Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 01:59

Δράσεις και σχέδια για την αναβάθμιση του Βιοτεχνικού Πάρκου Καλαμάτας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΔΙΟΚΛΗ» ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ 
Στο Βιοτεχνικό Πάρκο δεν θα δει κάποιος αυτό που βλέπει στην πόλη, δηλαδή ξενοίκιαστα μαγαζιά και παρακμή. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο η επιχειρηματικότητα είναι ζωντανή, με την πίεση βέβαια, την έντονη κιόλας, της πολύχρονης κρίσης. Για την κατάσταση στο Βιοτεχνικό Πάρκο, τα προβλήματα και τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους, τις διάφορες παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του, μίλησε στους δημοσιογράφους ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μπουζιάνης, πρόεδρος του «Διοκλή», της μονομετοχικής εταιρίας του Δήμου Καλαμάτας που διαχειρίζεται την περιουσία του, στην οποία περιλαμβάνεται το ΒΙΟ.ΠΑ…

Στο Βιοτεχνικό Πάρκο, που φτιάχτηκε το 1989, υπάρχουν 65 καταστήματα εκ των οποίων σε μίσθωση είναι τα 63, τόνισε ο Παύλος Μπουζιάνης, επισημαίνοντας ότι από τα υπόλοιπα δύο για το ένα υπήρχε μια μακρόχρονη διένεξη με τον πρώην ενοικιαστή, ο οποίος άφησε και ένα τεράστιο χρέος.
Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχουν οικονομικά ζητήματα με ενοικιαστές καταστημάτων στο ΒΙΟ.ΠΑ, ο πρόεδρος του «Διοκλή» σημείωσε ότι οι περισσότεροι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την εταιρία αλλά και εκείνοι που δεν ήταν στο παρελθόν συνεπείς έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους και οι περισσότεροι την τηρούν.
Αντίθετα, υπογράμμισε, πρόβλημα μεγάλων οφειλών υπάρχει με ορισμένους, αρκετούς, μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς ειδών ελαφράς βιοτεχνίας της Αγίας Τριάδας, στο Δυτικό Κέντρο, το οποίο επίσης διαχειρίζεται ο «Διοκλής». Ο κ. Μπουζιάνης σημείωσε σχετικά ότι ορισμένοι μικροπωλητές, εκμεταλλευόμενοι αλλεπάλληλες παρατάσεις που τους χορηγούνται προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειές τους, δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με την παλιά άδεια. Για τους συγκεκριμένους, όπως και για κάθε οφειλέτη που δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης, η εταιρία έχει κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, ενώ έχει απευθυνθεί και στο Δημόσιο Ταμείο για την εύρεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων δεν έχει επιτρέψει ακόμη να προχωρήσουν οι διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης.
Βασικό πάντως μέλημα του «Διοκλή», τόνισε ο κ. Μπουζιάνης, είναι η φροντίδα και αναβάθμιση του ΒΙΟ.ΠΑ., στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, δεδομένης της οικονομικής στενότητας αλλά και της έλλειψης προσωπικού, καθώς έχουν απομείνει πια μόνο πέντε εργαζόμενοι.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε ότι πρόσφατα αποκαταστάθηκαν προβλήματα που υπήρχαν στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του ΒΙΟ.ΠΑ., όπως και μια παρέμβαση καθαρισμού και εξωραϊσμού στην περιοχή της νότιας πύλης, η οποία παλιότερα είχε καταντήσει ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Στην  περιοχή της νότιας πύλης φυτεύτηκαν επίσης δάφνες και πεύκα, ενώ στο επόμενο διάστημα θα φυτευτούν και άλλα δέντρα. Η προσπάθεια εξωραϊσμού επεκτείνεται σε όλο το εύρος του ΒΙΟΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Μπουζιάνης, σημειώνοντας επίσης ότι καλούνται από τη διεύθυνση και οι επαγγελματίες να φροντίζουν τους χώρους τους. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ ψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και κανονισμός λειτουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου, που αναμένεται να επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Επίσης, ο πρόεδρος του «Διοκλή» αναφέρθηκε στο παζάρι αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μηχανημάτων που πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στο ΒΙΟ.ΠΑ., μια πρωτοβουλία της δικής του διοίκησης, η οποία αποσκοπεί στο να υπάρχει κίνηση στο Πάρκο ακόμη και τις Κυριακές και φυσικά στο να έχουν οι άνθρωποι που θέλουν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους ή τη μηχανή τους αλλά και οι άνθρωποι που ψάχνουν μια καλή ευκαιρία για την αγορά μεταχειρισμένων να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν σε έναν άνετο χώρο.

Καθαρισμός και φυτεύσεις στη νότια πύλη του ΒΙΟ.ΠΑ, εκεί που κάποτε ήταν νεκροταφείο αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων 
Ακόμη, ο Παύλος Μπουζιάνης μίλησε για την πρωτοβουλία επίσης της δικής του διοίκησης να κατασκευάσει ο «Διοκλής» ξύλινα σπιτάκια, καλής αισθητικής, τα οποία ενοικιάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα χειροτέχνες και άλλοι επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο ο «Διοκλής» εξασφαλίζει ένα όχι ευκαταφρόνητο έσοδο, πέραν του ότι αναβαθμίζει την εικόνα της κεντρικής πλατείας στις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Τέλος σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το Βιοτεχνικό Πάρκο να συνδεθεί με την αστική συγκοινωνία, με δύο δρομολόγια την ημέρα από το αστικό ΚΤΕΛ, ένα το πρωί και ένα το μεσημέρι. Σημείωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με το ΚΤΕΛ και πως εκείνο που εκκρεμεί ακόμη είναι να συμφωνηθούν οι ώρες των δρομολογίων.
Γενικά, ο Παύλος Μπουζιάνης τόνισε ότι η κατάσταση στο ΒΙΟΠΑ αλλά και γενικότερα στο «Διοκλή» είναι αρκετά καλή. Τόνισε δε ότι το Πάρκο είναι ο ιδανικός χώρος για τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα συνεργείων και βιοτεχνιών, καθώς μπορούν να δουλεύουν όλη την ημέρα και να μην ενοχλούν κανένα.
Στ.Μ.