Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 05:54

Ο στόχος του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου είναι να κατέβει στις εκλογές

Αντώνης Τσώνης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ελένη Φίλιου και Σταύρος Μούκας Αντώνης Τσώνης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ελένη Φίλιου και Σταύρος Μούκας

Ο Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
«Στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές κάθε πολίτης να έχει στα χέρια του το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος χθες το απόγευμα συντόνισε συνεδρίαση υποστηρικτών του ΚΙΔΗΣΟ στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλάς», με σκοπό τη συγκρότηση νομαρχιακής συντονιστικής επιτροπής του Κινήματος. Ο Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να συναντηθούν και να συνεργαστούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς, στη βάση όμως συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων…

Σε ό,τι αφορά τις οργανωτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση συγκροτούνται οι νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές, θα ακολουθήσει η συγκρότηση των δημοτικών συντονιστικών επιτροπών και ακολούθως η επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων που έχουν ετοιμαστεί από τους τομείς προγράμματος του Κινήματος, ώστε να ακολουθήσει το 1ο προγραμματικό συνέδριο του ΚΙΔΗΣΟ.
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου από το Σεπτέμβρη του 2015 κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου σε συνεργασία, ενόψει και των εκλογών ωστόσο «οι όροι που τέθηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι το Κίνημα θα έπρεπε να διαλυθεί και να κατέβει στα ίδια ψηφοδέλτια μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν ένας όρος που δεν μπορούσαμε να κάνουμε αποδεκτό». Οι πρωτοβουλίες όμως συνεχίζονται, πρόσθεσε ακολούθως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, στον οποίο και έθεσε την πολιτική πλατφόρμα που είναι απαραίτητο να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Αναμένεται να ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων δυνάμεων του χώρου, ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.
Σε ό,τι αφορά τη θέση που θα πάρει το ΚΙΔΗΣΟ απέναντι στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο κ. Σαχινίδης παρατήρησε: «Ο χώρος μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, αυτοπροσδιορίζεται. Στόχος δικός μας είναι να επιτρέψουμε ξανά στο χώρο το δημοκρατικό της χώρας να αποκτήσει εκείνη τη θέση που του αρμόζει και του αντιστοιχεί μέσα στο πολιτικό σύστημα. Το γεγονός ότι χάσαμε τις δυνάμεις τις κοινωνικές που για πολλά χρόνια κατέστησαν το χώρο ηγεμονικό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να ανακτήσουμε την πολιτική κυριαρχία στο χώρο αυτό». Επιπλέον σχολίασε ότι οι πολίτες πρέπει να «αξιολογήσουν εάν τα Ζάππεια, εάν τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τελικά έφεραν τη χώρα μπροστά ή εάν την πήγαν πίσω. Διότι εάν είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και 2011 και είχαν συνεισφέρει με τις δυνάμεις τους παρέχοντας πολιτική συναίνεση, όπως έκαναν άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε προοδευτικές είτε συντηρητικές, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ενδεχομένως η χώρα δεν θα βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα».
Τέλος, σχετικά με το τι θα κάνει το ΚΙΔΗΣΟ στις επόμενες εκλογές ο Φίλιππος Σαχινίδης απάντησε: «Θα επαναλάβω μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο πρόεδρος: Στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές κάθε πολίτης να έχει στα χέρια του το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αυτό σημαίνει ότι οργανωνόμαστε σε όλη την Ελλάδα, φροντίζουμε να υπάρχουν οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες οργανωτικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε εάν και όταν έρθει η ώρα των εκλογών να υπάρχει το ψηφοδέλτιο. Αν όμως υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτημα δυνητικών συνεργασιών βεβαίως θα την αξιολογήσουμε. Το ΚΙΔΗΣΟ θα είναι παρόν στις επόμενες εκλογές. Στόχος μας με αυτόνομη παρουσία και εάν διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από μια συνεργασία με τις δυνάμεις του χώρου. Τελικός στόχος η ανασύνταξη του χώρου των δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».
Στ.Μ.