Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 21:25

Ούτε οι ορκωτοί λογιστές δεν είχαν πάρει χαμπάρι για την υπεξαίρεση στο Νοσοκομείο…!

Ούτε οι ορκωτοί λογιστές δεν είχαν πάρει χαμπάρι για την υπεξαίρεση στο Νοσοκομείο…!

Ο Γ. ΜΠΕΖΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ 
Μας πως γίνεται ένας υπάλληλος να καταχραστεί 462.000 ευρώ και μάλιστα σε βάθος σχεδόν 20ετίας αλλά κανείς να μην πάρει χαμπάρι τίποτα; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί άνθρωποι της περιοχής μας, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης υπεξαίρεσης από τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, έκανε την απορία των ανθρώπων αυτών ακόμη πιο έντονη. Είπε ο Γιώργος Μπέζος ότι ακόμη και οι ορκωτοί λογιστές, που έχουν μπει στο Νοσοκομείο από το 2005, δεν βρήκαν ποτέ τίποτα!...

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι αυτή η ιστορία αποτελεί μια μελανή σελίδα στην ιστορία του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ακόμη περισσότερο στη δημιουργική κα συλλογική προσπάθεια που υπογράμμισε ότι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Άφησε δε έμμεσες αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις μιλώντας για ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαχειριστικούς κανόνες και διαδικασίες που «δεν είχαν εμπεδωθεί ή δεν εφαρμοζόντουσαν».
Ειδικότερα, ο Γιώργος Μπέζος ανέφερε ότι είχαν περάσει χρόνια χωρίς να έχει γίνει διασταύρωση από το λογιστήριο του Νοσοκομείου προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσον αφορά τις πληρωμές και τις οφειλές. «Όταν λοιπόν έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δεν έχει γίνει τέτοια συμφωνία θεωρώ ότι δεν είχαν εμπεδωθεί ή δεν εφαρμοζόντουσαν οι σωστοί διαχειριστικοί κανόνες ή υπήρχε ένα έλλειμμα στην εμπέδωση και εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών».
Από την άλλη ωστόσο ο Γιώργος Μπέζος αναγνώρισε ότι δεν ήταν και εύκολο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, να γίνει αυτή η διασταύρωση και η συμφωνία μεταξύ του λογιστηρίου του Νοσοκομείου και των ασφαλιστικών ταμείων, διότι δεν υπήρχε η μηχανοργάνωση που υπάρχει σήμερα.
Ο Γιώργος Μπέζος μίλησε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης με αφορμή την αποστολή στη διοίκηση του Νοσοκομείου του σχετικού πορίσματος ελέγχου που διενεργήθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Το Βήμα» και αναδημοσιεύθηκε από τον τοπικό Τύπο.
Ο Γιώργος Μπέζος επεσήμανε ότι από τα 462.000 ευρώ που έχουν υπεξαιρεθεί, τα περίπου 426.000 ευρώ προέρχονται από νοσήλια, τα οποία ο πρώην ταμίας εισέπραξε από ασφαλιστικά ταμεία νοσηλευόμενων αλλά δεν τα απέδωσε στο Νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα 36.000 ευρώ περίπου προέρχονται από επιδόματα εργαζομένων που υπεξαιρούσε πρώην ταμίας.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε ότι σύμφωνα με το πόρισμα, το πρώτο κρούσμα υπεξαίρεσης σημειώθηκε από τον πρώην ταμία το 1995 και το τελευταίο το 2010 ή στις αρχές του 2011. Ο Γιώργος Μπέζος επιλέχθηκε διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας το 2011.
Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο διοικητής, αυτή η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από έλεγχο που έγινε με στελέχη του Νοσοκομείου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των απαιτήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και των εσόδων. Ειδικότερα, στις 18 Μάρτη 2014, όταν, όπως είπε ο κ. Μπέζος, υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι ο ταμίας δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε, ο διοικητής ζήτησε από τον αυτόν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με το περιεχόμενο: «Για κάθε επιταγή προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας, που αφορούσε είσπραξη απαιτήσεων του Νοσοκομείου και παρέλαβα μέχρι 31/12/2013, στο διάστημα της θητείας μου ως ταμία έχω εκδώσει και καταχωρήσει στα λογιστικά βιβλία του Ταμείου το αντίστοιχο γραμμάτιο είσπραξης». Μετά από την υπογραφή αυτής της δήλωσης και στις 5 Μάη 2014 έφτασε από το Λογιστήριο έγγραφο της προϊσταμένης και υπαλλήλου, στο οποίο σημειώνεται ότι από τον έλεγχο συμφωνίας του ταμείου υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας με τα έσοδα του Νοσοκομείου διαπιστώνεται ότι σε εφτά περιπτώσεις το Νοσοκομείο έχει λάβει συνολικά 52.000 ευρώ, που δεν έχουν κατατεθεί στο ταμείο. Αμέσως, τόνισε ο κ. Μπέζος, προέβη στις εξής διοικητικές πράξεις: Συγκρότησε τριμελή επιτροπή υπαλλήλων για τη διερεύνηση των αναφερομένων σχετικά με τα 52.000 ευρώ. Η επιτροπή στις 7 Μάη κατέθεσε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι τα 52.000 δεν είχαν κατατεθεί στο γραφείο. Ο ταμίας κλήθηκε σε απολογία στις 5 Μάη. Την ίδια ημέρα επιβλήθηκε στον ταμία αναστολή άσκησης των καθηκόντων του, μέχρι να αποφανθεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη θέση αυτού σε διοικητική αργία. Επίσης ενημερώθηκε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας και ο υπουργός Υγείας, από τους οποίους ζητήθηκαν και συμπληρωματικές ενέργειες. Επιπλέον ενημερώθηκε το Σώμα Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας. Στις 16 Μάη του 2014 το θέμα συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διαβίβασε όλο το φάκελο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και στον εισαγγελέα της Καλαμάτας. Στις 14 Ιούλη επιβλήθηκε στον ταμία το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας και στις 17 Απρίλη του 2015, με εντολή του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης συγκροτήθηκε μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών που πραγματοποίησε έλεγχο, κατόπιν προτροπής του διοικητή, για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και σε βάθος 17ετίας.
Οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν το πόρισμά τους που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και το οποίο καταλήγει στο αδίκημα της υπεξαίρεσης 462.000 ευρώ. Το πόρισμα έχει ήδη σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ θα σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό.
Ο Γιώργος Μπέζος επεσήμανε ότι ο ταμίας, όταν τον Μάη η επιτροπή που συγκρότησε ο διοικητής επιβεβαίωσε ότι τα 52.000 ευρώ δεν είχαν κατατεθεί στο ταμείο του Νοσοκομείου, προσφέρθηκε, μέσω δικηγόρου του, να επιστρέψει τα χρήματα αυτά, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Κλείνοντας ο διοικητής του Νοσοκομείου την τοποθέτησή του τόνισε: «Έχω δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διοίκηση ότι θα υπηρετήσω το ύψιστο αγαθό της υγείας σύμφωνα με την αρχή της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Θεωρώ ότι ο σεβασμός απέναντι και στο τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα πολίτη όχι μόνο αυτονόητος είναι αλλά και επιβεβλημένος. Συνεπώς όσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας και πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση στις τάξεις του ΕΣΥ. Σαφώς αυτό το γεγονός μας στενοχωρεί, μας λυπεί, εδώ είμαστε για να διορθώνουμε τα τρωτά του παρελθόντος, όσο πίσω και αν γυρίζουμε στο χρόνο, δεν μας πτοεί όμως, συνεχίζουμε δυνατά. Και είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό που έχουμε πει, όχι μόνο απέναντι στη μεσσηνιακή κοινωνία αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, ότι το νοσοκομείο Καλαμάτας θα το ανεβάσουμε και θα το φτάσουμε ψηλά, όπως πραγματικά του αξίζει να είναι».
Στ.Μ.