Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 19:29

Τι έχει ετοιμάσει η Κατερίνα Κασιούμη για το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η επιστροφή στις ρίζες του σύγχρονου χορού, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του σήμερα ως ανάγκη έκφρασης του ανθρώπου μέσα από αυτόν, καθώς και ο χορός ως τρόπος έκφρασης χωρίς αποκλεισμούς, με ταυτόχρονη παρουσία στη σκηνή και καλλιτεχνών με αναπηρία, είναι οι δύο βασικοί άξονες του σχεδιασμού του φετινού, 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τους οποίους έχει θέσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Κασιούμη…

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος του φετινού φεστιβάλ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις η Κατερίνα Κασιούμη σημείωσε ότι: «Δεδομένης της προϊστορίας του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ενός περιφερειακού φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα που αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα αποκέντρωσης και ανέδειξε την Ελλάδα και ειδικά την πόλη της Καλαμάτας στο εξωτερικό, θεωρήθηκε σημαντικό να συνεχιστεί η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του με την παρουσία αξιόλογων καλλιτεχνών της διεθνούς χορευτικής σκηνής. Ταυτόχρονα κρίθηκε αναγκαίο να υποστηριχθεί ο σύγχρονος ελληνικός χορός σε όλες του τις εκφάνσεις. Οι δύο άξονες σχεδιασμού υπήρξαν από τη μια η επιστροφή στις ρίζες, με την έννοια της επιστροφής στις ρίζες του σύγχρονου χορού, αλλά και σαν μια ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του σύγχρονου στη ροή ιστορίας του χορού, καθώς και της ανάγκης έκφρασης του ανθρώπου μέσα από αυτή την τέχνη. Ο χορός για όλους είναι ο δεύτερος άξονας του φετινού Φεστιβάλ που σαν πρόταση ενισχύει την ίδια την ουσία του χορού. Η έμφαση δόθηκε φέτος στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητα των καλλιτεχνών καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία».
Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια του Φεστιβάλ η Κατερίνα Κασιούμη ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ένα που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών και ένα δεύτερο που θα αφορά επαγγελματίες και ερασιτέχνες, «λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών σε μια πρωτότυπη αρμονική συνύπαρξη. Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να αναδειχθούν οι σύγχρονοι χορευτικοί προβληματισμοί στα θέματα της έκφρασης της τεχνικής αλλά και της δημιουργικής προσέγγισης της κίνησης τόσο από τη μεριά των μαθητών όσο και από την πλευρά των δασκάλων. Μεταξύ των άλλων πιστεύουμε ότι τα σεμινάρια θα αποτελέσουν πόλο έλξης για σπουδαστές της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν το αξιόλογο δυναμικό των μαθητών χορού της ίδιας της πόλης της Καλαμάτας ενσωματώνοντας στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων παρουσίαση/παράστας των σεμιναρίων στο Μέγαρο Χορού».

