Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 19:10

Απάντηση σε Νίκα: Γιατί η αυτοδιοίκηση χρειάζεται την απλή αναλογική

Ο Σταμάτης Μπεχράκης με το σκουρόχρωμο σακάκι Ο Σταμάτης Μπεχράκης με το σκουρόχρωμο σακάκι

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ
Με αφορμή τις συνεχείς ανακοινώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το επιχείρημα ότι αυτό το εκλογικό σύστημα θα ευνοήσει την άνθηση του παρασκηνίου, της συναλλαγής και της δοσοληψίας, ο Σταμάτης Μπεχράκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα ευνοεί μόνο το ρόλο των οπισθοδρομικών «πολιτευτών» και τις «εξυπηρετήσεις στα αυτοδιοικητικά πράγματα…

Σε δήλωσή του ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι ο δήμαρχος προβαίνει στις δηλώσεις κατά της απλής αναλογικής «προφανώς με τη σκέψη του στις βουλευτικές εκλογές και το μελλοντικό του ρόλο και όχι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αυτοδιοίκηση. Προσπαθεί “να γράψει” καλά στις εξετάσεις του ίσως γι’ αυτό και επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο».
Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι «είναι σαφές πια σε όλους, ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα δημοτικών αρχών, μέσω της ενισχυμένης αναλογικής που διαμορφώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, δεν έχει  θετική πολιτική, κοινωνική ή λειτουργική επιβεβαίωση. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση που φτιάχνει το υπάρχον εκλογικό σύστημα δεν εξυπηρετεί τον πολίτη».
Μάλιστα σημείωσε, σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, ότι εξαιτίας του συγκεντρωτισμού που τις περισσότερες φορές συνεπάγεται η εκλογή με το πλειοψηφικό σύστημα, δημιουργεί προβλήματα και ζητήματα όσον αφορά τη διαχείριση δημοτικών θεμάτων. Ειδικότερα ανέφερε: «Η απάντηση για το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας από το δήμαρχο Καλαμάτας μπορεί να δοθεί και σε τοπικό επίπεδο. Η καλλιέργεια της κοινής προσπάθειας, για παράδειγμα, για την ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021 κολλούσε συνεχώς στο συγκεντρωτισμό που δημιουργεί το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής των δημαρχοκεντρικών αρχών. Η πραγματικότητα στο δήμο Καλαμάτας δείχνει ότι με την ενισχυμένη αναλογική  μέχρι σήμερα έχουν θριαμβεύσει το παρασκήνιο (κλείσιμο της ΜΟΛΑΚ), η συναλλαγή (η παράδοση της αρμοδιότητας των δήμων μέσω ΦΟΔΣΑ για τα απορρίμματα στον Τατούλη το 2010), η δοσοληψία (μη μεταφορά μεγάλου τμήματος του νεκροταφείου Καλαμάτας) και έχει αρνητικό πρόσημο στην προοπτική ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης (Πώς; Με την προσφυγή κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δηλαδή με προσφυγή του δήμου κατά του δήμου;). Η παραλιακή ζώνη παραμένει ως έχει 10 χρόνια τώρα και ο Ταΰγετος είναι  αναξιοποίητος. Αν συνεχίσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα ενταθούν τα παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των Δήμων με τη μονοπαραταξιακή ρυμούλκηση  των δημοτικών υπηρεσιών. Οι  μειοψηφίες στην Καλαμάτα για δεύτερη φορά δεν έχουν ούτε γραφείο για την δραστηριότητα τους στο νέο δημαρχείο. Αρκετά τα υπάρχοντα παραδείγματα. Τελικά η ενισχυμένη αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση του ρόλου των οπισθοδρομικών «πολιτευτών» και τις «εξυπηρετήσεις» στα αυτοδιοικητικά πράγματα».
Ωστόσο, ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε ότι ίσως χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή της απλής αναλογικής, σημειώνοντας: «Το πλειοψηφικό σύστημα στους δήμους είναι το θερμοκήπιο του συντηρητικού κομματικού συστήματος που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή τη χώρα και την απαξίωσε στην Ευρώπη ηθικά, οικονομικά, παραγωγικά. Όχι φυσικά ότι η μοναδική αιτία της παθογένειας της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας είναι το εκλογικό σύστημα ή ότι δεν μπορεί να υπάρχει και με το υπάρχον πλειοψηφικό σύστημα δημοκρατικότερη άρα αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων. Αντιθέτως, μπορεί και με την απλή αναλογική να μην παράγονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ίσως χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή της. Η απλή αναλογική για να λειτουργήσει σωστά με τα επιδιωκόμενα πλεονεκτήματά της θα πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυγμένους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου για να υποστηρίζεται από αποφάσεις κοινωνικής συναίνεσης από τη βάση.
Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όμως όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα και τον τόπο που ζουν θα μπορούν να εκφράζονται και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συναθροίζονται πίσω από πρόσωπα-μικρογραφίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής χωρίς πολλές φορές να τους ενώνουν κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις».
Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου για την αυτοδιοίκηση εκλογικού συστήματος, σημειώνοντας: «Η απλή αναλογική που θα δημιουργήσει αναγκαστικές ευρύτερες συνεργασίες και συσπείρωση ικανότερου και πλουσιότερου ανθρώπινου δυναμικού στις τοπικές διοικήσεις αποτελεί άμεση και απόλυτη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και την χώρα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο ακέραιο όλο το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της, χωρίς κανένα αποκλεισμό, για να ανταπεξέλθει της αποστολής της και των αρμοδιοτήτων της. Το ζητούμενο πρέπει να  είναι ένα νέο αποτελεσματικότερο εκλογικό σύστημα για την αυτοδιοίκηση, για την Ελλάδα που θα παράγει».
Στ.Μ.