Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 21:10

Αλέξης Χαρίτσης: Ολοκληρώσαμε τα δύσκολα, τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε

Αλέξης Χαρίτσης: Ολοκληρώσαμε τα δύσκολα, τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανάμεσα στον συντονισμό της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Μωρακέα και τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ 
Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα επώδυνα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα. Τόνισε ωστόσο ότι για να ξεπεράσει η χώρα τη κρίση δεν αρκεί το να μη λυφθούν επιπλέον δύσκολα μέτρα αλλά χρειάζεται να εφαρμοστεί μια σειρά παρεμβάσεων στο κοινωνικό πεδίο, στη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο Αλέξης Χαρίτσης περιέγραψε αυτές τις παρεμβάσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, για τη συνεργασία του με τους Δήμους της Μεσσηνίας, για το θεσμό του Φεστιβάλ Χορού…

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τους τομείς της παιδείας και της υγείας, αναφερόμενος χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στις έγκαιρες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να μην υπάρχουν κενά κατά τη νέα σχολική περίοδο, στην απελευθέρωση της πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας κ.ά. Σχετικά με τις παρεμβάσεις για τη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στο νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Όσον αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα ώστε να υπηρετηθεί αυτή την προσπάθεια. Όπως τόνισε, το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία υπογράμμισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο τόνισε ότι έχει ενισχυθεί από την κυβέρνηση και θα ενισχυθεί και άλλο τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, μίλησε για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ως ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο.
Πάντως, ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι «οι πόροι που έχουμε να αξιοποιήσουμε αποτελούν το ένα σκέλος της δουλειάς έχει να γίνει ως προς την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Το δεύτερο σκέλος είναι που θα κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι. Πόροι υπήρχαν και πριν από την κρίση, υπενθυμίζω, αλλά βεβαίως δεν κατευθύνθηκαν σε μορφές παραγωγικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μεγάλες επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας επειδή δεν ακολουθήθηκε ένα βιώσιμο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τεθούν νέοι όροι έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα, που παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και η ιδιωτική οικονομία αλλά και το κράτος, να αναλάβουν το ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί, έτσι ώστε οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να σπαταλήσουμε πόρους δεξιά και αριστερά χωρίς σχεδιασμό και βεβαίως να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία η οποία θα είναι πραγματικά βιώσιμη και δίκαιη».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ
Σε ερώτηση της «Kalamata Journal», για τη συνεργασία του με τους Δήμους της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι δήμαρχοι της περιοχής για κάθε έργο και ανάγκη δηλώνουν ότι έχουν συζητήσει με τον Αλέξη Χαρίτση και θα βοηθήσει, ο υφυπουργός Οικονομίας απάντησε: «Εμείς έχουμε πολύ στενή συνεργασία με όλες τις αυτοδιοικητικές αρχές, θεσμικά, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης ή και εντοπιότητας. Προφανώς με απασχολούν και με ενδιαφέρουν, προσωπικά, τα προβλήματα της περιοχής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή των έργων που εντάσσονται στα προγράμματα γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που είναι πάρα πολύ σαφή, περιλαμβάνονται στους κανονισμούς και δεν υπόκεινται σε αμφισβήτηση. Πολλές φορές μάλιστα έχω γίνει δέκτης παραπόνων από τοπικούς παράγοντες ότι θα έπρεπε να δίνω μεγαλύτερη σημασία και προσοχή στην περιοχή λόγω εντοπιότητας. Εμείς λέμε ότι όλα τα έργα πρέπει, κατά τη δική μας στρατηγική, να πληρούν τρία στρατηγικά κριτήρια: α)Την ωριμότητα, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα –δεν θέλουμε να εντάσσουμε έργα στα προγράμματα ώστε να δεσμεύουν πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλα πιο ώριμα έργα, β)την επιλεξιμότητα, βάσει των κανονισμών των προγραμμάτων, που δεν είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια να τους παρακάμψουμε και γ)την κοινωνική και οικονομική σημασία των έργων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο υποτιμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και τις αναφορές για διβουλία της κυβέρνησης, για το αν θέλει ή δεν θέλει τη σύμβαση της Περιφέρειας με τον ιδιωτικό όμιλο που έχει κηρυχθεί ανάδοχος, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε: «Είδα τις δηλώσεις του δημάρχου (Καλαμάτας) και παρακολουθώ στενά τον τοπικό Τύπο. Η κυβέρνηση ήδη από πέρσι έχει συγκροτήσει διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, για να αξιολογήσει όλα αυτά τα έργα που κληρονομήσαμε και να δούμε ποια από αυτά πρέπει, μπορεί και οφείλουμε να προχωρήσουμε. Συμμετέχω στην διυυπουργική και πρέπει να σας πως ότι περισσότερο από το μισό χρόνο τον έχει αναλώσει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες σε σχέση και με την τοπική διαχείριση αλλά και με το διαγωνισμό ο οποίος είχε ολοκληρωθεί πριν ακόμη εμείς αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Σε αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση έχει καλέσει, σύμφωνα με το νόμο, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου να καταθέσει την πρότασή του για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Εφόσον κατατεθεί επισήμως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Αυτή τη συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και αναμένουμε την απόφαση του Φορέα Διαχείρισης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για να δούμε πως θα κινηθούμε».
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που και φέτος πραγματοποιείται χάρη στη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό με 200.000 ευρώ (συν άλλες 200.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας και τις ιδιωτικές χορηγίες), ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε το Δήμο Καλαμάτας σε μια ουσιαστικά συζήτηση ώστε να βρεθεί τρόπος που θα διασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση της διοργάνωσης και να μην υπάρχει κάθε χρόνο το άγχος για το τι θα γίνει. Ειδικότερα σημείωσε: «Πράγματι το Φεστιβάλ Χορού είναι ένας θεσμός με πολύ μεγάλη ζωή, 22 χρόνια και έχει διεθνή εμβέλεια, ένας πολύ σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για το σύνολο της χώρας. Βρέθηκε η λύση σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Πολιτισμού και του Δήμου Καλαμάτας για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και φέτος ο θεσμός. Και εμείς έχουμε επισημάνει προς το Δήμο Καλαμάτας ότι θα πρέπει επιτέλους να κάτσουμε -αφού περάσαμε αυτό το δύσκολο κάβο και με δυσκολίες κατεπείγουσες βρήκαμε αυτή τη λύση ειδικά για φέτος- να κάνουμε ένα σχεδιασμό σοβαρό ώστε να μην ερχόμαστε στο παρά πέντε για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους γι’ αυτό το φεστιβάλ».
Σχετικά με το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ετοιμαστούν οι μελέτες ώστε να υπάρξουν δεδομένα για να αξιολογηθεί ποια λύση είναι η βέλτιστη όσον αφορά και το κόστος του έργου. Πάντως σχολίασε ότι όσοι προτείνουν την ένταξη του έργου στο πακέτο Γιούνκερ πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει την επιβολή υψηλών διοδίων (αναλυτικότερα σε επόμενη ανάρτηση).
Στ.Μ.