Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 15:43

"Τα άκουσε" η κυβέρνηση για τα "ψίχουλα" που έδωσε στην Καλαμάτα

ΓΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΣΤ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ 
Ότι η κυβέρνηση αδίκησε την Καλαμάτα, κατά την κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης σε Δήμους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, υποστήριξε το στέλεχος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Σταμάτης Μπεχράκης, το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, στην οποία εκπροσωπεί τη μείζονα μειοψηφία. Μια συνεδρίαση όπου ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από συμβούλους και της πλειοψηφίας και ελασσόνων μειοψηφιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έδωσε «ψίχουλα» στην Καλαμάτα, «εμπαίζοντας» τους πληγέντες…


Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε προκειμένου να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε η χρηματοδότηση των 727.000 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στο Δήμο να αποδοθεί από την άλλη εβδομάδα στους πληγέντες, με τη μορφή των επιδομάτων που προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης η Οικονομική Επιτροπή τροποποίησε τον προϋπολογισμό ώστε και η έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου από την κυβέρνηση, με 200.000 ευρώ, να κατανεμηθεί σε εργολαβίες για την αποκατάσταση των ζημιών. 
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταμάτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι «ο καταμερισμός της χρηματοδότησης» από την κυβέρνηση προς το Δήμο Καλαμάτας «δεν ήταν δίκαιος», εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «η αδικία θα αποκατασταθεί» στο μέλλον.
Πρόσθεσε δε ότι έχει γίνει λάθος ως προς τη χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ για τα έργα αποκατάστασης, το οποίο θα διορθωθεί άμεσα ώστε το ποσό να αυξηθεί στα 250.000 ευρώ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε επίσης ότι σε τέτοιες περιπτώσεις Δήμοι επιχειρούν να επωφεληθούν παίρνοντας χρηματοδοτήσεις σε βάρος άλλων που τις δικαιούνται και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, που πήρε από την κυβέρνηση 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, κάλεσε τον Σταμάτη Μπεχράκη να κάνει τις αναφορές του περί αδικίας της Καλαμάτας το βράδυ στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θα βρίσκεται στην πόλη.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Δήμος δίνουν ανεπαρκέστατα ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σχολίασε ότι ουσιαστικά κυβέρνηση και Δήμος συνεχίζουν την ίδια πολιτική η οποία δεν προστατεύει τη ζωή των εργαζομένων. Τόνισε ότι η παράταξή του επιμένει στην πρότασή της για άμεση εκταμίευση ποσού 1.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για την κάλυψη των αναγκών που προκάλεσε η πλημμύρα, για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και για απαλλαγές των πληγέντων από διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση στο Δήμο είναι «ψιχία» και αποτελούν εμπαιγμό για την πόλη. Κατηγόρησε και τη δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι δεν αντιδρά στην κυβέρνηση, ενώ την κάλεσε να μην αποδεχτεί αυτή τη χρηματοδότηση. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, για την πραγματοποίηση σύσκεψης με σκοπό τη διερεύνησή των ενδεχόμενων ευθυνών του Μορέα σε σχέση με τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Ο κ. Μπρεδήμας σχολίασε ότι πλέον υπάρχει απόλυτη σιγή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ διερωτήθηκε ποιος καλύπτει τον Μορέα στην Αθήνα, για τον οποίο είπε ακόμη ότι είναι κράτος εν κράτη.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, τόνισε ότι η κυβέρνηση πραγματικά εμπαίζει την Καλαμάτα και σημείωσε ότι λίγες ώρες μετά την καταστροφή ήρθαν υπουργοί στην πόλη που έταξαν «λαγούς με πετραχίλια» στους πληγέντες χωρίς να ανταποκριθούν στα ταξίματά τους.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης απάντησε ότι αυτά που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι ψίχουλα και τόνισε ότι ο πραγματικός εμπαιγμός είναι να μιλούν για ψίχουλα αυτοί που έκλεψαν τα καρβέλια. Είπε επίσης ότι πρώτη φορά ήρθαν στην Καλαμάτα λίγες μόλις ώρες μετά από καταστροφή υπουργοί και πως αυτά που ακούστηκαν εις βάρος τους από τον Γιώργο Φάββα δεν τιμούν την αυτοδιοίκηση.
Στ.Μ.