Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 20:38

Ως πόλη φτώχειας και ανεργίας η Καλαμάτα μπήκε σε κοινωνικό πρόγραμμα

Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
Στους 30 Δήμους της χώρας με υψηλούς δείκτες φτώχειας και ανεργίας συγκαταλέγεται ο Δήμος Καλαμάτας και γι’ αυτό το λόγο πήρε προτεραιότητα για την ένταξή του σε νέο κοινωνικό πρόγραμμα με τίτλο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα, που προβλέπει την οικονομική και κοινωνική υποστήριξη των δικαιούχων συμπολιτών, ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, «δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για την ένταξη της Καλαμάτας σε αυτό το πρόγραμμα»…

Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», σύμφωνα με το σχετικό νόμο, επιδιώκει «τη σφαιρική αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού». Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» έχει αντικαταστήσει το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και θα εξασφαλίσει στους ωφελούμενους παροχές σε είδος και σε χρήμα καθώς και υπηρεσίες και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και την κοινωνική ζωή γενικότερα.
Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο πρόγραμμα, στις αρχές Ιούλη, 30 Δήμοι της χώρας, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας, ενώ από την 1η Γενάρη του 2017 στο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» θα ενταχθεί όλη η χώρα. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα καταργηθούν κοινωνικές παροχές προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνονται τα εξής: «Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη, διευρυμένη πιλοτική φάση του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σε 30 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καλαμάτας βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Οι λειτουργοί των κοινωνικών υπηρεσιών και των ΚΕΠ θα λάβουν κατάλληλη εκπαίδευση για να υποστηρίξουν τη διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
Εκτιμάται ότι πάνω από 2.500 πολίτες στην Καλαμάτα θα τύχουν των ευεργεσιών του προγράμματος αυτού. Ο Δήμαρχος δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για την ένταξη της Καλαμάτας σε αυτό το πρόγραμμα».
Στ.Μ.