Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 00:59

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι "το σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη"

Σπύρος Μωρακέας και Γιάννης Μπαλάφας Σπύρος Μωρακέας και Γιάννης Μπαλάφας

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη», το οποίο επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση ενός «προοδευτικού πόλου», με δυνάμεις της αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας, που όμως «απεγκλωβίζονται από τον εναγκαλισμό με το νεοφιλελευθερισμό». Αυτή την περιγραφή για το τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι προσπαθεί να πετύχει, έκανε το απόγευμα της Τετάρτης, στην Καλαμάτα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μέλος της Επιτροπής Θέσεων για το συνέδριο και υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας. Ο Γιάννης Μπαλάφας παρουσίασε τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 2ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 16 Οκτώβρη…

Η παρουσίαση έγινε σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της «Φιλαρμονικής». Προηγήθηκε συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Μπαλάφα, που ξεκίνησε τονίζοντας ότι το συνέδριο αυτό «γίνεται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από ότι παλιότερα. Αυτό γιατί το κόμμα κυβερνά, στηρίζει την κυβέρνηση, ελέγχει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα πρέπει να δρα στην κοινωνία. Οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα που προκύπτουν από αυτές τις σύνθετες καταστάσεις δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο ζητημάτων που θα τεθούν στο συνέδριο».
Εξηγώντας ο Γιάννης Μπαλάφας τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για το άνοιγμα, όπως είπε, του κόμματος προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, σημείωσε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα, κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής και της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εμάς μας ενδιαφέρει πολίτες αλλά και πολιτικές δυνάμεις, που έχουν αναφορά στο κέντρο ή στην κεντροαριστερά, να μην είναι σε έναν εναγκαλισμό, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, με τον νεοφιλελευθερισμό και με τη δεξιά, αλλά να προσχωρήσουν σε μια λογική μετώπου, συνεργασίας, σύγκλισης με τις δυνάμεις της αριστεράς. Αυτό το θεωρούμε πολύ φυσιολογικό. (…)
Το άνοιγμα που κάνουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ θετικό. Στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου που διαμορφώνεται διεκδικούμε ένα πολιτικά κεντρικό ρόλο. Αυτό σημαίνει συμμαχίες με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας οι οποίες απεγκλωβίζονται από τον εναγκαλισμό με τον νεοφιλελευθερισμό. Στη χώρα μας εξαιτίας εμμονικών καταστάσεων κομμάτων που αυτοχαρακτηρίζονται κόμματα του δημοκρατικού κέντρου ή της κεντροαριστεράς, δεν προχωράει. Εμείς θα επιμείνουμε. Στο κοινωνικό επίπεδο έχουν γίνει τεράστια βήματα θα θέλαμε η διαδικασία να συνεχιστεί με κινήσεις αντίστοιχες στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα, ο Γιάννης Μπαλάφας είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με τους δανειστές, και θα συνεχίσει και το 2017. Πρόσθεσε όμως ότι οι δυσκολίες αυτές δεν είναι ακραίες όπως ήταν λίγους μήνες πριν, ενώ τόνισε ότι μαζί με τις δυσκολίες υπάρχουν και οι ελπίδες με την αισιοδοξία, δεδομένου ότι ζήτημα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει πια.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πράγματα με «ρεαλιστική θεώρηση. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνω υπ’ όψιν τους συσχετισμούς δύναμης, γιατί διαφορετικά οδηγείσαι στο να σπάσεις τα μούτρα σου. Και το να τα σπάσεις δεν χάθηκε ο κόσμος, το θέμα είναι να μην τα σπάσουν και αυτοί που εξαρτώνται από σένα». (…) Άρα λοιπόν τηρώ τις δεσμεύσεις τα συμφωνίας που υπέγραψα το καλοκαίρι, προκειμένου να μη βγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα κάνω μια σκληρή διαπραγμάτευση, υλοποιώ τις δεσμεύσεις αυτές με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, ενώ σε ζητήματα που δεν αφορούν τη συμφωνία προωθώ ενέργειες, νομοθετήματα».
Τέλος, ο Γιάννης Μπαλάφας ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν  τη Ν.Δ. πρώτη στην προτίμηση των ερωτηθέντων και απάντησε ότι είναι αναξιόπιστες, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις των εκλογών που έγιναν ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, ο υφυπουργός είπε ότι το κόμμα και η κυβέρνηση λαμβάνουν υπ’ όψιν και αυτές τις δημοσκοπήσεις, ενώ σχολίασε ακόμη ότι υπάρχει «ένας επικοινωνιακός φραγμός, μια προπαγάνδα και διαστρέβλωση» από κανάλια κατά της κυβέρνησης.
Το Γιάννη Μπαλάφα προλόγισε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας.
Στ.Μ.