Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 16:43

Ανησυχία και παράπονα σε Δέδε - Καρνέση από Ασπροχωματαίους για την περιμετρική

Γιάννης Καρνέσης, Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Νίκας, Ανδρέας Καραγιάννης Γιάννης Καρνέσης, Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Νίκας, Ανδρέας Καραγιάννης

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ 
Δέκτες παραπόνων και έντονης ανησυχίας έγιναν το μεσημέρι ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες και ο διευθυντής του υπουργείου για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης, Γιάννης Καρνέσης, κατά την επίσκεψη στην περιμετρική της Καλαμάτας. Ο πρόεδρος του Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης και κάτοικος της περιοχής τόνισαν ότι η περιμετρική έχει αποκόψει την πρόσβαση κατοίκων στα χωράφια τους, προς τα οποία παλιότερα υπήρχαν δρόμοι. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου ωστόσο δεν άφησαν στους Ασπροχωματαίους περιθώρια ώστε να ελπίζουν πως το πρόβλημα τους θα αντιμετωπιστεί…

«Πέστε μου τι θα γίνει γιατί πρέπει να απολογηθώ στους συγχωριανούς μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ασπροχώματος, απευθυνόμενος στον γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Δέδε. Ο Γιάννης Καρνέσης ανέλαβε να απαντήσει τονίζοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν οι ιδιοκτήτες των χωραφιών αφήσουν να περάσουν οι δίοδοι από τις ιδιοκτησίες τους και πως το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Οι εκπρόσωποι του Ασπροχώματος επέμειναν ωστόσο ότι το κράτος οφείλει να λύσει το  πρόβλημα, δεδομένου ότι δίοδοι πρόσβασης υπήρχαν και καταστράφηκαν με την κατασκευή της περιμετρικής.
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε θερμά για τον Γιώργο Δέδε και τον Γιάννη Καρνέση. Για τον πρώτο τόνισε ότι το ενδιαφέρον του για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή είναι αμείωτο και αποδεδειγμένο, ενώ για τον δεύτερο τόνισε ότι «είμαστε συμπολεμιστές πάνω από δέκα χρόνια στον αγώνα για να ολοκληρωθεί ο εθνικός δρόμος και η περιμετρική».
Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε ότι η περιμετρική είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην πόλη από την απελευθέρωσή της και το συνολικό της κόστος ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Γιώργος Δέδες, από την πλευρά του, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η περιμετρική τον Οκτώβριο θα δοθεί στην κυκλοφορία. Σε συνεργασία με το Δήμο κάνουμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, για να ικανοποιήσουμε αιτήματα κατοίκων ή ομάδες κατοίκων σε σχέση με τις προσβάσεις από και προς τον αυτοκινητόδρομο, όπως στον κόμβο των Λαιίκων, του Καρέλια και αλλού και έχουμε εκπλήρωση σχεδόν του συνόλου, του 100%, των αιτημάτων των πολιτών και των φορέων τους. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο Δήμος υπήρξαν αρωγοί και υπάρχει ένα επίπεδο άριστης συνεννόησης. Νομίζω ότι και οι Καλαματιανοί και οι Πελοποννήσιοι στο σύνολό τους πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι με τον Μορέα και ταυτόχρονα με τους γρήγορους ρυθμούς που έχουμε δώσει στο Κόρινθος Πάτρα, θα είμαστε η Περιφέρεια που θα αποκτήσει το πρώτο και σε μεγαλύτερο σε έκταση ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων».
Τέλος, ο Γιάννης Καρνέσης επεσήμανε σε ό,τι αφορά την περιμετρική: «Η περιοχή της Καλαμάτας είναι το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου του Μορέα που θα παραδοθεί σε κυκλοφορία σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο που έρχεται. Είναι ένας αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων. Υπάρχει ο ανισόπεδος κόμβος στη Δυτική πόλη, στου Καρέλια, ο κόμβος των Λαιίκων, ο κόμβος του Νέδοντα και ο ισόπεδος κυκλικός κόμβος της Σπάρτης, που συνδέει την περιμετρική με το δρόμο προς Ταΰγετο. Πέρα από κυρίως έργο με πρόσφατη απόφαση του υπουργού κ. Σπίρτζη εντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης η σύνδεση των 400 μέτρων μήκους από κόμβο Καρέλια μέχρι οδό Αθηνών και επίσης εντάχθηκε μια περαιτέρω αύξηση του δικτύου των παραπλεύρων οδών για την αύξηση της προσβασιμότητας των κατοίκων στην περιμετρική. Και επίσης μια πεζογέφυρα στον κόμβο Καρέλια. Όπως και η σύνδεση στον κόμβο των Λαιίκων με την κατεύθυνση που οδηγεί από Πλακωτά προς τη Λακονικής, που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, γιατί δεν ήταν δυνατόν να τροποποιηθεί εκεί το σχέδιο πόλης.
Με την περιμετρική η Καλαμάτα να έχει κάτι που δεν έχει καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα, με εξαίρεση την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ένα περιμετρικό δρόμο αντίστοιχο με αυτούς που έχουν οι πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης».
Στ.Μ.