Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 15:27

Αντίφαση: Ο Δήμος παίρνει δάνειο για πολεοδομικές μελέτες ενώ ζητά την ακύρωση του ΓΠΣ!...

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ 
Εγκρίθηκε το μεσημέρι από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία, η σύναψη δανείου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 1.220.000 ευρώ, για την εκπόνηση σειράς πολεοδομικών μελετών. Ανάμεσα σε αυτές και για την ανατολική παραλία της Καλαμάτας. Όμως η συγκεκριμένη περιοχή καλύπτεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο ωστόσο ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει να ακυρώσει, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας!...

Πάντως η συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα αλλεπάλληλα δάνεια που λαμβάνει η δημοτική αρχή και το αν θα μπορέσουν οι επόμενες γενιές να τα αποπληρώσουν χωρίς μεγάλες δυσκολίες.
Ο Δήμος με το δάνειο θα εκπονήσει την πολεοδομική μελέτη στην ανατολική παραλία με προϋπολογισμό 410.000 ευρώ. Όμως, προϋπόθεση για να εγκριθεί κάτι τέτοιο είναι να μην ακυρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, κατά του οποίου ο Δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρότι μάλιστα ο ίδιος είχε την ευθύνη για την εκπόνησή του. Πιθανόν η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δεν έχει ελπίδες να γίνει δεκτή η αίτηση του Δήμου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις που έχει κάνει ο δήμαρχος με δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης, θα εκπονήσει τη μελέτη για την επέκταση της πολεοδόμησης στη δυτική παραλία, με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ, καθώς και τις πράξεις εφαρμογής για τη Βέργα και τη Μαντίνεια, με προϋπολογισμό 290.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα. Με τις συγκεκριμένες μελέτες δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, παρά την προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Δήμος Καλαμάτας ζήτησε το δάνειο των 1.220.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, την Εθνική, την ALPHA, την Πειραιώς, τη EUROBANK και την Atticabank.
Απάντηση έδωσαν μόνο η Εθνική, θετική και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αρνητική.
Ωστόσο η Εθνική βάζει τον όρο ότι ο Δήμος θα έχει ισόποση κατάθεση με το δάνειο κατατεθειμένη σε αυτή. Ο όρος χαρακτηρίστηκε ως «λεόντειος» και «απαράδεκτος» από τον επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρο Μπρεδήμα.
Ο εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, αναγνώρισαν ότι οι σκοποί του συγκεκριμένοι δανείου έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε αντίθεση με το προηγούμενο δάνειο, ύψους 5.300.000 ευρώ, που συνάφθηκε κυρίως για έργα αναπλάσεων. Τόνισαν ωστόσο ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν θετικά διότι η δημοτική δεν έχει κανέναν προγραμματισμό για τα δάνεια και φορτώνει βάρη στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να τα αποπληρώσουν.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία στερεί χρήματα που δικαιούται η αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται να δανείζεται.
Η απάντηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπούχαλη, ήταν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος και υγιής και ότι θα μπορέσει χωρίς δυσκολίες να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή αυτών των δανείων. Σημείωσε μάλιστα ότι όταν ανέλαβε η παράταξη που βρίσκεται στη δημοτική αρχή οι υποχρεώσεις του Δήμου Καλαμάτας ανέρχονταν στα 15.000.000 ευρώ περίπου ενώ τώρα έχουν μειωθεί στα 9.000.000 ευρώ περίπου.
Στ.Μ.