Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 17:44

Έργο Μικρής Μαντίνειας: "Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο"

Έργο Μικρής Μαντίνειας: "Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο"

ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΕ 
Με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προχώρησε χθες το βράδυ στην προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου της προστασίας των ακτών στη Μικρή Μαντίνεια. Έργο για το οποίο μηχανικός, εργολήπτης δημοσίων έργων και ιδιοκτήτης λατομικής επιχείρησης είχε καταθέσει αναφορά, στην οποία υποστηρίζει ότι έχουν γίνει παρανομίες όσον αφορά την ενσωμάτωση υλικών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό. Απαντήσεις στα θέματα που βάζει η αναφορά και στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων έδωσε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης. Δημοτικοί σύμβουλοι έκριναν ότι ενδεχομένως υπάρχουν κάποια ζητήματα σχετικά με ορισμένες αιτιάσεις του καταγγέλλοντος, τα οποία όμως δεν μπορούν να κριθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δεν αποτελεί δικαστήριο…

Ο μηχανικός, εργολήπτης και ιδιοκτήτης λατομικής επιχείρησης, Γιώργος Μαλλίρης, υποστηρίζει στην αναφορά του ότι ο ανάδοχος του έργου πήρε αδρανή υλικά από δύο επιχειρήσεις που δεν διέθεταν νόμιμες άδειες λειτουργίας ή απόληψης υλικών. Σχετικά ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Βασίλης Τζαμουράνης, απάντησε ότι η μία επιχείρηση από την οποία προμηθεύτηκε ο ανάδοχος υλικά είχε θέμα με την άδειά της, η οποία είχε λήξει αλλά αργότερα παρατάθηκε αναδρομικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη επιχείρηση, ο διευθυντής είπε ότι έκανε εμπόριο υλικών και όχι λατομικές εργασίες και άρα, σύμφωνα με την αλληλογραφία της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, δεν υπάρχει ζήτημα ως προς την απόληψη των υλικών που πωλήθηκαν.
Για τα θέματα αυτά έγιναν διάφορες ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και αυτό στο οποίο έδειξαν να συμφωνούν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν έχει το ρόλο και την αρμοδιότητα να ελέγχει κάθε φορά τις αδειοδοτήσεις και το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων από τις οποίες οι ανάδοχοι προμηθεύονται υλικά για τα έργα του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά την καταγγελία για χρησιμοποίηση στο έργο φυσικών ογκολίθων εξ αλιεύσεως, αντί για την προμήθειά τους από λατομική επιχείρηση με τις νόμιμες άδειες, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας είπε ότι η μελέτη του έργου προέβλεπε ως εναλλακτική επιλογή την αλίευση φυσικών ογκολίθων, όπως και ότι υπάρχει σχετική επιστολή της μελετήτριας του έργου, Μαριλένας Φράγκου, στην οποία σημειώνει ότι η χρήση φυσικών ογκολίθων εξ αλιεύσεως δεν συνεπάγεται τροποποίηση της μελέτης. Άλλωστε, πρόσθεσε, παράλληλα με το έργο στη Μικρή Μαντίνεια γινόταν το ανάλογο έργο στην Αβία, όπου επίσης χρησιμοποιήθηκαν φυσικοί ογκόλιθοι εξ αλιεύσεως.
Σχετικά με την ποιότητα των υλικών που ενσωματώθηκαν στο έργο και γενικότερα του έργου, ο Βασίλης Τζαμουράνης σημείωσε ότι οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τη Διαχειριστική Αρχή και από τον ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) πιστοποιούν ότι δεν υπάρχουν θέματα ποιότητας στο συγκεκριμένο έργο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά κάποιο θέμα με τον προσδιορισμό των τιμών για τους φυσικούς ογκόλιθους, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό έχει κλείσει με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Σταματόπουλος, σημείωσε ότι το ζήτημα εστιάζεται στη νομιμότητα ή όχι της λειτουργίας των επιχειρήσεων από τις οποίες ο ανάδοχος προμηθεύτηκε υλικά. Όπως τόνισε όμως, στο ζήτημα αυτό δεν μπορεί να υπεισέλθει ο Δήμος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το έργο έχει ολοκληρωθεί, μπορούν όμως, πρόσθεσε, να το εξετάσουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η παράταξή του ψήφισε υπέρ της παραλαβής του έργου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, σημείωσε ότι οι απαντήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας καλύπτουν την παράταξή του, υπογράμμισε ωστόσο ότι το θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα είναι τόσο δαιδαλώδες που παρέχει τη δυνατότητα σε εταιρίες να προχωρήσουν ακόμη και σε κομπίνες. Η παράταξή του ψήφισε λευκό.
Λευκό ψήφισε και η παράταξη του Μιχάλη Αντωνόπουλου.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που τοποθετήθηκε στο τέλος της συζήτησης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή πλαισιώνει με την εμπιστοσύνη της την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τα στελέχη της για τους χειρισμούς τους. Πρόσθεσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο και ότι διάφορα ζητήματα μπορούν να τα κρίνουν άλλες αρχές, ενώ σχολίασε ότι θέματα σχετικά με τα λατομεία αποτελούν πληγή όσον αφορά το καθεστώς των έργων.
Στ.Μ.