Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 20:38

Στην Κατερίνα Κασιούμη η καλλιτεχνική διεύθυνση και του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

Στην Κατερίνα Κασιούμη η καλλιτεχνική διεύθυνση και του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Την Κατερίνα Κασιούμη, εορτάζουσα σήμερα και καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού της Φάρις, επέλεξε το μεσημέρι, με ενστάσεις όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης ως καλλιτεχνική διευθύντρια και του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Καταψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ψήφισε λευκό. Οι ενστάσεις τους εστιάζονται στη διαδικασία που ακολούθησε και αυτή τη φορά η πλειοψηφία, η οποία, τόνισαν, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενδιαφέρον από φτασμένες προσωπικότητες των τεχνών για τη συγκεκριμένη θέση. Τόνισαν μάλιστα ότι η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ Χορού φθίνει με αυτές τις διαδικασίες. Η πλειοψηφία απάντησε ότι οι ενστάσεις για τη διαδικασία δεν είναι ουσιαστικές, αποτελούν μια στείρα κριτική και αν κάτι φθείρει την ακτινοβολία του Φεστιβάλ Χορού είναι αυτές οι αναφορές…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις απεύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καλυφθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, με σύμβαση διάρκειας οχτώ μηνών και με αμοιβή περίπου 20.000 ευρώ. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε μόνο η Κατερίνα Κασιούμη, καλλιτεχνική διευθύντρια και του προηγούμενου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού της Φάρις.
Σε δήλωσή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, η Κατερίνα Κασιούμη ευχαρίστησε για την ευθύνη που της ανατίθεται για δεύτερη φορά. Τόνισε ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου το 23ο Φεστιβάλ Χορού να στεφθεί  από επιτυχία, πρόσθεσε όμως ότι δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Επίσης η Κατερίνα Κασιούμη σημείωσε ότι θα εξαντλήσει την ενέργεια και τους κόπους της για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του εφικτού χωρίς σπατάλες.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος υποστήριξε ότι η τακτική και η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή για την πλήρωση της θέσης της καλλιτεχνικής διευθύντριας είναι μεν νομότυπη, ταυτόχρονα όμως είναι παντελώς αναντίστοιχη προς τις ανάγκες του θεσμού του Φεστιβάλ Χορού. Ειδικότερα σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 22ου Φεστιβάλ, οι οποίοι θα έπρεπε να παρουσιάσουν και τις ιδέες τους για την επόμενη διοργάνωση. Ο λόγος που δεν έγινε αυτό, συνέχισε ο κ. Πολυχρονόπουλος, είναι επειδή η δημοτική αρχή θέλει να έχει του χεριού της τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι η διαδικασία που έγινε δεν πάσχει σε τίποτα και υπογράμμισε ότι η Κατερίνα Κασιούμη ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στο έργο που της ανατέθηκε στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, καθώς κατόρθωσε να το διοργανώσει και να το υλοποιήσει παρότι δεν είχε καθόλου χρόνο στη διάθεσή της. Σχολίασε επίσης ότι η παράταξη του Τάσου Πολυχρονόπουλου δεν πρέπει να μιλάει για τις διαδικασίες, καλώντας τον να θυμηθεί με ποια διαδικασία αντικαταστάθηκε πριν δέκα χρόνια περίπου ο Νίκος Ξανθούλης από τον Στάθη Γυφτάκη, στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Ο Νίκος Μπασακίδης, σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. της Φάρις, σημείωσε από την πλευρά του ότι η μοναδική υποψηφιότητα της Κατερίνας Κασιούμη αξιολογήθηκε θετικά γιατί γνωρίζει, ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής Χορού, το περιβάλλον και τις διαδικασίες που συντελούν στην οργάνωση του Φεστιβάλ Χορού, γιατί είχε επιτυχημένη θητεία στη διοργάνωση του 22ου Φεστιβάλ Χορού αλλά και επειδή «με την επιλογή της επιβραβεύεται η δραστηριότητα όλων όσοι στην πόλη και μέσα από τη λειτουργία των Σχολών της Φάρις συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτισμού. Αναγνωρίζουμε έτσι τη δουλειά όλων όσων έχουν συμβάλει στο να αξιολογείται θετικά η Καλαμάτα ως πόλη πολιτισμού».
Στ.Μ.