Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 09:51

Αιτήσεις για να πάρουν πίσω το επίδομα τοκετού που είχαν επιστρέψει

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ 
Να κάνουν αίτηση για να τους επιστραφεί το επίδομα τοκετού, όσες μητέρες το δικαιούνται, καλεί ο Σύλλογος Καλαμάτας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε για το θέμα χθες στη διεύθυνση του ΙΚΑ. Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει το επίδομα τοκετού αλλά τους ζητήθηκε να το επιστρέψουν μετά την κατάργησή του, όπως και έκαναν, αφού απειλήθηκαν ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, όπως σημειώνει ο Σύλλογος. Στη συνέχεια οι συγκεκριμένες γυναίκες δικαιώθηκαν και αποφασίστηκε να πάρουν πίσω τα χρήματα, τα οποία όμως δεν έχουν λάβει...

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Καλαμάτας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σημειώνεται:  

«Παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΚΑ Καλαμάτας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του "Συλλόγου Καλαμάτας για τα δικαιώματα της γυναίκας" μαζί με μητέρες, με αίτημα να επιστραφεί το επίδομα τοκετού σε γυναίκες, στις οποίες με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού που έλαβαν μετά τις 18-11-2012, καθώς απειλούνταν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τελικά μετά από δύο χρόνια αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και άλλων ομάδων και συλλόγων, ακυρώθηκε με νόμο η επιστροφή του επιδόματος τοκετού. Παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα επιστραφεί στις δικαιούχες.

Η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας, ενημέρωσε ότι οι 62 γυναίκες χρειάζεται να κάνουν μια αίτηση για να τους επιστραφεί το επίδομα όπως δικαιούνται. Με βάση αυτό, καλούμε όσες γυναίκες το δικαιούνται, να κάνουν άμεσα την αίτηση. Όμως είναι προκλητικό να ενημερώνουν με ραβασάκια και απειλές για κατάσχεση τους γονείς όταν είναι να "τα πάρουν" και όταν είναι να "τα δώσουν" να μην υπάρχει ενημέρωση! Είναι πρόκληση να λένε ότι δεν ξέρουν ποιες είναι! Όμως όταν "τα έπαιρναν" τις ήξεραν!

Απαιτούμε αυτή η επιστροφή να μην συμψηφιστεί με χρέη στην εφορία ή στο Δημόσιο, να επιστραφεί στο ακέραιο όλο το πόσο άσχετα αν έχουν χρέη η όχι. Σε αυτό το αίτημα η διευθύντρια, απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενη ότι βρισκόμαστε σε "μνημονιακή κατάσταση" .

Καλούμε όλες τις νέες μητέρες, όλες τις νέες γυναίκες, να οργανωθούν και να παλέψουμε το επίδομα τοκετού να δοθεί σε όλες τις γυναίκες που δεν το έχουν λάβει από το 2012 και να καθιερωθεί από τώρα και στο εξής, ώστε να το λαμβάνουν όλες οι γυναίκες (εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες), ανεξάρτητα με το πού θα γεννήσουν. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν επικαλείται ότι επανέφερε το επίδομα για όσες γεννούν μόνο στο σπίτι. Δεν είμαστε στο 1900 αλλά στο 2017!

Απαιτούμε:

  • Να επανέλθει η καταβολή του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες η ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού έλεγχου, κύησης κτλ. - Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας»