Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 12:46

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στην Καλαμάτα: Υποβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση

Αριστερά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Οικονομόπουλος και απέναντί του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και συνάδελφοί του, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί Αριστερά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Οικονομόπουλος και απέναντί του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και συνάδελφοί του, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 
Οι εκπαιδευτικοί και νηπιαγωγοί μετατρέπονται σε «γυρολόγοι», τα παιδιά και τα νήπια αναγκάζονται να γίνουν «λάστιχο», η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται, υποβαθμίζεται. Αυτό τόνισαν σήμερα εκπαιδευτικοί, που απεργούν ζητώντας την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και ιδιαίτερα των Νηπιαγωγείων, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στον έκτο όροφο του Διοικητηρίου…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε τα αιτήματα των συναδέλφων του στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρη Οικονομόπουλο, ο οποίος, από την πλευρά του, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να περιγράψουν εγγράφως στην Υπηρεσία του τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, ώστε να τα προωθήσει στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στο υπουργείο, ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν λύσεις. Ο κ. Οικονομόπουλος πάντως τόνισε ότι το πλαίσιο που έχει τεθεί από το υπουργείο είναι συγκεκριμένο και μέσα σε αυτό οφείλουν να λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με δηλώσεις του στην KalamataJournal, τόνισε ότι η σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που προκηρύχθηκε από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, έχει κεντρικό αίτημα την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων που διέπουν το νέο τρόπο λειτουργίας των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων.
Όπως τόνισε, με τις αποφάσεις αυτές μειώνονται τα διδακτικά αντικείμενα, μειώνεται ο χρόνος παραμονής των μαθητών στα σχολεία κατά μία ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, να αναγκάζονται να μετακινούνται σε διάφορες σχολικές μονάδες για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Επιπλέον, με αυτές τις αλλαγές, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, δημιουργείται τεχνητά πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που οδηγεί στην απόλυση εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι αλλαγές υποβαθμίζουν τη λειτουργία των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, άρα υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση των παιδιών. Κλείνοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι τελικά όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται για οικονομία στην εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά τους Νηπιαγωγούς του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, σε κείμενό τους υπογραμμίζουν ότι «ο νέος τύπος ολοήμερου νηπιαγωγείου έγινε χωρίς καμία συζήτηση και συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Καθημερινά διαπιστώνουμε και διαφωνούμε:
-Με τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου, γιατί αποκαλύπτει τη στάση και τη φιλοσοφία του Υπουργείου, προσδίδοντας αρνητική έννοια στο θεσμό και στοχεύοντας στη σταδιακή κατάργησή του.
-Με το ωρολόγιο πρόγραμμα, γιατί λειτουργεί άκαμπτα και οδηγεί στη σχολιοποίηση του νηπιαγωγείου.
-Με την κατάργηση του ενιαίου και ισότιμου χαρακτήρα των θέσεων των νηπιαγωγών ως προς την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου, γιατί υποβαθμίζεται ο ρόλος της/του νηπιαγωγού στο ολοήμερο τμήμα και καθιστά το ολοήμερο τμήμα «παιδοφυλακτήριο».
-Με την υποβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, γιατί θέτει προϋποθέσεις για την εγγραφή μαθητών στο ολοήμερο τμήμα.
-Με την απαγόρευση εναλλαγής των νηπιαγωγών στο απογευματινό ολοήμερο τμήμα γιατί τάχα προκαλείται σύγχυση στα παιδιά. Τι συμβαίνει όμως στο παιδί που παρακολουθεί το τμήμα υποδοχής και είναι ενταγμένο το 2ο τμήμα;
Απαιτούμε:
-Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αποφασίζει για την εναλλαγή του ωραρίου ανάμεσα στις/στους νηπιαγωγούς.
-Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδία, χωρίς ειδικά κριτήρια.
-Ισοτιμία διδακτικού ωραρίου για όλες τις/τους νηπιαγωγούς ανεξάρτητα οργανικότητας και θέσης ευθύνης.
Η θέσπιση του Νέου Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου δεν στηρίζεται στις Παιδαγωγικές Αρχές του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και του Α.Π.Σ. και γι’ αυτό ζητούμε την άμεση κατάργησή του».
Στ.Μ.