Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 11:30

Αποκλεισμός στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ από τους εργαζόμενους

Αποκλεισμός στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ από τους εργαζόμενους

ΟΧΙ ΟΛΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ 
Δεν μπόρεσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ να μπουν χθες το βράδυ στο κτίριο της επιχείρησης για να συνεδριάσουν, λόγω του αποκλεισμού που έκαναν οι εργαζόμενοι. Το Σωματείο των εργαζομένων έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της διοίκησης για την ανάθεση όλων σχεδόν των αντικειμένων της ΔΕΥΑΚ σε εργολάβους, μέσα από τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της δημοτικής επιχείρησης...

Όπως σημειώνεται σε σχετική ομόφωνη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, «με κινητοποίηση και αποκλεισμό της εισόδου της ΔΕΥΑΚ απάντησαν οι εργαζόμενοι στη νέα επίθεση της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή εισηγείται τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με παραχώρηση όλων σχεδόν των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ σε εργολάβους.
Για να καταλάβει ο κόσμος, όταν μιλάμε για σχεδιασμό Ο.Ε.Υ, μιλάμε για στελέχωση εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού. Σημαίνει σχεδιασμό οργάνωσης υπηρεσιών για κάλυψη αναγκών των πολιτών σε ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρική θωράκιση και περιβαλλοντική προστασία. Σημαίνει καταγραφή πάγιων και μόνιμων θέσεων εργασίας με ανάλογες ειδικότητες για την υποστήριξη των παραπάνω υπηρεσιών. Σημαίνει υπηρεσία ενιαία με οργανωτική δομή και σχέδιο.
Η συζήτηση που επιχείρησαν μέσα από τη συνεδρίαση του ΔΣ (και που δεν τους επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί), είναι στοχευμένη σε παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολαβική εργασία. Προτείνουν κατάργηση θέσεων εργασίας, απαξιώνουν το προσωπικό, με απώτερο σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση και την ολοκληρωτική παραχώρηση της ΔΕΥΑΚ στον ιδιωτικό τομέα.
Ο διάλογος που επικαλούνται ότι είχαν ανοίξει μαζί μας, ήταν από την αρχή υπονομευμένος και όχι καθαρός. Η αδιάλλακτη στάση τους όσες φορές συναντηθήκαμε, αποδεικνύει ότι μας κάλεσαν απλώς για να παρουσιάσουν την πρόταση τους ως αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης.
Εμείς, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες με ποιους έχουμε να κάνουμε και σε ποιο πολιτικό σύστημα ζούμε, τους προτείναμε διέξοδο για να αποφύγουμε την σύγκρουση.
Προτείναμε επαναφορά των  θέσεων εργασίας του οργανισμού του 2008, που οι ίδιοι ψήφισαν και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με νομοθετική ρύθμιση συρρίκνωσε καταργώντας κενές που βρήκε λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν τον αγώνα μας και δικό τους αγώνα.  Είναι αγώνας κάλυψης αναγκών και προστασίας της λαϊκής περιουσίας. Απέναντί μας έχουμε σήμερα τους εργολάβους, αύριο τους ιδιώτες και το μεγάλο Κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι έχουμε εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα μας έφερνε φθηνό ρεύμα. Κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει τα χρήματα του για την κάλυψη των αναγκών μας. Οι εμπειρίες από την παγκόσμια ιδιωτική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων είναι αρνητική. Χιλιάδες πολίτες έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο καθαρό νερό λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Ο πλούτος σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογιό, που έχει δημιουργηθεί σήμερα, είναι δικός μας πλούτος. Τον δημιουργήσαμε τόσο εμείς με την εργασία μας όσο και οι συμπολίτες μας, μέσα από τις ανταποδοτικές πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών.
Αυτόν τον πλούτο καλούμαστε να προστατεύσουμε σήμερα από όλους αυτούς πού καραδοκούν να τον διαχειριστούν για να αποκτήσουν κέρδη».