Δευτέρα, 30 Μαϊος 2016 16:31

Μεγάλο μπλέξιμο στο διαγωνισμό των 9,5 εκατομμυρίων για τα φώτα της Καλαμάτας

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ 
Το αν θα αλλάξουν τα φώτα της Καλαμάτας, με το έργο που προωθείται από το Δήμο, δεν είναι απόλυτα βέβαιο. Είναι όμως βέβαιο ότι ο διαγωνισμός που γίνεται έχει ήδη «αλλάξει τα φώτα» στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που καλούνται να αποφασίσουν επί ενστάσεων για σύνθετα και μπερδεμένα θέματα, τα οποία μπορούν να ακυρώσουν για τυπικούς λόγους τις προσφορές που έχουν υποβάλει εταιρείες, οι οποίες όμως επί της ουσίας δεν φαίνεται να πάσχουν. Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει επί του πρακτικού της επιτροπής που αποσφράγισε τις προσφορές του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρακτικό, από τις οκτώ εταιρείες που κατέθεσαν δικαιολογητικά, αποκλείονται για τη συνέχεια της διαδικασίας οι τέσσερις. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι από τις τέσσερις εταιρίες που αποκλείονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δικαιολογητικά τους, οι τρεις έχουν περισσότερο τυπικά προβλήματα με τα δικαιολογητικά τους παρά ουσιαστικά. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η διακήρυξη του έργου είναι σαφής και επιβάλει τον αποκλεισμό των εταιριών αυτών, έστω για τα τυπικά ζητήματα που υπάρχουν με τα δικαιολογητικά τους.
Οι εκπρόσωποι των δύο από τις τέσσερις εταιρίες που αποκλείονται, της GAIN DPM και της κοινοπραξίας Στήριξης Τεχνική Α.Ε.-Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.-Medesco S.A., παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και υποστήριξαν ότι κάποιοι από τους λόγους που επικαλείται η επιτροπή για τον αποκλεισμό δεν είναι ούτε καν τυπικοί αλλά τεχνικοί και έχουν να κάνουν με τη δυσκολία του συστήματος των ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Για τους δε τυπικούς λόγους υποστήριξαν ότι η νομοθεσία επιτρέπει να ξεπεραστούν τυπικά θέματα.
Η Οικονομική Επιτροπή δεν πήρε απόφαση αλλά ο πρόεδρός της, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, κάλεσε τα μέλη της να μελετήσουν το θέμα, να διαβάσουν το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού, να διαβάσουν και τις θέσεις των εταιρειών και να αποφασίσουν σε επόμενη συνεδρίαση που πιθανότατα θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, εισηγήθηκε από την πλευρά του να υπάρξει σχετική εισήγηση και από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι οι νομικοί του Δήμου δεν μπορούν να αποφαίνονται επί κάθε ζητήματος.
Οι τέσσερις εταιρίες που σύμφωνα με την επιτροπή συνεχίζουν στο διαγωνισμό είναι οι ΤΕ.ΝΑ. ΑΤΕΒΕ, ΠΡΩΤΕΥΣ ΑΤΕΕ, ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ και ΖΙΤΑΚΑΤ ΑΤΕΒΕ. Οι άλλες δύο που αποκλείονται είναι οι Ιόνιο Τεχνική και Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το έργο προβλέπει την αντικατάσταση περίπου 15.000 φωτιστικών στην πόλη της Καλαμάτας
Στ.Μ.