Κατερίνα Κασιούμη και Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Φάρις
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου και ο προϋπολογισμός του είναι 414.000 ευρώ, περίπου κατά 100.000 ευρώ μεγαλύτερος από πέρσι! Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και σε εξωτερικό χώρο της Καλαμάτας που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει μια «ιδιαίτερη πολυαισθητηριακή παράσταση». Τα σεμινάρια θα γίνουν στο Ζουμπούλειο και στο Δημοτικό Στάδιο.
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα έρθουν, η Κατερίνα Κασιούμη απέφυγε να πει ονόματα, ωστόσο οι γνώστες του χώρου αντιλαμβάνονται για ποιους πρόκειται. Ειδικότερα η καλλιτεχνική διευθύντρια δημοσιοποίησε τα εξής:
Ομάδα 1 Το σημαντικότερο εθνικό συγκρότημα χορού της Ελλάδας παρουσιάζει την εντυπωσιακή παραγωγή ενός κορυφαίου 'Έλληνα χορευτή και χορογράφου με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος σε λίγους μήνες αναλαμβάνει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του συγκροτήματος. Πρόκειται για μια παράσταση που παντρεύει τον σύγχρονο και τον κλασικό χορό μέσα από την προσωπική και ιδιαίτερα καινοτόμο προσέγγιση του δημιουργού της. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Ομάδα Χορού της Μάρθα Γκράχαμ, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, το Μπαλέτο Μπεζάρ της Λωζάνης κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Danza & Danza» ως «Καλύτερος χορογράφος του 2012» στην Ιταλία.
Ομάδα 2α : Μια ελπιδοφόρα χορογράφος που παρά το σύντομο παρελθόν της στην εγχώρια σκηνή έχει κάνει αισθητή την παρουσία της. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» και με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές χορογραφίας στο ArtEZ (Ολλανδία) και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Ως χορογράφος έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, βραβευτεί και ανεβάσει δικές της παραστάσεις σε θέατρα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Το έργο της χαρακτηρίζεται από στιβαρή σωματικότητα, καθαρότητα φόρμας και ιδιοσυγκρασιακή γραφή που έχει ως επίκεντρο την κίνηση και το σώμα. Το έργο που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα παρουσιάστηκε πέρυσι στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Ομάδα 2β: Πρόκειται για μια νεαρή και ανερχόμενη χορογράφο που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο. Συνδυάζοντας το χιούμορ, την ενδελεχή λεπτομέρεια και το αναπάντεχο, οι χορογραφίες της διερευνούν την σοβαρή και την αστεία πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες πλατφόρμες και φεστιβάλ στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ενώ την ενδιαφέρει να εστιάσει σε διεπιστημονικές και συνεργατικές πρακτικές. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, μετά την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Ομάδα 3: Ένας νέος, ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος Έλληνας καλλιτέχνης παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του. Με σπουδές στη φημισμένη σχολή School for New Dance Development στην Ολλανδία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο χορογράφος έχει ήδη καταφέρει να διαμορφώσει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα. Με το πρώτο του έργο διακρίθηκε και επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves, ανάμεσα σε 540 διαγωνιζόμενες ομάδες, ώστε να συμπεριληφθεί στους καλλιτέχνες που το δίκτυο στηρίζει και προωθεί το έργο τους. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας.
Ομάδα 4: Μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1996 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 20 χορογραφίες και 18 παραγωγές στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη. Έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή Φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών ή το Φεστιβάλ «Theatri di Vita» αλλά και σε τελείως εναλλακτικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια τα έργα της ομάδας διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και φύλου, με μια ιδιόμορφη γραφή‐κριτική στις σύγχρονες συνθήκες χρησιμοποιώντας παράλληλα ως βασική της αρχή τη δημιουργική συμβολή των ερμηνευτών. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας.
Ομάδα 5: Μια από τις πιο δραστήριες και πολυσχιδείς ομάδες χορού της χώρας μας. Μετά από μια μακροχρόνια πορεία κινητικής διερεύνησης, η χορογράφος και ιδρύτρια της ομάδας έχει στραφεί σε έργα σε εξωτερικά περιβάλλοντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού προγράμματος και γίνεται σε συνεργασία μαζί με μια Γαλλίδα και Κύπρια χορογράφο γνωστές στον χώρο του σύγχρονου χορού, καθώς και με την υποστήριξη της Ε.Ε. Μια πολυαισθητηριακή παράσταση η οποία δημιουργείται κάθε φορά ειδικά για τον εξωτερικό χώρο που επιλέγεται και στην οποία μετέχουν ερμηνευτές διαφορετικών ηλικιών και σωματικών δυνατοτήτων (αναπηρίες) και θεατές.
Ομάδα 6: Μια από τις παλαιότερες και πιο αναγνωρισμένες ομάδες χορού που συνδυάζει χορευτές με και χωρίς αναπηρία, και υπήρξε η πρώτη του είδους της στη Μεγάλη Βρετανία (1991). Έχοντας ως στόχο την αρτιότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα τα έργα της ομάδας προτείνουν στο θεατή μια εμπειρία που θα ξεπερνά τις καθιερωμένες αντιλήψεις σχετικά με την αναπηρία και την τέχνη. Η ομάδα συνεργάζεται με διεθνούς κύρους χορογράφους που δημιουργούν ειδικά γι’ αυτήν έργα σύγχρονου χορού που περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Καλαμάτα.
Ομάδα 7: Μια καταξιωμένη με διεθνή πορεία ομάδα χορού που ιδρύθηκε από γνωστή Ελληνίδα χορεύτρια και χορογράφο με καταγωγή από την Καλαμάτα με συνεργάτη της γνωστό Τσέχο χορευτή και χορογράφο. Η ομάδα έχει παρουσιάσει έργα της σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Νότιο Κορέα, ενώ πολλά από αυτά ήταν παραγωγές ή συμπαραγωγές με φορείς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας έχουν παρουσιαστεί δύο φορές μέχρι τώρα. Έχουν βραβευθεί με το Herald Angel Award (2009) και με Ειδικό Έπαινο από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργο καθώς και με το Sazka Award (2008), το σημαντικότερο χορευτικό βραβείο στη Τσεχία. Ως πρώην χορευτικά μέλη γνωστού συγκροτήματος του εξωτερικού οι δημιουργοί της ομάδας συνεχίζουν την πορεία τους διδάσκοντας το ερευνητικό τους πρόγραμμα στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η Κατερίνα Κασιούμη δημοσιοποίησε τα εξής:
Εκδήλωση 1 : Μια εμβληματική μορφή του Βρετανικού μεταμοντέρνου χορού, πολυσχιδής πολυβραβευμένη και πάντα πρωτοπόρα. Το έργο της χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική αίσθηση της φόρμας που βασίζεται πολύ στην ενεργητική και δημιουργική συμβολή των ερμηνευτών της, ενώ το ενδιαφέρον της πάντα στρεφόταν σε συνεργασίες, συνδυασμούς και πειραματισμούς που ξέφευγαν από τις καθιερωμένες κατηγοριοποιήσεις. Έτσι τα τελευταία χρόνια η καλλιτεχνική της αναζήτηση οδηγείται σε σκηνικά έργα, φιλμ, εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις, συνεργατικά προγράμματα, ενώ το στούντιό της στο Λονδίνο είναι ένα από τα πιο ζωντανά κέντρα που προωθούν την ανάπτυξη, καλλιέργεια και εκπαίδευση καλλιτεχνών και κοινού. Έχει επισκεφτεί ξανά το Φεστιβάλ της Καλαμάτας το 1998.
Εκδήλωση 2: Gala Όπερας. Διεθνούς φήμης σολίστ συμπράττει με μία από της μεγαλύτερες κρατικές ορχήστρες υπό την διεύθυνση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες μαέστρους.
Εκδήλωση 3: Ρεσιτάλ σόλο τσέλο. Με διεθνούς φήμης σολίστ. Στην εκδήλωση χορευτές απόφοιτοι της Δημοτικής Σχολής Χορού θα κινηθούν αυτοσχεδιαστικά σε αντιστικτική σχέση με την μουσική.
Στ.Μ.