Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 20:07

Στους "μιλημένους" ο Δήμος Καλαμάτας, παίρνει το ανοιχτό θέατρο…

ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΝΕΔΟΝΤΑ... 
Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που κατά τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, είχε στηθεί για τους «μιλημένους» με την κυβέρνηση δημάρχους, δεδομένου του πολύ στενού χρονικού περιθωρίου που είχε δοθεί για την υποβολή μελετών, μπαίνει το Ανοιχτό Θέατρο. Το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, παρ’ ότι η περιοχή στην οποία έχει προγραμματιστεί να χτιστεί δείχνει να έχει αξεπέραστα προβλήματα. Πρόκειται για την περιοχή στην όχθη του Νέδοντα, εκεί που σήμερα είναι το φυτώριο του Δήμου. Είναι δηλαδή περιοχή στην οποία δεν έχει γίνει η οριοθέτηση του ποταμού. Επιπλέον, σύμφωνα με τα κτηματολογικά έγγραφα, η κυριότητα της συγκεκριμένης έκτασης ανήκει σε τρίτους και όχι στο Δήμο (προφανώς ο Δήμος είναι ο ιδιοκτήτης όμως αυτό θα πρέπει να φαίνεται και στο Κτηματολόγιο). Τυπικά δηλαδή δεν είναι ιδιοκτήτης ο Δήμος και είναι απορίας άξιο πως θα καταφέρει να βγάλει τις απαιτούμενες οικοδομικές άδειες!...

Για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας: «Από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας ο προσωρινός πίνακας κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014 – 2020, Τομέας «Περιβάλλον». Στο πλαίσιο της Δράσης 14.6iv.33.33.3 περιλαμβάνεται 3η κατά σειράν, επί συνόλου 15 προτάσεων, η κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και δημόσια δαπάνη 998.000 ευρώ. Τo κονδύλι που διατίθεται μέσω του ΕΣΠΑ και του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος - Δράσης επαρκεί για την ανωτέρω χρηματοδότηση προς το Δήμο Καλαμάτας και το έργο θα κατασκευασθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανοιχτό θέατρο θα έχει 1.800 – 2.000 θέσεις καθημένων θεατών, χωροθετείται στο φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας και το κοίλο θα είναι στραμμένο προς το Κάστρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 998.000 ευρώ.
Το έργο είναι εξόχως αναγκαίο για την πόλη, προκειμένου να είναι δυνατόν να οργανώνονται ανταποδοτικές εκδηλώσεις, επομένως αυτό να είναι ελκυστικό για τα καλλιτεχνικά σχήματα και, επίσης, γιατί το θέατρο του Κάστρου δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της Καλαμάτας για θερινές εκδηλώσεις.
Τέλος, ο συγκεκριμένος χώρος επελέγη γιατί είναι στην «καρδιά» της πόλης, έχει εύκολη προσβασιμότητα και εκατοντάδες θέσεις για στάθμευση οχημάτων.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Αναφορικά με την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου, θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.
Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν, θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στην περιοχή πίσω από τη σκηνή θα κατασκευασθεί ένα μονώροφο κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγασθούν αποδυτήρια καλλιτεχνών, χώροι υγιεινής και ένα κυλικείο. Το δώμα του κτηρίου θα είναι φυτεμένο, έτσι ώστε να αποτελεί τη συνέχεια του τοπίου.
Κατά περίπτωση, το θέατρο θα εξυπηρετείται με πρόσθετες κινητές εγκαταστάσεις, των οποίων οι σταθερές παροχές θα συμπεριληφθούν στις μελέτες των κτισμάτων.
Δεδομένης της εγγύτητας του χώρου με τον ιστό της πόλης, σε συνδυασμό και με τα έργα που θα εκτελεσθούν ή εκτελούνται στην περιοχή, στόχος είναι να προσέρχεται μεγάλο μέρος των θεατών είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια. Η υλοποίηση της κίνησης αυτής θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα εντάξει στη ζωή της πόλης ένα σημείο υποβαθμισμένο».
Στ.Μ.