Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 15:43

Διαμαρτυρίες αλλά και απειλές κατά υπαλλήλων από Μανιάτες για τους Δασικούς Χάρτες

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με πουρνάρια, με αφάνες, με σημαίες της Μάνης που γράφανε «Νίκη ή Θάνατος – Ή ταν ή επί τας», με πανό με το σύνθημα «Λολών Λαβέ Δασαρχείο-Λησταρχείο», Μανιάτες πραγματοποίησαν το μεσημέρι δυναμική διαμαρτυρία στις Δασικές Υπηρεσίες της Καλαμάτας για τους Δασικούς Χάρτες. Όμως ορισμένοι εκδήλωσαν και επιθετική συμπεριφορά προς υπαλλήλους. Ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, δέχτηκε απειλές όπως «μην τολμήσεις να ξανάρθεις στη Μάνη, μην περάσεις από τη Κοσκάρακα ή να στείλεις να περάσει κανένας υπάλληλός σου», ενώ ακούστηκαν και χαρακτηρισμοί όπως «λαμόγια» καθώς και άλλες ακραίες λεκτικές επιθέσεις. Ο Δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, επίσης έγινε στόχος λεκτικής επίθεσης. Όταν φάνηκε ότι η κατάσταση εκτραχύνεται επικίνδυνα κατέφτασαν περισσότεροι αστυνομικοί και η ομάδα ΔΙΑΣ και τότε άρχισαν να ηρεμούν τα πράγματα…

SOTHROPOULOS-PROPHLAKISMOI-10-02-17.jpg
Χρειάστηκε να κληθεί η Ομάδα ΔΙΑΣ όταν η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται κατά του διευθυντή Δασών
Οι Μανιάτες κάτω από τις Δασικές Υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν και διάβασαν κείμενο της συντονιστικής επιτροπής αγώνα την οποία έχουν συγκροτήσει, με το οποίο καλείται το κράτος να αποσύρει άμεσα τους Δασικούς Χάρτες ως παράνομους και αντιλαϊκούς. Ζητάει επίσης η επιτροπή να αρχίσει η διαδικασία για την κατάρτιση των Δασικών Χαρτών από το μηδέν και με διαβούλευση με τους πολίτες. Το κείμενο της επιτροπής κλείνει με την αναφορά «Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης. Η γη των προγόνων μας δεν αμφισβητείται. Το Δασαρχείο στα δάση».
MANH-DASIKOI-NIKH-H-THANATOS-10-02-17.jpg
Οι Μανιάτες ανακοίνωσαν και την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα διαδήλωση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή.
Αντιπροσωπεία των Μανιατών επισκέφθηκε τον διευθυντή Δασών, Γιώργο Σωτηρόπουλο, στο γραφείο του οποίου ανέβηκαν με κλαριά από πουρνάρια και αφάνες. Εκεί όμως δεν κατέστη δυνατό να γίνει διάλογος, με τους Μανιάτες συνεχώς να υποβάλουν ερωτήσεις χωρίς να περιμένουν να ακούσουν τις απαντήσεις.
DASIKOI-XARTES-MERKEL-10-02-17.jpg
Όπως φάνηκε πάντως, το θέμα που καίει τους Μανιάτες περισσότερο είναι ο χαρακτηρισμός των κτημάτων τους ως δασικών επειδή έμειναν κάποιο διάστημα ακαλλιέργητα και λόγγωσαν. Ο διευθυντής Δασών επιχείρησε να τους απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα αλλά οι Μανιάτες από αγανάκτηση δεν περίμεναν να ακούσουν και υπέβαλαν νέα ερωτήματα μαζί με διαμαρτυρίες για τους δασικούς υπαλλήλους που, όπως τόνισαν, πάνε στα δικαστήρια και καταθέτουν ότι ιδιωτικά χωράφια είναι δασικές εκτάσεις.
DASIKOI-XARTES-MANH-10-02-17.jpg
Η αντιπροσωπεία των Μανιατών κάλεσε το διευθυντή Δασών να δώσει εντελή για να εκκενωθεί το κτίριο και να παύσει η λειτουργία των Υπηρεσιών, εκείνος απάντησε ότι ως διευθυντής δεν νομιμοποιείται να διακόψει τη λειτουργία τους, ωστόσο η πίεση των διαμαρτυρόμενων απέδωσε και οι υπάλληλοι βγήκαν από το κτίριο.
MANH-DIAMARTYRIA-DASIKOI-10-02-17.jpg
Ακολούθως η διαμαρτυρία συνεχίστηκε κάτω από το κτίριο, όπου οι Μανιάτες άφησαν τα πουρνάρια και τις αφάνες στην είσοδο των Δασικών Υπηρεσιών, ενώ αργότερα έκαψαν συμβολικά και μια αφάνα στο δρόμο. Στη συνέχεια οι Μανιάτες πήγαν στην Εφορία της Καλαμάτας, προς συμπαράσταση προς τους αγρότες που είχαν αποκλείσει το κτίριο διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά και άλλα οικονομικά μέτρα σε βάρος τους.
Στ.Μ.
MANH-DASIKOI-XARTES-MOLON-10-02-17.jpg

MANIATES-DASIKOI-FOTIA-AFANA-10-02-17.jpg

MANIATES-DASIKOI-DIEFHTYNSH-10-02-17.jpg
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας των Μανιατών στον διευθυντή Δασών, με τον οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να γίνει διάλογος