Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 11:55

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για την καταστροφή από την πλημμύρα

Πληγέντες από την πλημμύρα παρακολουθούν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Πληγέντες από την πλημμύρα παρακολουθούν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Την απόγνωση των κατοίκων που είδαν όχι μόνο τα σπίτια τους να καταστρέφονται αλλά και τη ζωή τους να κινδυνεύει, είχε την ευκαιρία να ακούσει χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου μπήκε φυσικά το θέμα των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας. Από κατοίκους και δημοτικούς συμβούλους αποδόθηκαν ευθύνες και στη δημοτική αρχή, καθώς παρουσιάστηκαν έγγραφα αιτήματα, αναφορές και καταγγελίες (και προς τον εισαγγελέα), του πρόσφατου σχετικά παρελθόντος, για ακάθαρτα και μπαζωμένα ρέματα, στα οποία όμως φαίνεται ότι ο Δήμος δεν έκανε καμία παρέμβαση. Ωστόσο από το δήμαρχο δεν έγινε καμία αυτοκριτική και όλα τα χρέωσε στην ακρότητα το καιρικού φαινομένου, στην περιμετρική της Καλαμάτας «που ήταν ένα ανοιχτό εργοτάξιο», στις ατυχείς τεχνικές παρεμβάσεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (κλείσιμο ρεμάτων) και στο μπάζωμα και χτίσιμο ρεμάτων από ιδιώτες…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, να εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της κακοκαιρίας και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες, ενώ ακολούθησε, με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς.
Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκαν πολλοί πληγέντες ούτε σημειώθηκαν ιδιαίτερες εντάσεις. Όπως ανακοίνωσε πάντως ο δήμαρχος, την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την καταστροφή από την πλημμύρα, με προσκεκλημένους φορείς, κόμματα, πληγέντες.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παρουσίασε μετεωρολογικά στοιχεία τα οποία υπογράμμισε ότι αποδεικνύουν πως η βροχή που έπεσε τη νύχτα της Τρίτης 6 Σεπτέμβρη ήταν εντελώς ακραία. Επέμεινε ότι η κύρια αιτία των καταστροφών ήταν το ακραίο φαινόμενο και σημείωσε ότι πέρα από τις ζημιές που σημειώθηκαν στην πόλη το μείζον ζήτημα είναι οι φοβερές βλάβες που προκλήθηκαν στον αγροτικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και σχεδιάζει η κυβέρνηση, την οποία υπογράμμισε ότι δεν την βλέπει ως εχθρό και αντίθετα επιδιώκει την αγαστή συνεργασία μαζί της, όπως και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε δε ότι η σημαντική εξέλιξη είναι η κυβερνητική ανακοίνωση για την ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ, κάτι που σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση το διεκδικεί επί 20 χρόνια, δεδομένου ότι αυτά τα έργα μέχρι σήμερα δεν ήταν επιλέξιμα.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Ακολούθησαν τοποθετήσεις κατοίκων περιοχών της πόλης που κυριολεκτικά πνίγηκαν στη λάσπη. Οι περισσότεροι εξέφρασαν πικρία ή και αγανάκτηση για το Δήμο, σημειώνοντας ότι επανειλημμένως είχαν κάνει αναφορές για την ανάγκη καθαρισμού ρεμάτων ή τεχνικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχέτευσης των υδάτων, ωστόσο ο Δήμος αδιαφόρησε. Τέτοιες αναφορές έγιναν από κατοίκους στην περιοχή της Αγια-Σωτήρας, της Θουρίας, του Φραγκοπήγαδου, του Αγίου Δημητρίου του Κοκορόγιαννη και αλλού. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι από τις οδούς Γλαύκου και Βαγγέλη Δράκου, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι πλημμυρίζουν και κινδυνεύουν επανειλημμένως λόγω άστοχων παρεμβάσεων που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, τις οποίες ωστόσο ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει. Κάποιοι είπαν ακόμη ότι ενώ βρίσκονταν για ημέρες μέσα στη λάσπη ο Δήμος δεν τους προσέφερε ούτε ένα μπουκάλι νερό, ενώ ένας ρώτησε το δήμαρχο εάν γνωρίζει που βρίσκεται η οδός Γλαύκου και η οδός Βαγγέλη Δράκου...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ
Οι επικεφαλής των μειοψηφιών στις τοποθετήσεις τους επέρριψαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για ό,τι συνέβη.
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε ότι η δημοτική αρχή γνώριζε τα προβληματικά και επικίνδυνα σημεία για την πρόκληση πλημμυρών, ωστόσο, πρόσθεσε, στις προτεραιότητές της δεν ήταν τα έργα που προστατεύουν τη ζωή και περιουσία των κατοίκων. Αναφέρθηκε σε ρέματα που ήταν ακάθαρτα από το Δήμο, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε η σωστή και προβλεπόμενη προετοιμασία όταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ειδοποίησε ότι έρχεται κακοκαιρία. Τόνισε ακόμη ότι ο δήμαρχος ήταν απών, κλείστηκε στο γραφείο του και δεν πήγε να συμπαρασταθεί στους πληγέντες, ότι δεν δέχτηκε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι πήγε σε κυβερνητική σύσκεψη χωρίς να έχει συλλογική απόφαση με τα αιτήματα του Δήμου  για την αποκατάσταση των καταστροφών και την υποστήριξη των πληγέντων.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή συμπεριφέρονται σαν να προσγειώθηκαν τώρα στην πόλη, καθώς, ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα επί εννέα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, άρχισαν τώρα να καταγράφουν προβλήματα και να διεκδικούν αντιπλημμυρικά έργα. Όπως υπογράμμισε, η σημερινή δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, συνειδητά εφάρμοζαν μια πολιτική που αδιαφορούσε για την αντιπλημμυρική, την αντισεισμική και την αντιπυρική προστασία και, αντίθετα, έδινε όλο το βάρος της σε έργα για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε τεράστιες δαπάνες που γίνονται για την υποψηφιότητα της πόλης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ή για την τουριστική προβολή, ενώ για την αντιπλημμυρική προστασία δεν δίνεται ούτε ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Οικονομάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος κοροϊδεύουν τους πληγέντες, δεν πρόκειται να τους αποζημιώσουν για τις ζημιές που υπέστησαν, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, την ώρα όμως που στον Μορέα, για παράδειγμα, έδωσαν 330 εκατομμύρια ευρώ έξτρα χρηματοδότηση για τον αυτοκινητόδρομο. Κάλεσε λοιπόν τους πληγέντες σε αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρος Μπρεδήμας χαρακτήρισε ασπιρίνες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες και για την αποκατάσταση των καταστροφών και συμφώνησε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επέμεινε ότι η δημοτική αρχή δεν είχε λάβει μέτρα, είχε αφήσει ακάθαρτα ρέματα,  είχε προβεί και η ίδια ακόμη και σε μπαζώματα ρεμάτων, δεν αστυνόμευε τα ρέματα όπως προβλέπει η νομοθεσία. Σχολίασε ότι ο δήμαρχος με τη στάση του από την καταστροφή μέχρι σήμερα επιδιώκει να ξεγλιστρήσει των ευθυνών του, τόνισε ωστόσο ότι η καταστροφή πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία προκειμένου, έστω από εδώ και πέρα, να γίνουν από το Δήμο αυτά που πρέπει όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Στ.Μ.