Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 13:35

Ποδηλατοπορεία την Κυριακή και στην Καλαμάτα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Στην πανελλαδική ποδηλατοπορεία διεκδίκησης και διαμαρτυρίας συμμετέχουν την Κυριακή 15 Μαΐου και οι ποδηλάτες της Καλαμάτας, με σύνθημα «Περιορίστε το Ι.Χ. Επενδύστε στο ποδήλατο!». Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, ενώ οι ποδηλάτες διεκδικούν...

- Αναβάθμιση συγκοινωνιών
- Ποδηλατικές υποδομές
- Αναθεώρηση του ΚΟΚ
- Αντιμετώπιση των κλοπών ποδηλάτων
Η ποδηλατοπορεία θα διεξαχθεί σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Βόλο, Δράμα, Ιεράπετρα, Κατερίνη, Ξάνθη, Τρίκαλα, Λαμία, Φλώρινα, Ρέθυμνο, Χανιά, Πρέβεζα, Χαλκίδα, Μεσολόγγι, Κέρκυρα, Κομοτηνή κ.α.

Ακολουθεί το κείμενο των διοργανωτών από «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ - ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα»:

«Αγαπητοί μας συμπολίτες,
την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και για 9η συνεχή χρονιά, ποδηλατοπορείες διεκδίκησης και διαμαρτυρίας θα ξεκινήσουν από δεκάδες πλατείες σε όλη τη χώρα. Τελικός προορισμός; Ανθρώπινες πόλεις!
Πόλεις που απορρίπτουν την ασυδοσία του ΙΧ κι ανοίγουν χώρο στους πεζούς, τα ποδήλατα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διότι δεν χρειαζόμαστε άλλα έργα που να προωθούν τη χρήση του αυτοκινήτου. Ούτε όμως και έργα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά που υλοποιούνται με πρόφαση το ποδήλατο. Αντίθετα, διεκδικούμε ένα Εθνικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις πόλεις, στόχος του οποίου θα είναι η γενναία προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης έναντι του αυτοκινήτου.
Δεν υπάρχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία εκ μέρους της πολιτείας για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής όταν το τελευταίο επιχείρημά της, δηλαδή αυτό της έλλειψης κονδυλίων, έρχεται να καταρρίψει η ίδια η ΕΕ: μέχρι 6 δις ευρώ είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση ποδηλατικών έργων το διάστημα 2014-2020! Όταν επίσης έχει πλέον τεκμηριωθεί ότι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος του ΙΧ συνεπάγεται κι ένα τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο βλάπτει τόσο τη δημόσια όσο και ιδιωτική οικονομία. Η κρίση που βιώνουμε όλοι μας δεν είναι εμπόδιο στην επέκταση του ποδηλάτου, αντιθέτως είναι κίνητρο για την διάδοσή του».