Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 00:17

Ο Μπένος παρουσίασε σχέδια για την Αρχαία Θουρία και τη σύζευξη Μεσσήνης - Αρχαίας Μεσσήνης

Σταύρος Μπένος και Ευδόκιμος-Νίκων Φρέγκογλου Σταύρος Μπένος και Ευδόκιμος-Νίκων Φρέγκογλου

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ 
Σχέδια για την σύζευξη της πόλης της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη, με σκοπό να δοθεί πνοή σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας και για την υποστήριξη του ανασκαφικού έργου και της ανάδειξης της Αρχαίας Θουρίας, παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας. Προειδοποίησε μάλιστα την αρχαιολογική υπηρεσία, τους δήμους και κάθε εμπλεκόμενο φορέα ότι «θα σας γίνουμε στενός κορσές», υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του Διαζώματος να προχωρήσει ο σχεδιασμός του…

Ο Σταύρος Μπένος ήταν ο πρώτος ομιλητής στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο, με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», το οποίο έχουν διοργανώσει το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας.
Ο Σταύρος Μπένος στην ομιλία του, με θέμα «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών», ανακοίνωσε ότι το Διάζωμα έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), το οποίο σε ό,τι αφορά την Αρχαία Μεσσήνη και την πόλη της Μεσσήνης αφορά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σύζευξης των δύο περιοχών, για το οποίο τόνισε ότι έχει ήδη γίνει εξαιρετική δουλειά από τον αντιδήμαρχο της Μεσσήνης Νίκο Ξαρχάκο. Ο πρόεδρος του Διαζώματος ανέφερε ότι η πόλη της Μεσσήνης βρίσκεται σε μαρασμό όμως με το ΤΑΠΤΟΚ θα της δοθεί η ευκαιρία να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση μέσα από τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία θα διέρχεται και από τα υπόλοιπα μνημεία του Δήμου, μέσα από τη «συνομιλία» του πολιτιστικού τομέα με τον πρωτογενή τομέα και τη δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων στη Μεσσήνη και με σειρά άλλων δράσεων. Προφανώς η υλοποίηση του ΤΑΠΤΟΚ της Μεσσήνης θα προχωρήσει με τη συνέργεια των τοπικών φορέων και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
PANEPISTHMIAKH-SXOLH-19-11-16.jpgΤην ομιλία του Σταύρου Μπένου Μπένου παρακολούθησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης και άλλα στελέχη της δημοτικής του αρχής.
Σε ό,τι αφορά την Αρχαία Θουρία, ο Σταύρος Μπένος τόνισε ότι η υπεύθυνη του ανασκαφικού έργου, Ξένη Αραπογιάννη, προσφέρει στην Καλαμάτα το μεγάλο της δώρο, αποκαλύπτει αυτό το αρχαιολογικό μνημείο. Ανέφερε ότι το Διάζωμα θα επιχειρήσει να κάνει με την Αρχαία Θουρία ότι έγινε και με την Καλαμάτα την περίοδο των σεισμών, να δημιουργήσει δηλαδή ένα σχέδιο ανάπτυξης του αρχαιολογικού έργου και ανάδειξης του μνημείου μέσα από μια μεγάλη συνέργεια με φορείς και τους πολίτες. Ανήγγειλε λοιπόν ότι το Διάζωμα βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και απευθύνει έκκληση στους Δήμους, την Περιφέρεια και άλλους φορείς ώστε να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ενώ θα απευθυνθεί και στους ίδιους τους πολίτες ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων του Ορχομενού, οι οποίοι είπε ότι συνέλεξαν 180.000 ευρώ για το αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής τους. Ο Σταύρος Μπένος σημείωσε ακόμη ότι διοργανώνεται και μια ειδική εκδήλωση με το Σύλλογο Φίλων της Αρχαίας Θουρίας ώστε να ξεκινήσει η καμπάνια για την υλοποίηση του σχεδίου σχετικά με το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτεται.
Μετά τον Σταύρο Μπένο μίλησε ο υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του Διαζώματος, Ευδόκιμος-Νίκων Φρέγκογλου, ο οποίος παρουσίασε τα τεχνολογικά εργαλεία και προγράμματα που έχει δημιουργήσει το Διάζωμα στο πλαίσιο της προσπάθειας οι πολίτες να γνωρίσουν τα μνημεία και να τους ξαναδώσουν ζωή με την τακτική χρήση τους για ήπιες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Την ομιλία του Σταύρου Μπένου και του Ευδόκιμου-Νίκονα Φρέγκογλου παρακολούθησε και η προϊσταμένη της 26ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, η οποία σε τοποθέτησή της σημείωσε ότι η Υπηρεσία της έχει δημιουργήσει και πολιτιστικές διαδρομές μεταξύ των μνημείων της Μεσσηνίας αλλά και πολυμεσικές εφαρμογές για την ξενάγηση σε διάφορα μνημεία, όπως στο Ανάκτορο του Νέστορος. Ωστόσο ο Σταύρος Μπένος, που την επαίνεσε για την επιστημονική της κατάρτιση και τις οργανωτικές δυνατότητές της, υποστήριξε ότι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν και αξιοποιήσουν τις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διασύνδεση των μνημείων με τους πολίτες. Σχολίασε μάλιστα ότι σημασία δεν έχει πια η θεωρία αλλά μόνο η πράξη.
Στ.Μ.