Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 17:19

Ανοιχτό θέατρο στο Νέδοντα: Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…!

Στη δεξιά όχθη σχεδιάζει η δημοτική αρχή να χτίσει το ανοιχτό θέατρο Στη δεξιά όχθη σχεδιάζει η δημοτική αρχή να χτίσει το ανοιχτό θέατρο

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ 
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ετοιμάζεται να υποβάλει στο ΕΣΠΑ μελέτη για τη χρηματοδότηση κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στο Νέδοντα, μέχρι 2.000 θέσεων, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη σειράς προϋποθέσεων. Δεν υπάρχει πλήρης οριοθέτηση του Νέδοντα στο οικόπεδο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το ανοιχτό θέατρο. Δεν υπάρχει ακόμη γεωλογική μελέτη, ενώ η ίδια η τεχνική μελέτη αναγνωρίζει ότι το έδαφος είναι ασταθές. Δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες κ.ά «Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια», σχολίασε το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, καλώντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας να αναλογιστούν γιατί κανένα θέατρο της αρχαιότητας δεν έχει χτιστεί στις κοίτες ποταμών και χειμάρρων, όπως σχεδιάζεται να χτιστεί το συγκεκριμένο…

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, που υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη θέση, στο σημερινό φυτώριο του Δήμου, επάνω από τη γέφυρα για την εθνική οδό προς Σπάρτη, είναι η καταλληλότερη. Υποστήριξε ότι η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου είναι πλήρης, αν και στη συνέχεια αναγνώρισε ότι η γεωλογική μελέτη ξεκίνησε τώρα να εκπονείται όπως επίσης ότι οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν αφού τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο για να μπορεί να γίνει αυτό το έργο στην περιοχή που στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι χαρακτηρισμένη ως Χώρος Πρασίνου με χρήσεις Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι Χώροι.
Η οριστική απόφαση για την έγκριση της μελέτης, προϋπολογισμού σχεδόν 1.000.000 ευρώ και για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αναμένεται να ληφθεί αύριο το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή το πρωί η δημοτική αρχή θα υποβάλει τη μελέτη προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την αναβολή του συγκεκριμένου θέματος, διότι η εισήγηση δόθηκε στις μειοψηφίες λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα αυτές να μην προλαβαίνουν να μελετήσουν το θέμα και να συμβουλευτούν ειδικούς ώστε να διαμορφώσουν άποψη. Σχολίασε μάλιστα ότι ο στοιχειώδης σεβασμός προς την αντιπολίτευση θα επέβαλε στη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην αναβολή του θέματος.
Ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής, καθώς την Παρασκευή η μελέτη πρέπει να σταλεί στην Αθήνα. Τόνισε δε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έκανε ένα μεγάλο αγώνα ώστε να προλάβει να ετοιμάσει τη μελέτη, υπογραμμίζοντας την αρτιότητά της.
Επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι η μελέτη ετοιμάστηκε μέσα σε ένα μήνα, χρόνος που υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετός για ένα έργο τόσο μεγάλου προϋπολογισμού και τόσο σύνθετου, καθώς τόνισε ότι χρειάζεται η αδειοδότηση σειράς υπηρεσιών, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι Υπηρεσίες που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Σχολίασε επιπλέον ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να σταματήσει να πιέζει την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να ετοιμάζει μελέτες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Κατά τα άλλα, ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ακουστική μελέτη, διότι το θέατρο θα βρίσκεται δίπλα από τη συνδετήρια οδό της περιμετρικής με την Αρτέμιδος, δηλαδή δίπλα από την έξοδο-είσοδο του αυτοκινητόδρομου με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Γι’ αυτό το λόγο πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνει και κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι για την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου θα κοπούν και δέντρα κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Τόνισε ακόμη ότι ο Νέδοντας δεν μπορεί να είναι το οικόπεδο στο οποίο ο Δήμος δημιουργεί είτε ανεπιθύμητες εγκαταστάσεις είτε υποδομές που για να δημιουργηθούν αλλού θα έπρεπε να αγοράσει τη γη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στο Νέδοντα ο Δήμος δημιουργεί σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, εκεί λειτουργεί πεδίο βολής, εκεί είναι τα συνεργεία του Δήμου, εκεί θα φτιαχτεί και το ανοιχτό θέατρο.
Επιπλέον ο Μιχάλης Αντωνόπουλος κάλεσε τους συμβούλους της δημοτικής να αναλογιστούν γιατί τα βάθρα της μεγάλης γέφυρας της περιμετρικής απέχουν μεγάλη απόσταση από την κοίτη του Νέδοντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει υδραυλική μελέτη η οποία ορίζει ποια πρέπει να είναι η απόσταση κατασκευών από το ποτάμι. Ωστόσο ο Ανδρέας Καραγιάννης σχολίασε σχετικά ότι ο Δήμος αναζήτησε την υδραυλική μελέτη του Μορέα αλλά δεν βρέθηκε να υπάρχει τέτοια!
Ο Γιάννης Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις για την καταλληλότητα της συγκεκριμένης θέσης για τη δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου. Επίσης τόνισε ότι το ανοιχτό θέατρο πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 2.500 θεατρών, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα για παρουσίαση παραστάσεων και συναυλιών με οικονομικές τιμές εισιτηρίων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η αναγκαιότητα απόκτησης ανοιχτού θεάτρου είναι αναμφισβήτητη.
Ο Ανδρέας Καραγιάννης επέμεινε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πλέον κατάλληλη για το ανοιχτό θέατρο. Όπως επεσήμανε εξετάστηκαν και άλλοι χώροι, όπως πιο πάνω στο Νέδοντα, στο ύψος της γέφυρας της περιμετρικής, περιοχή όμως που είναι χαρακτηρισμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως περιβαλλοντικό πάρκο και δεν επιτρέπονται τέτοιες κατασκευές. Είπε επίσης ότι εξετάστηκαν περιοχές στο Πέταλο αλλά και κοντά στην Τέντα, ωστόσο η περιοχή στο Νέδοντα είναι η πλέον κατάλληλη διότι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και έχει μεγάλο αριθμό θέσεων στάθμευσης τόσο στα πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι εφόσον το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιηθεί τότε ο κόσμος θα το αγκαλιάσει αμέσως.
Στ.Μ.