Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 22:28

Συνεργασία και διεκδίκηση για αντιπλημμυρικά έργα ζητάει η μείζων μειοψηφία

Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Χρήστος Ζόμπολος, Νίκος Μπιτσάνης Σταμάτης Μπεχράκης, Μανώλης Μάκαρης, Χρήστος Ζόμπολος, Νίκος Μπιτσάνης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 
Να σταματήσει η δημοτική αρχή να χειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα των καταστροφών που προκλήθηκαν στο Δήμο από την πλημμύρα της 7 Σεπτέμβρη, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τονίζοντας ακόμη ότι έστω και μετά από αυτή την καταστροφή πρέπει να υπάρξει συνεργασία και κοινή διεκδίκηση ώστε να γίνουν τα έργα που θα θωρακίσουν το Δήμο από τις πλημμύρες για να μη χαθούν άλλες ζωές και να μην καταστραφούν άλλες περιουσίες…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο σύμβουλος της παράταξης Σταμάτης Μπεχράκης και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Νίκος Μπιτσάνης και Χρήστος Ζόμπολος, τόνισαν ότι η ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, για το θέμα των καταστροφών, δεν προσέφερε τελικά κάτι γιατί μεθοδευμένα η δημοτική αρχή εμπόδισε την πραγματοποίηση ουσιαστικής συζήτησης όσο βρίσκονταν στην αίθουσα οι πληγέντες.
Όπως ανέφερε ο Μανώλης Μάκαρης, ο δήμαρχος συνεχίζει την ίδια τακτική, της μετάθεσης δηλαδή των ευθυνών στον καιρό, στον ΓΟΕΒ, στον Μορέα,  στην κυβέρνηση κ.λπ, αποφεύγοντας να αναγνωρίσει ότι έχει ο ίδιος έστω την ελάχιστη ευθύνη.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ οι πληγέντες είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και ενώ είχαν περάσει τα μεσάνυχτα, άρχισε να γίνεται πιο ουσιαστική η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τότε διεφάνη, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ, ότι ο Δήμος και η δημοτική επιχείρηση γνώριζαν τα προβλήματα αλλά δεν έκαναν τα απαιτούμενα έργα για να αποτρέψουν τις καταστροφές. Σχολίασε μάλιστα ο κ. Μάκαρης ότι αν δεν είχαν συμβεί οι καταστροφές ο Δήμος ούτε και τώρα θα επεδίωκε χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα έργα που τώρα διεκδικεί δεν τα έχει εντάξει ούτε καν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ δεν είχαν χρήματα για να γίνουν έργα που θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά το Δήμο, ο Μανώλης Μάκαρης σχολίασε ότι αυτό δεν είναι πειστικό γιατί αν πραγματικά ενδιαφερόταν ο Δήμος να αποτρέψει τους κινδύνους θα προέβαινε ακόμη και σε δανεισμό, όπως έχει δανειστεί για να κάνει αναπλάσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχε πρόγραμμα δανειοδότησης Δήμων για αντιπλημμυρικά έργα αλλά, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος στον Μανώλη Μάκαρη, δεν ζητήθηκε τέτοιο δάνειο επειδή το επιτόκιο ήταν υψηλό!...
Επιπλέον ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι και αν ακόμη ο Δήμος δεν έβρισκε χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κόσμο και να διεκδικούν μαζί και δυναμικά, Δήμος και δημότες, τις αναγκαίες πιστώσεις για την εκτέλεση των έργων.
Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον αυτοκινητόδρομο και την περιμετρική, ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι η δική του παράταξη από το 2014 έχει δηλώσει πως ο δρόμος λειτουργεί σαν φράγμα που προκαλεί πλημμύρες, ενώ και η τωρινή καταστροφή τόνισε ότι είναι φανερό πως συνδέεται με την περιμετρική, καθώς η πόλη γέμισε λάσπες από το δρόμο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ ποτέ δεν κάλεσαν τον Μορέα σε σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά θέματα σε σχέση με το δρόμο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ακόμη ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, γι’ αυτό και τη μια μέρα ζητούσε 3,5 εκατομμύρια για έργα και την επόμενη ανέβασε το ποσό στα 20 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ανέφερε ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δεν ήταν προετοιμασμένο, δεν προειδοποίησε τον κόσμο για το ακραίο φαινόμενο, ενώ και ο Δήμος ήταν απών, όπως τόνισε, από τον κόσμο, τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά την πλημμύρα.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι ο κόσμος, οι πληγέντες, δεν πρέπει να απογοητεύονται, δεν πρέπει να χάσουν το κουράγιο τους και αντίθετα πρέπει να μείνουν οργανωμένοι και με τις επιτροπές τους να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και πίεσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων.
Είπε επίσης ο Σταμάτης Μπεχράκης ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και η ΔΕΥΑΚ πρέπει να λειτουργούν «πιο έξυπνα», να παρακολουθούν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγωγοί, τα ρέματα, οι χείμαρροι και όταν κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιούνται ώστε να προστατευθούν ο κόσμος και οι περιουσίες.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα του Νέδοντα, ότι χρειάζεται να γίνουν τα έργα θωράκισης, ενώ εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι εκκρεμεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης των έργων αυτών από το 2011 χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τη δημοτική αρχή.
Στ.Μ.