Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 18:41

Οι Καλαματιανοί στεναχωρήθηκαν αλλά χειροκρότησαν τους Ελευσίνιους

Παναγιώτης Νίκας, Έκτορας Τσατσούλης, Poka Yio, Έλενα Πέγκα Παναγιώτης Νίκας, Έκτορας Τσατσούλης, Poka Yio, Έλενα Πέγκα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 
Της Μαρίας Νίκα 

Ήταν συγκινητική η στιγμή που ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων Στιβ Γκριν ανακοίνωνε ότι η ελληνική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 θα ήταν η Ελευσίνα. Η απογοήτευση και η πίκρα φάνηκαν αμέσως στα πρόσωπα των Καλαματιανών που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο χειροκρότησαν θερμά και έσπευσαν να συγχαρούν τους πανηγυρίζοντες Ελευσίνιους…

Γύρω στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι, η αίθουσα του Υπουργείου, στην Αθήνα, είχε γεμίσει ασφυκτικά με τις αποστολές των τριών υποψήφιων πόλεων - Ρόδο, Ελευσίνα, Καλαμάτα - για την ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του αμφιθεάτρου ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Καλαμάτα:21 Έκτωρ Τσατσούλης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Poka Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) και η προκάτοχός του Έλενα Πέγκα. Στο χώρο βρίσκονταν αρκετοί ακόμη Καλαματιανοί, μέλη της δημοτικής αρχής, η ομάδα του Καλαμάτα:21, εθελοντές και απλοί υποστηρικτές της καλαματιανής υποψηφιότητας.

Μετά τον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής επιτροπής Karel Bartak, ο Στιβ Γκριν, αφού μίλησε για αρκετή ώρα παρατείνοντας την αγωνία των υποψηφίων, ανακοίνωσε τελικά ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται ομόφωνα στην Ελευσίνα. Τόνισε πάντως ότι και οι τρεις πόλεις είχαν κάνει αξιόλογη δουλειά και τις κάλεσε να συνεχίσουν την προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού.

Νωρίτερα, η κα Κονιόρδου είχε επισημάνει ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις».

Ενώ πρόσθεσε: «Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση. Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις».

Ωστόσο, παρά την πολιτισμένη αντιμετώπιση των Ελευσίνιων από τους επίσημους εκπροσώπους της Καλαμάτας, που χειροκρότησαν τους νικητές και τους συνεχάρηκαν, βγαίνοντας από το Υπουργείο ακούσαμε κάποια σχόλια από ορισμένους Καλαματιανούς, του τύπου «η κυβέρνηση και η Ρένα Δούρου στήριξαν στην Ελευσίνα», με αποτέλεσμα να χάσει η Καλαμάτα τον τίτλο.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

1. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανάμεσα στους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής και την γεν. γραμματέα του Υπουργείου Μαρία Βλαζάκη

2. Ο κ. Γκριν ανακοινώνει το αποτέλεσμα

3. Παναγιώτης Νίκας, Έκτορας Τσατσούλης, Poka Yio, Έλενα Πέγκα

4. Η Ελευσίνα πανηγυρίζει μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

5. Οι Καλαματιανοί χειροκροτούν τους Ελευσίνιους

6. Ο δήμαρχος Καλαμάτας μετά την ανακοίνωση του αποτλέσματος

<