Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 11:03

Δεν μου ζήτησε κανένας κυβερνητικός να φιλοξενήσω τους μετανάστες, δικαιολογείται ο δήμαρχος

Δεν μου ζήτησε κανένας κυβερνητικός να φιλοξενήσω τους μετανάστες, δικαιολογείται ο δήμαρχος

ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όταν παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απάνθρωπη άρνηση του Δήμου να παραχωρήσει χώρο για την προσωρινή παραμονή των 85 προσφύγων και μεταναστών που κινδύνευσαν να ναυαγήσουν ανοιχτά της Πύλου, ανάμεσά τους μωρά, παιδιά, γυναίκες. Ο δήμαρχος αφενός είπε ότι κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν του ζήτησε τίποτα και ότι ο μόνος που τον ενημέρωσε σχετικά, με μήνυμα, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής, όταν είναι γνωστό ότι το Λιμενικό Σώμα και η Περιφέρεια του ζήτησαν επανειλημμένως να διαθέσει κάποιο χώρο. Αφετέρου σημείωσε ότι ο Δήμος δεν έχει χώρους ανθρώπινης φιλοξενίας, παρά μόνο το γήπεδο, το κλειστό και την Τέντα, στους οποίους όμως μπορούν να μείνουν άνθρωποι μόνο τη θερινή περίοδο. Τέλος, κατέκρινε το κράτος επειδή, παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων τα οποία είπε ότι παίρνει από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., δεν έχει δημιουργήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών...

Εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Δήμος αρνήθηκε να υποδεχτεί τους πρόσφυγες ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που η δημοτική αρχή αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες και πως εάν την πρώτη φορά υπήρχε μια δικαιολογία, οι πλημμύρες της 7ης Σεπτέμβρη του 2016, για τη χθεσινή άρνηση δεν υπάρχει απολύτως καμία. Επιπλέον ο Τάσος Νιάρχος κάλεσε τη δημοτική αρχή να δημιουργήσει χώρο προσωρινής φιλοξενίας, τονίζοντας ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται και είναι πιθανό να αυξηθούν οι ροές προσφύγων που διαπλέουν ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου όπως και τα συμβάντα μεταφοράς τους στην περιοχή μας.
Σε υψηλούς τόνους μίλησε ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την άρνηση της δημοτικής αρχής και υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος οφείλει να φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τείνει όποτε του ζητείται το χέρι της ανθρωπιάς.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, χαρακτήρισε «δύσμοιρους» τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έρχονται από χώρες στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος. Ο κ. Νίκας είπε ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς από κανέναν», σημειώνοντας ότι σε προηγούμενα συμβάντα έχει αποδειχθεί η ευαισθησία των ανθρώπων της δημοτικής αρχής.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν του ζήτησε τίποτα για το χθεσινό συμβάν και τόνισε ότι οι μόνοι χώροι στους οποίους ο Δήμος θα μπορούσε να φιλοξενήσει κόσμο, σε υποτυπωδώς ανθρώπινες συνθήκες, είναι στο δημοτικό στάδιο, στο κλειστό του σταδίου και στην Τέντα, μόνο όμως τη θερινή περίοδο γιατί όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι γεμάτο αθλητές.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας κατέκρινε το κράτος τονίζοντας ότι δεν προσφέρει καμία έστω επικούριση στους Δήμους ώστε να φροντίσουν για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, παρά τον πακτωλό των εκατομμυρίων που ανέφερε ότι παίρνει η χώρα για να δημιουργήσει τις υποδομές που χρειάζονται. «Είναι πάρα πολύ εύκολο να επιρρίπτονται ευθύνες στο Δήμο ή να ζητείται να ασκήσουμε αρμοδιότητες που δεν μπορούμε να ασκήσουμε αντικειμενικά αλλά έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα αντίθετα», ανέφερε ο δήμαρχος.
Στ.Μ.