Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 20:08

Θετικό το ισοζύγιο στο έργο της Φάρις, υποστήριξε ο Θανάσης Ηλιόπουλος

Το Εικαστικό Εργαστήρι της Φάρις, στην Παραλία της Καλαμάτας Το Εικαστικό Εργαστήρι της Φάρις, στην Παραλία της Καλαμάτας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 
«Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα, σίγουρα δεν είμαστε οι άριστοι, σίγουρα υπήρξαν παραλήψεις και λάθη αλλά το ισοζύγιο είναι θετικό». Σε αυτή τη φράση συμπύκνωσε ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, τον απολογισμό των 2,5 χρόνων της θητείας του. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας έκρινε θετικά το έργο που επιτελέστηκε από τη Φάρις, που πάντως κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, την αποτυχία στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, την παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, τα προβλήματα στο Μέγαρο Χορού και τη μη κανονική λειτουργία του, την περιοδική και χωρίς προγραμματισμό λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου…

Untitled-16.jpgΟ Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ξεκινώντας τον απολογισμό του, το μεσημέρι, ότι ο πολιτισμός είναι σταθερά στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και ότι υπάρχει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και έργο, παρότι η κρίση πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.
Η μεγαλύτερη πληγή όσον αφορά τη Φάρις και τον πολιτισμό, συνέχισε ο Θανάσης Ηλιόπουλος, ήταν τα οικονομικά προβλήματα. Και η πληγή αυτή, ανέφερε, έχει «πλήρως αποθεραπευτεί» και η δημοτική επιχείρηση έχει αποκαταστήσει τη φερεγγυότητά της, την αξιοπιστία της, δεν οφείλει σε εργαζόμενους, προμηθευτές, συνεργάτες.
Όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο πρόεδρος της Φάρις, δεν υπήρξε καμία απώλεια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται κανονικά, παρότι κινδύνευσε να μην γίνει το 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capitalcontrol και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η παραίτηση της Βίκυς Μαρκαγοπούλου, την οποία τελικά διαδέχτηκε επάξια η Κατερίνα Κασιούμη, όπως είπε ο Θανάσης Ηλιόπουλος.
Όχι μόνο δεν υπήρξε απώλεια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά αντίθετα δημιουργήθηκαν και νέες, συνέχισε ο πρόεδρος της Φάρις και αναφέρθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, που θα γίνεται ανά δύο χρόνια και φέτος το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το 2ο. Επιπλέον σημείωσε ότι σχεδιάζεται, μετά το Φεστιβάλ Χορού που συνδέεται με τη Σχολή Χορού και μετά το Φεστιβάλ Χορωδιών που συνδέεται με το Δημοτικό Ωδείο, και μια διεθνής διοργάνωση η οποία θα συνδέεται με το Εικαστικό Εργαστήρι.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι νέα μεγάλη εκδήλωση είναι και το Καλαματιανό Καρναβάλι.
Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Φάρις ανέφερε ότι η πόλη δεν απέτυχε αντίθετα κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διεκδίκησης, κάτι που δεν το κατάφεραν άλλες μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Πρόσθεσε ότι η Καλαμάτα πρέπει να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία από τη διεκδίκηση του τίτλου καθώς την εμπειρία που αποκτήθηκε.
Κατά τα άλλα ο Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για τη συντήρηση των κτιρίων της Φάρις, ότι μειώθηκαν τα δίδακτρα στις σχολές της Φάρις, ότι έγινε προμήθεια νέων μουσικών οργάνων στο Δημοτικό Ωδείο, ότι παρουσιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις σχολές της Φάρις, ενώ, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, το προσωπικό και το Σύλλογο Γονέων, τόνισε ότι ήταν εξαιρετική.
Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι δυστυχώς το κράτος συμμετέχει με μόλις 42.000 ευρώ, ποσό πάρα πολύ μικρό για να στηρίξει μια πλήρη δραστηριότητα. Τόνισε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή κρατάει το ΔΗΠΕΘΕΚ ζωντανό και πως η πρότασή της είναι να μετεξελιχθεί σε πραγματικά περιφερειακό θέατρο, με οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια και τους υπόλοιπους Δήμους.
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο διάδοχός του θα κληθεί να διαχειριστεί θέματα που έχουν δρομολογηθεί ή πρέπει να συνεχιστούν, όπως είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Μεγάρου Χορού και η λειτουργία του, η μεταφορά της Σχολής Χορού από το Ζουμπούλειο στο Μέγαρο Χορού, το φυσικό της χώρο όπως σημείωσε, η συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των διδάκτρων στις Σχολές.
Κλείνοντας ο Θανάσης Ηλιόπουλος ευχαρίστησε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, που του εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά την προεδρία της Φάρις και του έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει στη διαχείριση σπουδαίων πολιτιστικών γεγονότων, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις.
Στ.Μ.