Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 19:22

Ομόφωνα όχι στη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια είπε η Ένωση Δήμων Πελοποννήσου!

Κώστας Γεωργακίλας, Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Νίκος Πατσαρίνος και Γιάννης Θεοφιλόπουλος Κώστας Γεωργακίλας, Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Νίκος Πατσαρίνος και Γιάννης Θεοφιλόπουλος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ 
Σκληρή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο μπλοκ Δήμων και δημάρχων της Πελοποννήσου, εκείνου που τάσσεται υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και εκείνου που τάσσεται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, δηλαδή υπέρ του σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάθεση όλου του «πακέτου» στην ΤΕΡΝΑ, στο οποίο μάλιστα μεταπήδησε μόλις τελευταία ο πιο ένθερμος μέχρι πρόσφατα υποστηρικτής της αποκεντρωμένης διαχείρισης, δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας! Στο πλαίσιο αυτής της μάχης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Τη Δευτέρα συνεδριάζει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου και θα γίνει η μεγαλύτερη των μαχών για το ζήτημα αυτό…

Για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ενημέρωσαν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το απόγευμα στην Καλαμάτα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, Μανώλης Μάκαρης και Σταμάτης Μπεχράκης (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας αντίστοιχα), καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Νίκος Πατσαρίνος.
Όπως τόνισε ο Μανώλης Μάκαρης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ απέρριψε τα δύο σενάρια της μελέτης που τάσσονται υπέρ της σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, διότι με διάφορες «αλχημείες» τα σενάρια αυτά παρουσιάζονται ως τα πλέον συμφέροντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα, το σενάριο για την αποκεντρωμένη διαχείριση, πάλι με «αλχημείες», εμφανίζεται ως ασύμφορο. Ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ παρουσιάστηκε άλλη μελέτη η οποία αποκαλύπτει τα λάθος, εσκεμμένα ή όχι όπως είπε, στοιχεία προκειμένου να υποστηριχθούν τα σενάρια για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Και με βάση αυτή τη μελέτη, τόνισε, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποστηριχθεί το σενάριο της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ καταβλήθηκε προσπάθεια από το μπλοκ των δημάρχων που τάσσονται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης να μην γίνει η συνεδρίαση και να μην ληφθεί απόφαση. Γι’ αυτό είπε ότι απουσίασαν οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, ανάμεσά τους και τα μέλη της δημοτικής αρχής Καλαμάτας που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ. Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια απέτυχε γιατί και απαρτία υπήρξε και ομόφωνη απόφαση πάρθηκε. Υπογράμμισε δε ότι τη Δευτέρα οφείλουν οι δήμαρχοι και υπόλοιποι εκπρόσωποι των Δήμων να ταχθούν υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί αυτό επιβάλλει το κοινό συμφέρον.
Ο Νίκος Πατσαρίνος τόνισε ότι πρόκειται για κορυφαίο θέμα, για το οποίο οι Δήμοι οφείλουν να λειτουργήσουν με διαφάνεια, οφείλουν να ενημερώσουν τα δημοτικά τους συμβούλια και να πάρουν σχετικές αποφάσεις, κάτι που σημείωσε ότι δεν έχει γίνει, όπως επίσης είπε ότι δεν έχει γίνει και η εξέταση της μελέτης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά όρων της σύμβασης για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίοι τόνισε ότι είναι ασύμφοροι από όλες τις πλευρές.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Νεμέας, Σπάρτης, Τρίπολης και της Καλαμάτας (από τη μείζονα μειοψηφία).
Στ.Μ.