεται:
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 - 13:30.
– Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 - 20:15. Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό προσωπικό ασφαλείας. Οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ από τους εκπροσώπους των Ενώσεων σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.
Καλούνται οι διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΕΠΤΥΜ, να πάρουν όλα τα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ - ΝΗΣΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων στην περιοχή ευθύνης της, που σε χαλεπούς καιρούς αντέδρασαν στην ασφαλιστική λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ.
Ωστόσο υπήρξαν απεργοσπαστικά φύλλα. Εκδόθηκαν οι εφημερίδες, Χανιώτικα Νέα στα Χανιά, Ροδιακή και Δημοκρατική στη Ρόδο, Πρώτη στον Πύργο, Κόσμος στην Πάτρα, Ελευθερία, Θάρρος και Φωνή στην Καλαμάτα.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι λειτούργησαν ορισμένες ηλεκτρονικές εκδόσεις ΜΜΕ αλλά και κάποιες λαθρόβιες ιστοσελίδες που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την απεργία για να κερδίσουν αναγνωστικό κοινό.
Σε συνεργασία με τους εργασιακούς εκπροσώπους και με την ευθύνη των πειθαρχικών συμβουλίων θα διερευνηθεί αν μέλη μας συμμετείχαν σε απεργοσπαστικές κινήσεις ώστε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Παράλληλα το Δ.Σ,. πάντα σε συνεργασία με τους εργασιακούς εκπροσώπους και τα πειθαρχικά συμβούλια θα καταρτίσει κατάλογο απεργοσπαστών μη μελών για όποια ενδεχόμενη αίτησή τους στο μέλλον, σχετικά με την εγγραφή στους στην ΕΣΗΕΠΗΝ.