Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 11:38

Σικέ η "διαβούλευση" για μεταφόρτωση σκουπιδιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 
Προσχηματική ήταν η υποτιθέμενη διαβούλευση με τους φορείς του Δήμου για την εγκατάσταση λειτουργίας σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην καρδιά του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ζήτησε τη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το θέμα αυτό ενώ έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για να αδειοδοτηθεί αυτή η επιλογή της. Και όχι μόνο αυτό αλλά η δημοτική αρχή συνεχίζει παρότι χθες το βράδυ η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης καταψήφισε την εισήγησή της!...

Ειδικότερα χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής, λόγω έλλειψης απαρτίας, προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, οι αποφάσεις της οποίας έχουν γνωμοδοτική σημασία. Ούτε χθες το βράδυ υπήρχε απαρτία και συγκεκριμένα από τα 43 μέλη της Επιτροπής παραβρέθηκαν μόνο τα 5. Το θέμα ωστόσο μπήκε σε ψηφοφορία και υπέρ της εισήγησης της δημοτικής αρχής ψήφισε μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης. Καταψήφισαν ο εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας) και ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας Στέφανος Κουνιάδος. Λευκό ψήφισαν ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης και ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Δημήτρης Κακαλίκας.
Την αρχική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που τόνισε ότι πρόκειται για έναν προσωρινό και κινητό σταθμό μεταφόρτωσης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει οποιαδήποτε όχληση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αναζητήθηκαν και άλλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Λιπασματοποίησης, στη Βιομηχανική Περιοχή ή στο Βιοτεχνικό Πάρκο, ωστόσο τόνισε ότι αυτές οι θέσεις δεν θα δώσουν τα αποτελέσματα που θα δώσει ο Νέδοντας. Ειδικότερα είπε ότι με τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης στο Νέδοντα θα πηγαίνουν εκεί τα απορριμματοφόρα του Δήμου, θα αδειάζουν τα σκουπίδια απευθείας στις πρέσες και μετά τα σκουπίδια θα οδηγούνται στη Μαραθόλακκα για επεξεργασία όχι από τα απορριμματοφόρα αλλά από τα φορτηγά με τις πρέσες. Έτσι, τόνισε ο αντιδήμαρχος, θα εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων και κυρίως θα εξασφαλιστούν περισσότερες βάρδιες προσωπικού και απορριμματοφόρων ώστε η αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη να πυκνώσει. Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, αν ο σταθμός μεταφόρτωσης εγκατασταθεί στη ΜΟΛΑΚ ή στη Βιομηχανική Περιοχή δεν θα υπάρξει μείωση των δρομολογίων και δεν θα εξασφαλιστούν περισσότερες βάρδιες για την αποκομιδή των σκουπιδιών από την πόλη. Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς που ενδιαφέρονται να συγκροτήσουν μια επιτροπή η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία του σταθμού μεταμόρφωσης και εφόσον διαπιστώνει πρόβλημα θα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τη διακοπή της λειτουργίας του.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, τάχθηκε κατά της εγκατάστασης λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης στο Νέδοντα διότι η περιοχή αυτή αποτελεί περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την πόλη, έχει ήδη θεσμοθετηθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως Περιβαλλοντικό Πάρκο, εφάπτεται με τη ζώνη Natura και βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα από την κοίτη του Νέδοντα καθώς και από το γήπεδο Λουκαρέας. Ο κ. Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι δαπάνησε τις περίπου 700.000 ευρώ για την προμήθεια των πρεσών χωρίς προηγουμένως να έχει βρει έναν νόμιμο χώρο για την εγκατάσταση αυτής της λειτουργίας.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που επίσης παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, υπαινίχθηκε από την πλευρά του ότι το θέμα είναι νομικά έωλο, διότι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να χωροθετεί την εγκατάσταση λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Νέδοντα δεν υπάρχει ωστόσο η δημοτική αρχή προχώρησε στη μίσθωση της συγκεκριμένης θέσης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είπε επίσης ότι το υπουργείο έχει παραχωρήσει τη θέση στο Δήμο μόνο για ένα χρόνο, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί η Πολεοδομία να δώσει άδεια για τις κατασκευές που χρειάζεται να γίνουν, δεδομένου ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τις απαγορεύει, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει και η οριοθέτηση του Νέδοντα.
Στ.Μ.