Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 23:12

Αντίσταση στον συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό κάνει η κυβέρνηση, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος

Γιώτα Κοζομπόλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Σπύρος Μωρακέας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα Γιώτα Κοζομπόλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Σπύρος Μωρακέας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ Γ. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΚΑΙ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ 
Πολιτική αντίσταση απέναντι «στο πρόγραμμα του συμπυκνωμένου νεοφιλελευθερισμού» κάνει η κυβέρνηση, δήλωσε από την Καλαμάτα, το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Και στο πλαίσιο αυτής της αντίστασης σημείωσε ότι εντάσσονται οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά και σε άλλους τομείς. Σε συνέντευξη Τύπου με τους άλλους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Μεσσηνία, τη Γιώτα Κοζομπόλη και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος στο Νομό απαρίθμησαν σειρά θετικών αποφάσεων που τόνισαν ότι πήρε η κυβέρνηση για τα τοπικά ζητήματα. Κατά τη συνέντευξη Τύπου έγιναν αναφορές και για το ζήτημα των πλημμυρών, με τους βουλευτές να υπογραμμίζουν ότι πρώτη φορά δόθηκαν από την κυβέρνηση επιδόματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας…

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το υπουργείο του θα πάρει μέτρα για την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων και ειδικότερα θα αποφασίσει την αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Για να βγει αυτή η απόφαση, εξήγησε, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των πληγεισών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει πως αναστολή μπορεί να αποφασιστεί μόνο για πληγείσες επιχειρήσεις και όχι για πληγείσες περιοχές. Άρα, συνέχισε, δεν μπορεί να ισχύσει ότι ισχύει με την αναστολή καταβολής φορολογικών εισφορών, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι φορολογούμενοι μιας πληγείσας περιοχής και μόνο οι πληγέντες φορολογούμενοι. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί το εξάμηνο της αναστολής τόσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τις φορολογικές εισφορές, οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν ρύθμιση για την καταβολή των υποχρεώσεών τους σε μέχρι 24 δόσεις.
Σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε από την κυβέρνηση στους Δήμους για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την πλημμύρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι «είναι πολύ λίγα τα χρήματα», άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα χρηματοδότηση, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους πληγέντες, παρατηρώντας όμως ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία είναι πιο αργή ακόμη και από την Ελληνική γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει υπομονή.  
Σχετικά με τις αναφορές ότι η κυβέρνηση αδίκησε με την κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης κάποιους Δήμους, δίνοντας πολλά, αναλογικά, χρήματα σε άλλους που δεν είχαν μεγάλες ζημιές, ο υπουργός παρατήρησε σε έντονο ύφος ότι «η μεζούρα της δυστυχίας του ανθρώπου είναι η πιο μικροπολιτική πράξη. Ντροπή σε όσους το λένε αυτό».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό χρειάζεται να γίνει σε επόμενη φάση και όχι τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Σχετικά με τα εργασιακά και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί τώρα. Η κατάσταση αυτή δείχνει, όπως δήλωσε, ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι η πιο απορυθμισμένη στην Ευρώπη, με τη μαύρη εργασία και την αβεβαιότητα να έχουν διογκωθεί. Τα όπλα της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του εργασιακού, καθώς και το πόρισμα της «επιτροπής σοφών». Οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησης είναι, είπε ο υπουργός, η προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή της μεταβολής επί το δυσμενέστερο του καθεστώτος σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό ο υπουργός τόνισε ότι το 90% των συντάξεων προστατεύτηκε, ότι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν, ενώ επικουρικές μειώθηκαν μόνο στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα βασικών και επικουρικών ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Είπε επίσης ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό έγινε όχι μόνο για να καταστεί βιώσιμο το σύστημα αλλά και κοινωνικά δίκαιο, κάτι που ανέφερε ότι επιτυγχάνεται με την εθνική σύνταξη. Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι δημιουργείται ένας τεχνητός τρόμος στους συνταξιούχους με αναφορές για δήθεν αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων, γι’ αυτό και το υπουργείο του θα στείλει το επόμενο διάστημα ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους συνταξιούχους.
Ερωτηθείς ο υπουργός αν η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό είναι αριστερή απάντησε ότι «ακολουθούμε ακριβώς την πολιτική της αντίστασης στο πρόγραμμα του συμπυκνωμένου νεοφιλελευθερισμού», ο οποίος ανέφερε ότι «ζητάει και άλλο αίμα» μέσω του ΔΝΤ. Επίσης είπε ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά αποτελούν «ευφημισμό για πιο γενικευμένη κοινωνική απορρύθμιση».  
Η Γιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας αναφέρθηκαν σε σειρά θετικών εξελίξεων, όπως είπαν, που έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση και αφορούν τη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικά μίλησαν για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, που σε ό,τι αφορά την περιοχή μας οδηγεί στην ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού και μάλιστα με μεγάλο «κούρεμα» των αποζημιώσεων που διεκδικούσε ο παραχωρησιούχος, για την παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας της Τσακώνας, για την εκπόνηση μελετών από τον Μορέα για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και το Καλό Νερό-Τσακώνα, για τη στελέχη των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την επαναλειτουργία ουσιαστικά του ΠΕΔΥ Καλαμάτας, για τη στελέχη Κέντρων Υγείας, για την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καλαμάτα, για τη λειτουργία κινητής αστυνομικής μονάδας στη Μεσσηνία, για τη λειτουργία αστυνομικής μονάδας ΟΠΚΕ στα Φιλιατρά, για τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας, για την ένταξη έργων που αφορούν το Νομό σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τη συλλογική δουλειά του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και των τριών βουλευτών του Νομού.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Μωρακέα, που αναφέρθηκε στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και το οποίο τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σε αυτό πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις κοινωνικές αγωνίες των πολιτών αλλά και να χαραχτεί το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη δράση του στην κοινωνία και την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Στ.Μ.