Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 20:00

Ασφάλεια και υγεία στην εργασία αλλά και δουλειά και απληρωσιά μέχρι το θάνατο…

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 
Με το ΠΑΜΕ ξεκίνησε το απόγευμα στην Καλαμάτα η ημερίδα ευαισθητοποίησης για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Μέλη του κατήγγειλαν την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, που από τη μια αφαιρούν εργατικά δικαιώματα, κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και από την άλλη νοιάζονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων…

Ήταν ημερίδα του υπουργείου Εργασίας, η δαπάνη για την πραγματοποίηση της οποίας καλύπτεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του «EliteCityResort», με θέμα «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες».
Μέλη του ΠΑΜΕ την ώρα της έναρξης της ημερίδας άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Υγιεινή και Ασφάλεια δεν γίνεται με δουλειά μέχρι το θάνατο, απληρωσιά, κάτεργα και ανεργία», καθώς και σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ ο Παναγιώτης Κουφαλάκος κρατώντας ντουντούκα ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή ημερίδα είναι επιταγή της ΕΕ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους βιομηχάνους. Ενδιαφέρονται για την παραγωγικότητα του γερασμένου πληθυσμού στην εργασία…. Εμείς απαντάμε ότι καλύτερη υπηρεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι η σύνταξη στα 60, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, στα 58 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Αυτή είναι η υγιεινή και ασφάλεια για τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ξηλώνει την κοινωνική ασφάλιση, διαμορφώνει εργασιακή ζούγκλα και συνεχίζει την επίθεση με νέα μέτρα, απαξιώνει τις επιθεωρήσεις εργασίας με την υποστελέχωσή τους και τις χρησιμοποιεί ως προπαγανδιστικούς μηχανισμούς  του μεγάλου κεφαλαίου….
Δυναμώνουμε το μέτωπό μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία που μας θέλει φτηνούς και ευέλικτους και χωρίς δικαιώματα. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
Καλούμε τους εργαζόμενους στην δικιά τους ημερίδα. Η δικιά μας ημερίδα, του ταξικού αγώνα, είναι την Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 7 το απόλεμα στην πλ. 23ης Μαρτίου. Το συλλαλητήριο που διοργανώνουν 10 σωματεία στη Καλαμάτα.
Απαιτούμε επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την αναπλήρωση των απωλειών μας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Όλες και όλοι στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές».
YGIEINH-ASFLAEIA-ERGASIA-14-10-16.jpgΤην ημερίδα συντόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Δενδρινός, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ανάλογη εκδήλωση γίνεται σε διάφορες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο διετούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία. Υπογράμμισε ότι η ποιότητα στις συνθήκες εργασίας είναι το πλέον θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προασπίζεται. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ο εργατικός πληθυσμός γηράσκει, που σημαίνει ότι η τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη. Επίσης ο κ. Δενδρινός σημείωσε ότι η εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας δεν αποτελεί κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά επένδυση υψηλής απόδοσης. Χαρακτηριστικά παρατήρησε ότι ανά 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του κάτι που προκαλεί κόστος στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε ποσοστό 4%. Τέλος, ο κ. Δενδρινός τόνισε ότι το κύριο ζήτημα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι να δημιουργηθεί μια κουλτούρα πρόληψης των κινδύνων σε ολόκληρο το φάσμα της εργασίας.
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Γιώργος Κανέλης, παρουσίασε στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση στη χώρα μας όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Τόνισε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι ο έλεγχος, σχολιάζοντας όμως ότι σοβαρός έλεγχος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει όταν μέχρι πρόσφατα για ολόκληρη τη Μεσσηνία υπήρχε μόνο ένας ελεγκτής για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Χαιρετισμούς απεύθυναν, εκτός από τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης και η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Νατάσσα Κυριακοπούλου, ενώ ακολούθησαν εξειδικευμένες εισηγήσεις από εισηγητές.
Στ.Μ.