Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 21:59

Το Πανεπιστήμιο, ο Π. Θέμελης, οι αρκούδες και τα ελάφια γύρω από την Αρχαία Μεσσήνη

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 
Ως άοκνο θεράποντα της κλασικής αρχαιολογίας αλλά και ως επιστήμονα που αφιερώθηκε στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, προσφέροντας επίσης σπουδαίο έργο στην περιοχή μας, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της πανεπιστημιακής σχολής της Καλαμάτας ανακήρυξε το απόγευμα της Τρίτης τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη ως επίτιμο καθηγητή του. Εκείνος, σε ομιλία του, μετά την ανακήρυξή του, για το περιβάλλον και την σημασία του στην αρχαιότητα, τόνισε ότι υπάρχουν συμφέροντα που έχουν επιχειρήσει να τον πλήξουν για τον αγώνα του να προστατευτεί το περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει πτοηθεί. Επιπλέον δε ανέφερε ότι από τις ειδικές μελέτες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι κατά την αρχαιότητα στα υψώματα γύρω από την Αρχαία Μεσσήνη ζούσαν καφέ αρκούδες και κόκκινα ελάφια!...

Η ενδιαίτηση του Πέτρου Θέμελη με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έγινε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Μασέλο, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή πορεία του τιμώμενου επιστήμονα, στο αρχαιολογικό του έργο και στις μεγάλες διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί, όπως του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για την προσφορά του Πέτρου Θέμελη στην επιστήμη μίλησε ο κοσμήτορας της Πανεπιστημιακής Σχολής, Αλέξιος Σαββίδης, όπως και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νίκος Ζαχαριάς, που τόνισε επίσης ότι τον Πέτρο Θέμελη διακρίνουν η ευρύτητα πνεύματος, η άμεση αντίληψη, η έφεση, η οξυδέρκεια.
Η καθηγήτρια του Τμήματος, Βασιλική Πένα, παρουσίασε λεπτομερέστερα το έργο του Πέτρου Θέμελη με πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, ενώ το ψήφισμα της ανακήρυξής του ως επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου ανέγνωσε η καθηγήτρια Αιμιλία Μπάνου.
Στ.Μ.