Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 15:36

Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη στη Σπάρτη για αυτοδιοικητικές επαφές

Δεξιά ο Μανώλης Μάκαρης και δίπλα του ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης Δεξιά ο Μανώλης Μάκαρης και δίπλα του ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης

ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Διευρύνει την προσπάθεια της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε χθες τη Σπάρτη και είχε επαφές με το δήμαρχο, Βαγγέλη Βαλιώτη και όχι μόνο, για σειρά ζητημάτων, από τη διαλογή και τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων μέχρι το κόκκινο σκαθάρι που σκοτώνει τους φοίνικες…

Ειδικότερα, στην αποστολή στη Σπάρτη συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς καθώς και ο κοινοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Νίκος Μπιτσάνης.
Όπως σημειώνει η παράταξη σε σχετικό δελτίο Τύπου, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
«1. Ο δήμος Σπάρτης έχει εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης που δεν βασίζεται στους κλασικούς μπλε κάδους αλλά στην διαλογή στην πηγή. Με βάση αυτό το σύστημα διαχωρίζονται τα απορρίμματα στο σημείο παραγωγής και  τοποθετούνται στον ειδικό κάδο που υπάρχει για κάθε υλικό. Για κάθε υλικό (χαρτί, πλαστικό, οργανικά και υπόλειμμα) έχουν διανεμηθεί αντίστοιχοι κάδοι σε κάθε πολυκατοικία. Με το συγκεκριμένο εξελιγμένο σύστημα ανακύκλωσης που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αποδίδεται υψηλής ποιότητας χωρίς προσμείξεις ανακυκλώσιμο υλικό, μειώνεται το ποσοστό του υπολείμματος, αυξάνεται το ποσοστό ανακύκλωσης για κάθε τύπο υλικού ενώ το οικονομικό όφελος  που προκύπτει για τον φορέα διαχείρισης είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα και ενώ το νέο σύστημα έχει εφαρμοστεί μόνο σε ένα ποσοστό 10% των κατοικιών στην πόλη της Σπάρτης το κέρδος που έχει προκύψει από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών για ένα εξάμηνο φτάνει τα  80.000 ευρώ. Η αντίστοιχη εφαρμογή ενός παρόμοιου συστήματος διαλογής στην πηγή  προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα θα είχε τεράστια οικονομικά οφέλη για το δήμο Καλαμάτας από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών  αλλά και από την μείωση του κόστους διαχείρισης του υπολείμματος.
2. Η συνεργασία των δύο όμορων δήμων μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου μπορούν να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα δράσης των δύο δήμων μέσα από το πρόγραμμα τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.
3. Από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας από την Καλαμάτα η δημοτική μας παράταξη είχε προτείνει την συνεργασία των γειτονικών δήμων στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Είναι ιδιαίτερα θετική η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης για την στήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας.
Πέρα από αυτά τα θέματα έγινε επιμέρους αναφορά σε ζητήματα όπως στην επιτυχημένη προστασία των φοινικοειδών στην Σπάρτη  με την έγκαιρη  και αποτελεσματική εφαρμογή μεθόδων καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού».