Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 19:17

Ο Δήμος βελτίωσε τα οικονομικά του μέσα στην κρίση, τόνισε ο Δ. Μπούχαλης στον απολογισμό του

Ο Δήμος βελτίωσε τα οικονομικά του μέσα στην κρίση, τόνισε ο Δ. Μπούχαλης στον απολογισμό του

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Απολογισμό της περιόδου από το 2011 μέχρι χθες, έκανε το μεσημέρι ο Δημήτρης Μπούχαλης, ο οποίος μέχρι την Τετάρτη ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών στην Καλαμάτα. Όπως τόνισε και έδειξε με γραφήματα, η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι καλύτερη από όταν πρώτη φορά ανέλαβε καθήκοντα αντιδήμαρχου Οικονομικών, το 2011 (τη διετία 2013-14 τον διαδέχτηκε ο Παύλος Μπουζιάνης και ξανάγινε αντιδήμαρχος ο Δημήτρης Μπούχαλης το 2015). Μάλιστα, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Καλαμάτας έχει γίνει καλύτερη παρότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί κατά 35%, παρότι δεν έχουν γίνει αυξήσεις των δημοτικών τελών –αντίθετα έγινε μείωση φέτος τόνισε- και ενώ έχει προστεθεί στις υποχρεώσεις η βαριά δαπάνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, ύψους 1,5 με 2 εκατ. ευρώ το χρόνο…

Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσίασε ο κ. Μπούχαλης, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι το 2011 ανήλθαν στα 13,55 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 μειώθηκαν στα 9,27 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενώ το 2011 οι ΚΑΠ έφταναν και περίσσευαν για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου, τώρα πια δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη αυτής της δαπάνης. Παρόλα αυτά, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, το 2011 ο Δήμος είχε ταμειακό υπόλοιπο σχεδόν 5 εκατ. ευρώ ενώ τώρα ξεπερνάει τα 12 εκατ. ευρώ.
Untitled-15.jpgΑκόμη ο πρώην αντιδήμαρχος ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου το 2011 ήταν 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2016 είχαν μειωθεί στα 3,33 εκατ. ευρώ, κάτι που τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και αποτελεί «μεγάλο επίτευγμα».
Πρόσθεσε ότι το 2011 ο Δήμος είχε να πληρώσει δάνεια ύψους 8,37 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα το ύψος των δανείων που έχει να εξυπηρετήσει έχει μειωθεί στα 6,86 εκατ. ευρώ, παρότι μάλιστα, όπως πρόσθεσε, πρόσφατα έγινε η σύναψη νέων δανείων με ενοϊκούς όρους.
Σε ό,τι αφορά το δείκτη ταμειακής ρευστότητας, ο Δημήτρης Μπούχαλης σημείωσε ότι το 2011 ήταν στο 0,43, ενώ τώρα έχει αυξηθεί στο 3,67.
Σχετικά με τις απαιτήσεις σημείωσε ότι στο τέλος του 2016 ανέρχονταν στα 14,1 εκατ. ευρώ και για την είσπραξή τους σημείωσε ότι ο Δήμος έχει εφαρμόσει «ότι πρέπει, όχι όμως ακραία μέτρα, αυτή είναι η επιλογή μας και ευθύνη μας». Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των απαιτήσεων αφορά εισφορές σε χρήμα για εφαρμογές του σχεδίου πόλης και διανοίξεις δρόμων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα διότι πολλοί από τους υπόχρεους είναι σε αδυναμία να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά που τους αναλογούν.
Κλείνοντας ο Δημήτρης Μπούχαλης ευχαρίστησε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, για το γεγονός ότι του έχει εμπιστευθεί δύο φορές την αντιδημαρχία των οικονομικών. Είπε ότι «είμαι πιστός εργάτης της δημοτικής παράταξης» και όποια ευθύνη και αν του αναθέσει ο δήμαρχος «θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο και να πράξω το καλύτερο για τους δημότες». Είπε τέλος ότι μέσα από το αξίωμα που είχε δεν επιχείρησε ποτέ να κάνει «εκδούλευση» σε πολίτες και ότι η στάση του ήταν ίση απέναντι σε όλους και αυστηρή απέναντι σε φίλους.
Στ.Μ.