Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 14:49

Συγκίνηση και πόνος για το δράμα του πολέμου στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 
Το δράμα του πολέμου, ο ασίγαστος πόνος των ανθρώπων που έμειναν ζωντανοί για τους συμπολεμιστές τους που χάθηκαν, φόρτισαν την ατμόσφαιρα το πρωί, στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας, στις 28 Απρίλη του 1941. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, δύο 97χρονοι Βρετανοί που συμμετείχαν στη ελληνική εκστρατεία, Εβραίοι απόγονοι πολεμιστών που ήρθαν πρώτη φορά στην Καλαμάτα, Αυστραλοί και κάτοικοι της πόλης. Σημειώνεται πάντως το γεγονός ότι οι λέξεις φασισμός και ναζισμός δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο δε δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στο λόγο του, μιλώντας για τους συμμάχους της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρθηκε στη Ρωσία και όχι τη Σοβιετική Ένωση, η οποία και έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου…

Πραγματικά φόρτισε την ατμόσφαιρα με την ομιλία του ο πρόεδρος της αδελφότητας των απομάχων της ελληνικής εκστρατείας 1940-1941, Φρανκ Γκιλ, στρατιώτης του Βασιλικού Σώματος Μηχανικού και αιχμάλωτος πολέμου. Μίλησε για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς στο μυαλό του, παρότι έχουν περάσει 75 χρόνια από τότε, με τους συμπολεμιστές τους να εκλιπαρούν για βοήθεια ή να έχουν σκοτωθεί και να κείνται ακίνητοι. Περιέγραψε και την συνομιλία του με έναν λοχία της μονάδας του, ενώ έρχονταν στην Ελλάδα με το πολεμικό πλοίο το 1941. Ο λοχίας του είπε ότι θα μπορούσε να μείνει στη Βρετανία, όμως επέλεξε να μην αφήσει τους φαντάρους του. Του ζήτησε ωστόσο να μην πει ποτέ τίποτα στη γυναίκα του για την επιλογή που είχε να μην πάει στον πόλεμο. Τον λοχία αυτόν ο Φρανκ Γκιλ τον συνάντησε μια μέρα βαριά τραυματισμένο σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα, ενώ την επομένη πέθανε. Όπως είπε ο απόμαχος, η ζωή του έχει σημαδευτεί από αυτό το γεγονός, ιδιαίτερα από την έκκληση του νεκρού λοχία να μην πει τίποτα στη γυναίκα του.

Άφιξη των απομάχων της ελληνικής εκστρατείας, των 97χρονων Τζοκ Γουόκ και Φρανκ Γκιλ
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις της Βρετανίας Τζον Κίττμερ και της Αυστραλίας Τζον Γκρίφιν, στρατιωτικό άγημα της Αυστραλίας και πολλοί απόγονοι των πολεμιστών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την γραμματέα της αδελφότητας των απομάχων της ελληνικής εκστρατείας, Τζάνετ Πάρκιν, που τόνισε ότι «όταν ερχόμαστε στην Καλαμάτα αισθανόμαστε σαν να ερχόμαστε στο δεύτερο σπίτι μας, τόσο ευπρόσδεκτοι μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι είμαστε». Δήλωσε ότι η αδελφότητα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη για το γεγονός ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν οι 97χρονοι απόμαχοι, ο Φρανκ Γκιλ και ο Τζοκ Γουότ, του 3ου Βασιλικού Συντάγματος Τεθωρακισμένων, ο οποίος κατάφερε να δραπετεύσει από την Καλαμάτα στην Κρήτη. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι των οικογενειών των Εβραίων πολεμιστών, σημειώνοντας ότι μεταξύ των χιλιάδων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην Καλαμάτα ήταν και 1.500 Εβραίοι σκαπανείς.

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Βρετανίας, Τζον Κίττμερ
Η Τζάνετ Πάρκιν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό πως στην εκδήλωση συμμετέχουν τα παιδιά και τα εγγόνια των πολεμιστών εκείνης της εποχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε για τον Νίκο Ζερβή και τη συνδρομή του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως και για τα μέλη της βρετανικής κοινότητας στην περιοχή μας.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο και το Δήμο Καλαμάτας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της «για τους ανθρώπους αυτής της υπέροχης πόλης».

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρέσβη της Αυστραλίας, Τζον Γκρίφιν
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στην ομιλία του σημείωσε: «Σας καλωσορίζω στην ιστορική και πάντοτε όμορφη Καλαμάτα. Αυτή τη σπουδαία ημέρα μνήμης και στοχασμού για το ηρωικό παρελθόν, για τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους ή την υγεία τους στη Μάχη της Καλαμάτας. Η Καλαμάτα πάντοτε θα θυμάται αυτή τη σπουδαία Μάχη που δόθηκε για την ελευθερία των λαών, για τα ιδανικά και τις αξίες των ελεύθερων ανθρώπων, για τη δημοκρατία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για την ανθρωπότητα επέλεγε πάντοτε τους συμμάχους της με κριτήρια την ελευθερία και το δίκαιο. Και ειλικρινά είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, ότι δηλαδή και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, τις μεγάλες ανθρωποσφαγές του 20ου αιώνα είμαστε μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Σερβία.

Ιδιαίτερα στο β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την απόκρουση των Ιταλών στην Αλβανία, τις μάχες στα οχυρά του Ρούπελ και την Κρήτη, με την Εθνική Αντίσταση, η πατρίδα μας έδωσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως και οι δικές σας πατρίδες, στο βωμό της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Καρπός του μεγάλου πολέμου υπήρξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έκφραση της ενότητας των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία επιβάλλεται συνεχώς να ενδυναμώνεται, προτάσσοντας τις κοινές αξίες και τα ιδανικά μας, τον κοινό πολιτισμό μας.
Κλείνομε ευλαβικά το γόνυ στους ηρωικούς νεκρούς της Μάχης της Καλαμάτας στα εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν τους ξεχνούμε, αγωνιζόμαστε για τις κοινές αξίες και τα ιδανικά μας. Εργαζόμαστε για την ειρήνη και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ας είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας, των ηρωικών μας νεκρών».

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών πλακετών από το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, προς τον πρόεδρο της αδελφότητας των απομάχων, Φρανκ Γκιλ και αντίστροφα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.  Στη συνέχεια παρατέθηκε μικρή δεξίωση στο αναψυκτήριo του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Τη μετάφραση και το συντονισμό κατά την εκδήλωση έκανε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, Κώστας Κοντοθανάσης.
Στ.Μ.

Στρατιωτικό άγημα της Αυστραλίας στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας