Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 13:29

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 
Τον αμαρτωλό κόσμο του διαδικτύου, όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών, επιχειρεί η κυβέρνηση να εξυγιάνει με εργαλείο το Μητρώο Online Media, τόνισε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Ήταν κατηγορηματικός ότι εκείνοι που στήνουν ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με σκοπό να αντλήσουν χρήματα από διαφημίσεις εκβιάζοντας, θα αποκλειστούν από τις κρατικές και όχι μόνο καταχωρήσεις και αντίθετα θα στηριχθούν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που έχουν μια διάφανη λειτουργία. Παρουσίασε τον σχεδιασμό και για το τηλεοπτικό τοπίο όσον αφορά τα περιφερειακά κανάλια, όπως και πρωτοβουλίες για τη διάφανη λειτουργία των εφημερίδων…

Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου Online Media, τόνισε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο 500 διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Όπως είπε, στο Μητρώο δηλώνονται η διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, ο αριθμός των εργαζομένων και άλλα στοιχεία, ώστε να μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για τη βεβαίωση της διάφανης λειτουργίας. Όπως υπογράμμισε, με τη λειτουργία του Μητρώου θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Ειδικότερα είπε: «Για πρώτη φορά αναβαθμίστηκε ο ρόλος της εποπτείας της κρατικής διαφήμισης, είναι η πρώτη φορά που υποχρεούνται όλοι οι κρατικοί φορείς να στέλνουν αναλυτικά τα διαφημιστικά τους πλάνα και να τα εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Ακριβώς εκεί θα είμαστε σε θέση να δούμε -είχαμε και μια συνάντηση με τον Περιφερειακό Τύπο- εάν τηρείται το περιβόητο 70-30 (σ.σ. το 70% της κρατικής διαφήμισης στα πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης και το 30% στα περιφερειακά). Μέχρι τώρα τηρείται το 100-0! Υπάρχει πράγματι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί αυτόματα βέβαια αυτό να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις στο διαδίκτυο, με την υποχρέωση όλων των κρατικών φορέων να δίνουν διαφήμιση στις επιχειρήσεις του Μητρώου Online Media. Νομίζω ότι εδώ γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια της οποίας τους καρπούς θα είμαστε σε θέση συνολικά ως κοινωνία να δρέψουμε, διότι γνωρίζετε και εσείς ότι το επάγγελμά σας έχει κατασυκοφαντηθεί από ανθρώπους που μόνο ως λειτούργημα δεν το έχουμε δει. Έτσι και το διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκβιασμού και υφαρπαγής κρατικής διαφήμισης σε μέσα ενημέρωσης λαθρόβια. Άρα εδώ θα ήθελα πραγματικά και τις δικές σας σκέψεις για οποιεσδήποτε βελτιώσεις μπορεί και πρέπει να έχει αυτή η πρωτοβουλία. Το μητρώο είναι ανοιχτό, δεν υπάρχει deadline για την εγγραφή, υπάρχει όμως όριο πέρα από το οποίο ούτε ένα ευρώ κρατική διαφήμιση δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε επιχείρηση που δεν είναι εγγεγραμμένη. Θα καλέσω και άλλους μεγάλους διαφημιζόμενους και ιδιωτικές εταιρίες να μπούνε σε αυτόν τον κανόνα».
Σε ό,τι αφορά τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί αμέσως μετά από τη ρύθμιση του τοπίου με τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Είπε ότι έχει ζητήσει από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρουσιάσει συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες αδειοδότησης των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών και εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού. «Αμέσως μετά», συνέχισε, «πρέπει να δρομολογηθεί και η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. Και στους περιφερειακούς σταθμούς υπάρχουν φαινόμενα τα οποία καλό θα ήταν να μην τα βίωνε ο Έλληνας τηλεθεατής της επαρχίας. Και αυτό νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε σταθμός της επαρχίας είναι κάτι που θα το ευχόταν, δηλαδή να υπάρξει μια ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Υπάρχουν δυστυχώς και ακραία τηλεοπτικά φαινόμενα τα οποία θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε πώς θα γίνει να τα αποφύγουμε». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε: «Είχα πάει σε μια επαρχιακή πόλη και δέχθηκα μία διαμαρτυρία από έναν που έλεγε θα μας κλείσετε. Του λέω «εσείς τι έχετε;», «τοπικό κανάλι» μου είπε. «Πόσοι δουλεύετε;», «δύο» μου λέει. Πραγματικά, τί σημαίνει δύο εργαζόμενοι σε ένα κανάλι; Πείτε μου… Ο άνθρωπος που ανοίγει την πόρτα, που έχει το λογιστήριο, που κάνει το διευθυντή, που σκουπίζει, που καθαρίζει, που λέει τις ειδήσεις, τον καιρό, το πρόγραμμα, είναι το ίδιο άτομο. Μιλάμε εδώ πραγματικά για καταστάσεις όπου πραγματικά κάποιος έχει καβαλήσει μια συχνότητα και φτιάχνει ένα πλαίσιο που εισπράττει χρήματα. Αυτό δεν τιμάει ούτε την πολιτεία ούτε την ανεξάρτητη αρχή ούτε τους εργαζόμενους στα μίντια. (…) Ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών ανά περιφέρεια φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι συνάρτηση πάρα πολλών πραγμάτων. Αλλά να πάμε σε μια κατάσταση όπου τηλεοπτικός σταθμός θα σημαίνει τηλεοπτικός σταθμός, δηλαδή παραγωγή προγράμματος. Διότι ένας τηλεοπτικός σταθμός της επαρχίας εάν δεν παράγει πρόγραμμα μπορεί απλώς να έχει διαφημίσεις, οι οποίες διαφημίσεις δεν είναι και κάποιας ιδιαίτερης, ας πούμε, ποιότητας. Αλλιώς πώς; Δεν μπορεί, δεν πρέπει ένας τοπικός ένας περιφερειακός σταθμός να έχει προγράμματα ας πούμε για την περιφερειακή ανάπτυξη; Ως μέσο ενημέρωσης ως κάτοχος του δικαιώματος να εκπέμπει στη δημόσια συχνότητα. Δεν θα πρέπει να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη; Πώς θα οργανώνεται ο δημόσιος διάλογος πέρα από την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση;».
Για τις εφημερίδες ο υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο κατάρτισης η προκήρυξη για την εγκατάσταση γραμμικού κώδικα στα φύλλα που πωλούνται ώστε «να υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ενός κεντρικού συστήματος για το ποια εφημερίδα πωλείται, να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη γύρω από την κυκλοφορία».
Κλείνοντας ο υπουργός σημείωσε ότι «οι προθέσεις αυτής της κυβέρνησης δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Εμείς δείξαμε ότι ούτε από εκβιασμούς καταλαβαίνουμε ούτε από συμφέροντα και όταν πιστεύουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει, όταν πιστεύουμε ότι είμαστε ενώπιον μιας ασυδοσίας και μιας κανονικότατης αεροπειρατείας, η οποία αφορά τον αέρα της χώρας, οφείλουμε να προχωρήσουμε».
Στ.Μ.